...

Tijdcapsule Kolk Oud-Rotterdam

Gepubliceerd op 15 april, 2014 door Danny Post

2

Teletijdmachine naar Oud-Rotterdam

Het is de natte droom van vlooiers met een passie voor oud beeldmateriaal: filmpjes van vooroorlogs Rotterdam ontdekken in een stoffige kist. Het overkwam Jacqueline Herrema.

Tientallen jaren lagen ze te vegeteren op zolder. Dertig filmpjes van het prachtige oude Rotterdam. Tussen 1920 en 1930 geschoten door de notaris Gotthard Pieter Spoel. Spoel woonde zelf in Rotterdam-Blijdorp, maar filmde zijn gezin op verschillende plekken in de stad. Zo zien we hen in de oude Diergaarde aan de Kruiskade, bij het treinviaduct over de pittoreske Kolk en wandelend langs de grachten. De laatste momenten van een verdwenen stad. Het zou op 14 mei 1940 allemaal in vlammen opgaan tijdens het Duitse bombardement.

Oud-Rotterdam filmpjes

Onherkenbaar veranderd…

Nostalgisch filmfeest
Het unieke materiaal werd ontdekt door Jacqueline Herrema, Gotthards achternicht. Ze schreef de roman Een vlucht door een gesloten boek over haar familie en was op zoek naar filmmateriaal vanwege alle verhalen die rondgingen. “Ik zocht naar informatie over de familie omdat er werd gezegd dat wij voor de oorlog een ‘gegoede’ familie waren. Daar wilde ik meer over weten.” Jacqueline hit the jackpot. Bewegend beelden van het vooroorlogse Rotterdam zijn super zeldzaam. Ze doneerde de filmpjes echter zonder aarzelen aan het Stadsarchief Rotterdam, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. In samenwerking met het bedrijf SuperSens werden ze schoongemaakt, aan elkaar gezet en gedigitaliseerd.

Rotterdam Oude Haven filmpjes

Toen de Oude Haven nog écht oud was.

Oud-Rotterdam

Nu scheuren er hele andere vierwielers over de Coolsingel.

Oud-Rotterdam paarden

De vis gleed net iets lekkerder de keel in met een pilsje.

Op 14 mei aanstaande organiseert het Stadsarchief Rotterdam een filmconcert in de Laurenskerk om het bombardement te herdenken. Daar zullen de beelden van Gotthard Pieter Spoel, maar ook andere vooroorlogse filmpjes worden vertoond. Wie huiduitslag krijgt van de begeleidende live orgel- en pianomuziek, kan de beelden ook gewoon bekijken op de site van RTV Rijnmond. Je zult in complete verwondering ronddwalen.

Meer beelden van het oude Rotterdam vind je op stadsarchief.rotterdam.nl.

 

Rotterdam Schiedamsesingel

Na de oorlog was men uitgeschaatst op de Schiedamsesingel. Hij werd gedempt.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Teletijdmachine naar Oud-Rotterdam

  1. Pingback: Man vindt filmpjes van vooroorlogs Rotterdam | Go with the Vlo

  2. Maaike schalij says:

    Interesse in oude filmpjes van Rotterdam
    Maaike Schalij 06 24573891

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑