...

Kassa! Rikki & Wiske in Chocowakije veiling

Gepubliceerd op 8 juni, 2015 door Danny Post

0

Suske en Wiske en de klinkende knaken

Heb je een vracht Suske en Wiskes in de kast staan? Neem je collectie eens goed onder de loep. Van een oud exemplaar van het allereerste album kun je een leuke vakantie betalen.

Vierduizend euro. Dat is wat een verzamelaar gisteren neertelde voor De avonturen van Rikki en Wiske in Chocowakije. Het is een van de hoogste bedragen die er ooit voor een oude Suske en Wiske betaald is, meldt Catawiki. De veilingsite bij wie het album onder de hamer ging, kon rekenen op veel aandacht voor deze oer-SusDe avonturen van Rikki en Wiske in Chocowakije is dan ook erg zeldzaam. Van dit album dat in 1946 uitkwam werden in eerste instantie slechts zevenduizend exemplaren gedrukt en daarvan zijn er niet zo heel veel meer over. In ieder geval weinig exemplaren die nog in een goede staat verkeren.

Rikki en Wiske in Chocowakije stripverhaal

Wiske nam na één album al afscheid van haar grote broer. Adios, de roem lonkt!

Rikki en Wiske in Chocowakije bokser

Met zo’n killer paraplu was een bokser in de familie totaal overbodig.

Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit verhaal. Duidelijk merkbaar op de pagina’s is dat tekenaar Willy Vandersteen nog zoekende was naar de definitieve vorm van wat zijn grootste money maker zou worden. Zo is Wiskes sidekick haar oudere broer Rikki, een bokser. Een samenwerking die geen lang leven beschoren was. Omdat Vandersteen besloot dat Rikki te oud was voor Wiske en teveel leek op Kuifje werd hij na dit album het bos ingestuurd en mocht Suske vanaf Op het eiland Amoras uit 1947 zijn plaats innemen. Wie wel al meedoen in De avonturen van Rikki en Wiske in Chocowakije zijn tante Sidonia en de pop Schanulleke, al heten ze hier nog tante Sidonie en Schalulleke. Hoewel Schalulleke gewoon Vlaams is voor lente-ui, lag de naam in Nederland niet echt lekker. Hij riep vooral associaties op met een Vlaamse pornoster of een lappenpop met een prostaatprobleem. Reden om Wiskes knuffel vanaf 1965 definitief om te dopen tot Schanulleke (tussentijds heette ze ook nog even Schabolleke).

Suske en Cashke
Met de verkoop van De avonturen van Rikki en Wiske in Chocowakije werd een klein record gebroken. De laatste keer dat er een eerste druk van dit album werd geveild, ging hij weg voor ‘maar’ 3.500 euro. Overigens bracht een eerste druk van Op het eiland Amoras bij een andere Catawiki-veiling in 2012 nóg meer op: 5.000 euro. Even ter vergelijking: deze albums kon je in de jaren veertig voor 36 Belgische frank kopen, wat neerkomt op minder dan één euro.

Het eiland Amoras stripverhaal

Op het eiland Amoras vond Wiske haar stoere Suske.

Suske en Wiskes tweekleurendruk

De zeventigjarige stripact van Suske en Wiske blijft een hit op Catawiki.

Suske en Wiske blauwe reeks

Ook zeer geliefd: oude albums uit de zogenaamde blauwe reeks.

Het album was één van vele Vandersteen-spullen die onder de hamer gingen. Er werden nog meer oude albums te koop aangeboden van Suske en Wiske maar ook van De Rode Ridder (bieders maakten ze buit voor honderden euro’s per stuk) plus luxe edities en originele tekeningen. In totaal werd er met de Catawiki-veiling ruim 35.000 euro opgehaald.

Op de veilingsites catawiki.nl en bobbedoes.nl worden regelmatig oude Suske en Wiskes (plus andere strips) geveild. Houd ze in de gaten. Heel soms vind je de vroege tweekleurendrukken ook nog in het wild op Vlaamse rommelmarkten, per ongeluk verstopt tussen de ‘gewone’ albums. Het overkwam mij in Gent!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑