...

#tbt Tentoonstelling Cas Oorthuys Party People Rotterdam go with the vlo

Gepubliceerd op 10 januari, 2019 door Danny Post

0

Tentoonstellingen waar je erg gelukkig van wordt

Zin om dit weekend een tentoonstelling te bezoeken? Deze twee zijn een lust voor het oog. De een loopt bijna af, de ander begint net.

Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys, nog tot 13 januari in Nederlands Fotomuseum
Cas Oorthuys (1908-1975) is een van mijn grote helden. Ik verzamel alle fotoboeken waaraan hij meewerkte. Een gekoesterd bezit is een gesigneerd exemplaar van zijn magnus opus Rotterdam dynamische stad uit 1959. Ik kreeg het vorig jaar cadeau voor mijn verjaardag van Kelvin Buck en Mirjam Vukman van Antiquariaat Zwaanshals. Met waterige oogjes nam ik het in ontvangst.
Waarom ik zo’n groot bewonderaar ben? Deze man heeft als geen andere Nederlandse fotograaf het Europa van na de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Vooral zijn zwart-witfoto’s van Nederland tijdens de wederopbouw zijn van een verbluffende schoonheid. Ze hebben mede bepaald hoe wij ons die periode zijn gaan herinneren. Licht, lucht en ruimte.
Hoewel zijn portretten en straatbeelden zich kunnen meten aan het oeuvre van internationale namen als Werner Bischof en Robert Doisneau was Oorthuys de laatste decennia een beetje vergeten door het grote publiek. Met de overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys probeert het Nederlands Fotomuseum iets tegen dit onrecht te doen.

Fotograaf Cas Oorthuys Nederlands Fotomuseum go with the vlo

Links: sapeur in de haven van Muyumba, Congo 1959. (Cas Oorthuys/Nederlands Fotomuseum)

Cas Oorthuys Rotterdam Dynamische Stad Nederlands Fotomuseum go with the vlo 2

Misschien wel zijn allermooiste fotoboek. Ik bezit er vier verschillende edities van.

Cas Oorthuys kinderen wederopbouw Nederlands Fotomuseum go with the vlo

Spelende kinderen in het Oosterdok te Amsterdam. Circa 1946. (Cas Oorthuys/Nederlands Fotomuseum)

Cas Oorthuys hongerwinter Nederlands Fotomuseum go with the vlo

Niet alleen maar vrolijke gezichten. De Hongerwinter van 1944-1945.

Cas Oorthuys Rotterdam Dynamische Stad boek go with the vlo

Typisch Cas, deze foto van het oude Rotterdam CS. Lucht, licht en ruimte.

Cas Oorthuys Nederlands Fotomuseum reisboekjes go with the vlo

Kom je een van deze reisboekjes tegen bij de kringloop of op een vlooienmarkt? Koop ze!

Voor de tentoonstelling (die nog maar tot zondag 13 januari aanstaande te bewonderen is, dus haast je!) deed het Nederlands Fotomuseum een greep uit het immense archief van bijna een half miljoen foto’s dat Oorthuys naliet. Veel Nederlandse landschapsplaatjes, maar bijvoorbeeld ook een reeks beelden die hij tussen 1950 en 1963 maakte voor een veertigtal toeristische foto- en reispockets van Uitgeverij Contact. Parijs, Londen, Rome, de Italiaanse Rivièra, zijn camera’s – meestal had hij er twee of drie om zijn nek – stopten nooit met klikken. Niet al zijn foto’s stralen optimisme en plezier uit. Een reeks vroege beelden die hij stiekem tijdens de Tweede Wereldoorlog schoot, zijn ronduit schrijnend. Het portret van een uitgemergelde vrouw met een stukje brood in de Hongerwinter komt keihard binnen. Eén puntje van kritiek heb ik wel: waarom zijn sommige beelden niet groot opgeblazen? Dan hadden ze nog meer indruk gemaakt op de bezoeker. Nu blijft er een afstand. Misschien een idee voor een volgende keer? Met een half miljoen foto’s is er genoeg materiaal voor honderden vervolgtentoonstellingen.
Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332 in Rotterdam, nederlandsfotomuseum.nl.

 

Party People, van 12 januari tot 23 juni in Museum Rotterdam
Ik ben blij dat ik het Rotterdamse uitgaansleven in de jaren negentig volop meegemaakt heb. Nighttown, Now&Wow, Parkzicht, MTC, Carrera, het Maastheater, De Danssalon, Club EYE, Gay Palace, Off_Corso, Calypso, Bar P, het was een gouden periode voor nachtvlinders. Anno 2019 zijn er van deze hotspots weinig over. Sommige werden gesloopt, andere kregen een nieuwe bestemming. Verbijsterend vind ik wat er met het pand van de legendarische club Nighttown aan de Kruiskade gebeurde. Daar vind je nu de supermarkt Amazing Oriental. Het blijft traumatisch om er rond te lopen. Op de dansvloer waar mijn jongere ik circa 1997 stond te posen op zijn blokhakken, liggen nu de zakken rijst en noodles uitgestald. Het doet nog steeds pijn.
Met Party People laat Museum Rotterdam voor even oude housetijden herleven. Het is een overzicht van ruim dertig jaar feesten in Rotterdam. Meer dan vijftig stylisten, dj’s, vj’s, performers, rappers, spoken word-artiesten, winkels en merken verleenden hun medewerking.

Expositie Party People Nighttown Museum Rotterdam Xiang Yu Yeung go with the vlo

Ooit, héél lang geleden in Nighttown… (Xiang Yu Yeung)

Party People Nighttown Museum Rotterdam Gerard Wessel go with the vlo

Nu een supermarkt, vroeger het domein van de spannendste nachtvlinders. (Gerard Wessel)

Party People Ted Langenbach Dance Parade Museum Rotterdam

Ted Langenbach was er al bij tijdens de Dance Parade, maar feest nog steeds door (Daniëlle van Ark).

Now&Wow heropening Rotterdam go with the vlo

Vorig jaar heropende hij met veel kabaal zijn oude club Now&Wow in Factory 010. Leuk!

Betty Ford Clinic MTC Party flyers go with the vlo

Ik heb een hoop flyers uit die tijd bewaard. Bakken vol.

Party People Museum Rotterdam tentoonstelling go with the vlo

Reis mee door de Rotterdamse nacht…

Party-goeroe Ted Langenbach en woordkunstenaar Derek Otte zoomen als gastcuratoren in op de late jaren tachtig en begin jaren negentig, de tijd waarin het allemaal begon. Dj & festivalorganisator Frank Dros en fotografe Naomi van Heck, kenners van en spelers in de huidige partyscene, richten zich op de actualiteit. Tijdens de tentoonstelling beleef je als bezoeker allerlei facetten van uitgaan. Denk hierbij aan de flyers, de doorbitch, dj-booth, de clubs, de festivals, het podium, de dansvloer, mode en subculturele stijlen, maar ook aan de beruchte afterparty en natuurlijk aan de Rotterdamse feestbeesten zelf. “De expo werkt als een reis door de Rotterdamse nacht en zet een spotlight op de talenten van Rotterdam,” aldus Vera Korsten, hoofd marketing & communicatie van Museum Rotterdam.
Zin om erna net als vroeger los te gaan? Langenbach opende vorig jaar in Factory 010 in de Maashaven een nieuwe versie van zijn iconische club Now&Wow. Het is zijn reactie op de vertrutting van het Rotterdamse uitgaansleven. Let’s go back to the good old wild days!
Museum Rotterdam Rodezand 26 in Rotterdam, museumrotterdam.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑