...

Flea your style Isis Vaandrager boetiek Isis Inc banner 3

Gepubliceerd op 18 juli, 2015 door Danny Post

2

’t Is hier fantasties eighties!

Wel de look, niet de geur. Het zou de slogan van de boetiek van Isis Vaandrager kunnen zijn. Bij Isis Inc. vind je alle kleding uit de periode waarin Madonna en LL Cool J nog hits scoorden, maar met één groot verschil: (bijna) alles is nieuw. Sterren zoals Eva Simons, Ronnie Flex, Jandino Asporaat, de Vengaboys en Gers Pardoel lopen er de deur plat.

Isis Vaandrager heeft een talent om de grootste ogen van het westelijk halfrond op te zetten. Zoveel wordt me duidelijk als ik op een middag bij haar binnenstap voor een interview. Haar oogballen stuiteren nog net niet om me heen, zó verbaasd is ze. “Ik zei net tegen de meiden hier: ‘Er komt straks een jongen langs die schrijft over vintage, maar ik begrijp niet zo goed wat hij in deze winkel komt doen. Volgens mij weet hij niet dat wat we verkopen niet per se vintage is.'” Ik grinnik ongemakkelijk. Betrapt. Natuurlijk had ik wel (een soort van) opgemerkt dat er in de kleurrijke etalage van Isis Inc. in Rotterdam-Noord nieuwe kleding hing, maar de sfeer was zo eighties dat zich in mijn hoofd het idee van een vintage winkel nestelde. Niet dus.

Isis Vaandrager Isis Inc boetiek

Kom binnen! Isis ziet het leven door een neonroze bril.

Isis Vaandrager zonnekleppen

Echt, deze retro zonneklep is nieuw. Geen vetrand van een ander dus.

Isis Vaandrager Isis Inc oorbellen

Ah, push it. Alsof eighties rappers Salt-n-Pepa hier gisteren hun oorbellen verloren.

Isis Vaandrager winkel Rotterdam-Noord Isis Inc

Jezus gaf deze fantastische winkel zijn zegen.

Isis Vaandrager petten winkel

Petje af voor de sympathieke prijzen en het kleurrijke aanbod.

Gelukkig zet haar streetluxury store op de hoek van de Zwaanshals en de Zaagmolenstraat meer mensen op het verkeerde been, stelt Isis me gerust. “Ik krijg regelmatig mensen over de vloer die denken dat dit puur een tweedehands winkel is.” Ze schiet in de lach. “Of ze denken dat ik carnavalskleding verkoop. Dan ga ik stuk. Maar het maakt me niet uit hoor. Zolang ze maar lekker binnen komen. Dan zien ze gauw genoeg wat dit wél is, namelijk een boetiek die meer vintage inspired dan echt vintage is.” Vertaald: Isis verkoopt sieraden, sneakers en kleding die oldskool lijken, maar dat meestal niet zijn. En daar heeft ze een hele goede reden voor. Isis vindt tweedehands een beetje stinken… Met een gezicht alsof ze ergens een incontinente zwerver ruikt: “Ik houd er niet van om een jasje te verkopen waar een vorige eigenaar eerst vijf jaar in gezweet heeft. Mijn spullen mogen niet meuren, ze moeten lekker fresh zijn.”

Get into the retro groove
En fresh zijn ze, in meerdere opzichten. Vijf minuten in Isis Inc. en je denkt dat je in het New York van de jaren tachtig en negentig bent beland. Overal kleur, neon, drukke prints, gouden oorbellen à la eighties groep Salt-n-Pepa en stoere trainingspakken. De hiphoppers van toen zouden hun Kangol hoedjes afnemen voor de wijze waarop Isis nieuwe kledingstukken en sieraden mixt en matcht totdat er een look ontstaat die eigentijds is maar tegelijkertijd overduidelijk geworteld is in het verleden. Een look die uniek is, vernieuwend, fresh. Dat is nog een reden waarom de leeftijdloze brunette met haar winkel niet diep in de tweedehands kleding zit, zegt ze. “Het is te makkelijk. Iedereen kan tweedehands kleren verzamelen en bij elkaar hangen. Ik wil dat het unieker is dan dat. Dat het een mooi merkje is waarvan je zegt: oh dat heb ik nog nooit ergens kunnen vinden. Of dat het een bepaalde combinatie is van een hiphopding met een popding en een retroding en daardoor een echte Isis wordt.”

Isis Vaandrager Isis Inc kledingwinkel

Als je eenmaal binnen bent, gaan je zintuigen in overdrive.

Isis Vaandrager boetiek tas schoenen

Daar zit geen luchtje aan. Het lijkt oud maar is gewoon nieuw. Echt.

Isis Vaandrager Isis Inc inspiratie

Faces from the past… Het is niet moeilijk om te zien waar Isis haar inspiratie vandaan haalt.

Isis Vaandrager winkel Rotterdam-Noord Isis Inc

Gettoblaster met tv. Zou je er ook Netflix op kunnen kijken?

Isis Vaandrager topje winkel

Na-aper Lady Gaga zou hier voor haar Madonna-beha’s prima slagen.

Dat de eighties en nineties invloeden in haar kledingrekken zo onmiskenbaar zijn, is logisch. Het is de periode waarin Isis zelf is opgegroeid en waarin imago alles was. Ze heeft er altijd een zwak voor gehouden. “Ik was bijvoorbeeld een echte Wham! fan, ik vond hen veel cooler dan Duran Duran. Dat vond ik maar aanstellers.” Ze wijst op de oude gettoblaster waaruit Madonna’s Get into the Groove klinkt: “En Madonna hè? Ze was eigenlijk een vage sloerie, maar ze had een bizar oog voor styling, ging om met de juiste mensen en werd uiteindelijk een wereldster. Fake it till you make it.” Dat laatste deden ook rappers als Run D.M.C. en LL Cool J. “Hoe die gasten zichzelf larger than life presenteerden, heel leuk. Wanneer LL iets aantrok, geloofde je die guy meteen. Ik weet niet eens of zijn muziek nou zo goed was maar het plaatje klopte gewoon. Hij en de anderen waren zo stijlbewust. Mijn fascinatie voor de hiphop cultuur uit die tijd blijft.”

Eighties verantwoord
Vier dagen per week is de boetiek van Isis maar open, van woensdag tot en met zaterdag. Dat heeft alles met haar andere werkzaamheden te maken. Isis Vaandrager is namelijk al twee decennia een veelgevraagde stylist. Ze werkt voor bladen als LINDA en JFK, maar ook voor opdrachtgevers als Nike en Mini Cooper. Verder heeft ze de look van onder andere Gers Pardoel, Don Diablo en Timor Steffens onder handen genomen. Streetwear is haar specialisme. Ze heeft het er zo druk mee, dat het er niet inzit om de winkel vaker open te gooien. Maar die ambitie heeft ze ook niet. “Ik vind het geweldig om dit te doen, maar ik ben en blijf gewoon stylist.” De winkel kwam tweeënhalf jaar geleden toevallig op haar pad. “Ik zocht een nieuw atelier plus een opslagruimte voor alle kleding en props die ik gebruik voor fotoshoots en hoorde dat dit pand leegstond. Stiekem wilde ik al jaren een winkel, maar ik nam de stap nooit. Ik dacht: ik trek erin met mijn spullen en dan zie ik wel. Voordat ik het wist had ik een winkel.”

Isis Vaandrager boetiek Isis Inc Rotterdam

Ineens had ze de origineelste kledingzaak van Rotterdam. Zomaar.

Isis Vaandrager Mr Polska Jandino Asporaat

Isis is dikke homies met Jandino Asporaat en Mr. Polska.

Isis Vaandrager poezenshirt

Fijn: een kat die ’s ochtends niet smekend om eten op je bed springt.

Isis Vaandrager kledingwinkel hiphop

B-Boys in een nostalgische bui haasten zich naar Rotterdam-Noord.

Isis Vaandrager blouses winkel

Saai grijs? Dat is iets voor de muren.

Isis Inc. werd het adres waar sterren en hun stylisten vette looks komen scoren. “Er wippen heel veel artiesten langs: Ronnie Flex, Gers Pardoel, Jandino Asporaat, Vengaboys. Rapper Mr. Polska komt hier zo’n beetje elke twee weken de boel leeghalen. Laatst was de styliste van Eva Simons nog in de zaak om allerlei kleding te lenen voor Eva’s videoclips. Hartstikke leuk.”

Van Afropolitan tot Spice Girls
Isis’ stylingtalent zorgt ervoor dat het interieur van Isis Inc. een eigenwijze smoel heeft. “Ik wil dat mensen door mijn winkel geïnspireerd raken. Ik denk vaak vanuit thema’s. Een van de thema’s noem ik Afropolitan: Afrikaans geïnspireerd maar wel met een city cosmopolitan vibe erin. Het is een soort dandy look maar minder standaard. Verder heb ik een zwak voor zwart-wit, dus ik heb altijd zwart-witte dingen hangen. De stippentas die je daar ziet, is gebaseerd op het werk van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Sowieso houd ik van dessins.” Ze wijst op het boek Buffalo: The Style and Fashion of Ray Petri dat ze voor de sfeer heeft neergezet. “Dat eighties stijltje vind ik nog steeds zó mooi.” Onder het boek staan schoenen met brute blokhakken en plateauzolen. “Een beetje Spice Girls, zulke schoenen zijn weer helemaal terug.”

Isis Inc boetiek kleding

Afropolitan. Een snuifje Kenia, een scheut Kaapstad en lekker veel Hollandse attitude.

Isis Vaandrager boetiek Isis Inc

Isis voert het zwart-wit thema door tot aan haar zonnebril.

Isis Vaandrager kleding Rihanna

F#ck de grote confectieschuren als H&M, kies voor een eigenzinnige Toetanchamon-jurk.

Isis Vaandrager Spice Girls schoenen

Yo, I’ll tell you what I want, what I really really want. Spice Girls schoenen!

Isis Vaandrager Buffalo style

Het toffe Buffalo stijltje maakte van elke eighties man een modester.

Waar Isis de spullen voor haar winkel vandaan haalt? Overal en nergens. “Het is alles van online shops tot one dollar stores in Amerika. “De Salt-n-Pepa-achtige gouden oorbellen die ik verkoop, komen bijvoorbeeld uit New York. En de naamkettingen heb ik laten maken door een meisje, eveneens in New York. Ik koop ook gekke dingen in die ik gewoon tof vind. Zoals deze jurk met een Toetanchamon-fotoprint, of dat Rihanna-shirt. Ik maak niets zelf. Ik heb een tijdje bomberjacks genaaid van oude sjaals met Hermès- of Chanel-prints, maar dat was best veel werk. Dus daar ben ik mee opgehouden. Misschien pak ik het ooit weer op.”

Troop is geen troep
Welke vintage spullen heeft Isis dan wel in de winkel? “Ik verkoop echte oude zonnebrillen van Gaultier, Moschino, Versace en Lagerfeld, maar alleen als ze nog in goede staat verkeren. Verder heb ik wat te gekke oldskool sneakers staan.” Pakt een paar op. “Zoals deze van SPX. Ze zijn weliswaar gedragen maar zo goed onderhouden en het merk is zo bijzonder, dat het dan wel mag. Dat geldt ook voor die rode Troop-sneakers daar. Daar had ik ook trainingspakken van maar die zijn allemaal gekocht door jongens die er helemaal leip van werden. Gers Pardoel heeft een leren jas van Troop gekocht. Dat is jeugdsentiment voor zulke gasten, hè? Als puber hadden ze er het geld niet voor en nu kunnen ze bij mij lekker revanche nemen.”

Isis Vaandrager printjes winkel 2

Bij Isis Inc. zie je gegarandeerd vlekken voor je ogen.

Isis Vaandrager Lagerfeld brillen

Deze tweedehands Lagerfelds hebben nog geen krasje op de glazen.

Isis Vaandrager kledingwinkel nagellak

Vrolijke kleding vraagt om vrolijke nagellak.

Isis Vaandrager boetiek Troop sneakers

Het is pas goed als er Troop op staat.

Isis Vaandrager winkel Gers Pardoel

Gers Pardoel denkt nog even na over die hysterische Moschino-look.

Wat ze qua tweedehands kleding in de zaak heeft hangen, beperkt zich tot incidentele stukken. En dan zijn ze eigenlijk meestal bedoeld om het retro sfeertje her en der iets meer in te kleuren. Bovendien mag er niets aan mankeren. Een scheur, kapotte rits of ontbrekende knopen? De groeten! En vettige kragen of verdachte vlekken in het kruis zijn helemaal de duivel. “De kleren moeten héél schoon zijn, anders komen ze de drempel gewoon echt niet over.”

Herrezen uit de deadstock
Toch is er één plek in Isis Inc. waar je struikelt over de tweedehands kleding: in de ruimte onder de winkel. Daar bewaart Isis een deel (de rest sloeg ze op in een ruimte verderop in de buurt) van het immense kledingarchief dat ze als stylist vergaarde. Jurkjes, jasjes, schoenen en sieraden die ze online kocht, bij de kringloop of op rommelmarkten en gebruikt voor fotoshoots in bladen en commerciële opdrachten. Bij hoge uitzondering mag ik er een kijkje nemen. Ik moet even slikken als ze het licht aandoet: zo’n dertig jaar aan modehistorie strekt zich voor me uit. “Ruik je hier iets viezigs? Nee hè?”, vraagt Isis terwijl ze naar de achterste muur loopt. Daar staan de vintage sneakers nog in hun originele dozen hoog opgestapeld. Het zijn er véél. Ze trekt er een doos tussenuit en opent hem trots. “Dit waren mijn eerste Nike Air Max, uit 1991 geloof ik.”

Isis Vaandrager buttons winkel

Hoezo trots op haar naam?

Isis Vaandrager archiefruimte kleding

Helaas verboden winkelterrein: de archiefruimte van La Vaandrager.

Isis Vaandrager archiefruimte sneakers

Sneakerkunst om eeuwig van te genieten.

Isis Vaandrager schoenen archiefruimte

Adidas, Umbro en Kakmadam, een muur van merken.

Isis Vaandrager Obama oorbellen Isis Inc

Isis houdt net zoveel van politiek correcte oorbellen als van deadstock.

Ze spit verder: “En wat vind je van deze oude high tops van Nike? Ik kocht ze toen ik in Knokke op vakantie was. Daar zijn veel winkels die niet zo meegaan met de tijd. Men laat gewoon staan wat er staat, al is dat twintig jaar. Het enige dat men wisselde is het Belgische frank-teken van de prijs, die is keurig vervangen door een euroteken haha. Ook op Ibiza zit een sportwinkeltje waar ze nog steeds Sergio Tachini en Lacoste trainingspakken uit 1982 verkopen alsof ze nieuw zijn.” Ze rekent zulke spullen tot dead stock, oude partijen kleding en schoenen die onverkocht bleven en vaak nog in de oorspronkelijke verpakking zitten. Isis is gek op dead stock. Ze kan het iedereen aanraden die net als zij houdt van de eighties look maar allergisch is voor de geur van tweedehands. Het is oud en toch nieuw. “Ik ging ooit naar de opheffingsuitverkoop van een sportzaak in Schiedam en zij hadden zoveel dead stock. Ik heb wel tien paar sneakers gekocht. Ik ben erna twee of drie keer met vrienden teruggegaan om te kijken of er in de kelder niet nóg iets lag. Dead stock vinden is voor mij een soort avontuur. Ik verzamelde vroeger Barbies en dan droomde ik soms dat ik in een speelgoedwinkel was. Dat ik via een trapje naar beneden keek en daar allemaal dead stock Barbies uit de jaren zeventig en tachtig zag liggen.”

Mevrouw de modehoarder
Wat doet Isis met al die spullen? Je maakt mij niet wijs dat het allemaal bedoeld is voor stylingklussen. “Soms gebruik ik het voor een shoot, soms draag ik het zelf en soms doe ik er helemaal niks mee. Neem sommige van die dead stock sneakers. Vaak is de lijmrand in de loop der jaren geel geworden en het rubber verteerd zodat je er eigenlijk niet meer op kunt lopen.” Ze schiet in de lach. “Mijn stagiaire vroeg gisteren: ‘Waarom bewaar je dat toch allemaal?’ Waarop ik antwoordde: waarom verzamelt een postzegelverzamelaar postzegels? Die plakt hij ook niet op een envelop. Ik kijk ernaar en geniet ervan hoe iets gemaakt is. Soms kleeft er ook een zekere mate van jeugdsentiment aan, zoals in het geval van de kledingstukken van Puck & Hans en Mac & Maggie die ik bewaard heb. Die herinneren me aan de nineties.”

Isis Vaandrager winkel flyers

Stadsluipaarden grommen van genot in zo’n radioactief jasje.

Isis Vaandrager brillen winkel

“Nee, wij stinken ook niet.”

Isis Vaandrager sieraden Isis Inc winkel

Het kost weinig om er zo duur uit te zien.

Isis Vaandrager Nikes winkel Isis Inc

Goeie deal voor de volgende Koningsdag.

Isis Vaandrager John de Wolf stijl

Gianni Versace kijkt goedkeurend vanaf zijn gouden wolkje toe.

Dat decennium is het nieuwe ding, vertelt ze. “De nineties worden nu vintage. Nog niemand heeft die John de Wolf blouses ontdekt, maar ik heb er in mijn archief al vijftien hangen. Ik ben voorbereid! Ik verzamel sowieso alles Versace-esque. Ik houd van die hoge kitschfactor.” Ze vertelt over een zwart Versace jurkje dat ze voor vijftien euro kocht in Brussel, een fake Chanel-jasje waarvoor ze vijf euro betaalde bij de kringloop in Putten en haalt nog vijf vondsten aan die ‘heel bijzonder’ waren. Wacht eens, is ze niet gewoon een hoarder? Volmondig: “Oh ja, heel erg. Maar wel een met een systeem hè? Alles hangt op kleur en soort bij elkaar en er ligt geen dode kat tussen. Dus dan is het officieel geen hoarden. Dan is het verzámelen. Weet je, ik kan niet wachten om een paar van die blouses mee naar huis te nemen, ze in mijn kledingkast op kleur bij elkaar te hangen en er dan lekker naar te kijken. Heerlijk.”

Met Isis naar de markt
Het blijft me alleen verwonderen dat Isis in de winkel zo weinig tweedehands ophangt terwijl ze in haar modegrot eronder juist alles vintage viert. Is dat niet heel tegenstrijdig? “Absoluut niet. Ik houd van vintage, maar ik wil het alleen niet in de winkel hebben.” En dan komt aan het einde van ons gesprek plotseling de tweedehands aap uit de mouw. Isis verkoopt heus wel vintage jurkjes, jasjes en schoenen, maar dat doet ze zo en nu dan op markten in de regio Rotterdam, waaronder de Swan Market. Daar kun je coole schatten uit haar kledingarchief scoren, als ze dat net met pijn in het hart wat heeft uitgedund. “Op een markt vind ik het logisch, daar verwacht je vintage. Het is goedkoop en makkelijk. Maar binnen het concept van Isis Inc. past het niet.”

Isis Vaandrager Euromast ketting Rotterdam

Echte Rotterdammers dragen een Euromast- of Erasmusbrugketting.

Isis Vaandrager Chanel jasje

Mijn favoriete jasje. Kan ik de gouden bal erbij krijgen?

Isis Vaandrager Swan Market kleding

“Psssst, op de Swan Market kun je wel mooie ouwe meuk bij me kopen hoor.”

Isis Vaandrager Swan Market tweedehands

Tweedehands moet fris en fruitig zijn. Isis benadrukt het nog maar even.

Isis Vaandrager heels sneakers

Trek nú je schoenen aan en haast je naar Isis Inc.!

Ik ben het niet helemaal met Isis eens. Kan ik haar nu echt niet overhalen om iets meer oud spul in de kledingrekken te hangen? “Toevallig heb ik laatst online in Londen een stel vintage blazertjes met een Chanel print gekocht om te gebruiken voor een shoot. De stank die er vanaf kwam toen we ze binnenkregen! Mijn hele winkel meurde ernaar. Dus nee nee nee. Misschien dat ik ze ooit wel verkoop, maar dan moeten ze eerst grondig gestoomd zijn!”

Isis Inc.
Zwaanshals 243a
3035 KE Rotterdam
Tel. 010-4369798
isisinc-online.com
isisvaandrager.com

Let op: alleen geopend van woensdag t/m zaterdag. De online shop van Isis Inc. is wel 24/7 open.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to ’t Is hier fantasties eighties!

  1. Pingback: Van pop-up tot poep-up in het Zwaanshalskwartier | Go with the Vlo

  2. Pingback: Harige kaptafel zoekt glamorous bazinnetje | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑