...

Gespot Raymond Loewy American Kitchen USA kringloop Gewoon Goed go with the vlo

Gepubliceerd op 14 november, 2018 door Danny Post

0

Terug de American Kitchen van Raymond Loewy in

De Amerikaanse superdesigner Raymond Loewy ontwierp alles van stofzuigers tot auto’s. Iconisch zijn z’n keukens uit de jaren vijftig. Eén ervan staat nu bij Kringloop Gewoon Goed.

Vies, vermoeid, maar fenomenaal. Hoewel deze keuken betere tijden gekend heeft, behield ze haar designlooks. De metalen kastjes met de licht welvende lades en strakke handgrepen dragen onmiskenbaar de signatuur van Raymond Loewy (1893-1986). De industrieel ontwerper, die in Frankrijk geboren werd en in 1938 de Amerikaanse nationaliteit kreeg, was een ongekende duizendpoot. Van sigarettenpakjes en stofzuigers tot auto’s en stoomlocomotieven, werkelijk óveral zag hij een creatieve uitdaging in. Zijn output was duizelingwekkend. Op het hoogtepunt van zijn carrière kwam meer dan driekwart van de Amerikanen dagelijks in contact met één of meer producten die hij ontworpen had. Loewy gaf vorm aan de twintigste eeuw.
Tot de hoogtepunten in Loewy’s oeuvre behoren de keukens die hij in de jaren vijftig bedacht voor het merk American Kitchen. Ze waren gemaakt van plaatstaal en vinyl en hadden een opvallend gestroomlijnd uiterlijk. Bovendien waren de keukens modulair opgebouwd, waardoor vrijwel elke samenstelling mogelijk was. Revolutionair voor die periode.
Tegenwoordig zijn American Kitchens zeer gewild onder verzamelaars. Dat Gewoon Goed in Schiedam er nu één te koop aanbiedt, is uniek. Je ziet ze amper in het wild. En dat voor 199 euro.

Kringloop Gewoon Goed American Kitchen Raymond Loewy go with the vlo

Voor 199 euro koop je bij Gewoon Goed een onvervalste American Kitchen.

American Kitchen Raymond Loewy Gewoon Goed kringloop go with the vlo

A van Amazing. Deze keukens waren een sensatie in de jaren vijftig.

American Kitchen Raymond Loewy Gewoon Goed kringloop go with the vlo

Ze waren ontworpen om decennia mee te gaan.

Raymond Loewy USA American Kitchen kringloop Gewoon Goed go with the vlo

Nu nog roomwit, maar je kunt ervoor kiezen om de boel in een andere kleur te laten spuiten.

Raymond Loewy industrieel ontwerper go with the vlo

In 1949 sierde Raymond Loewy de cover van Time. Hij was een superster.

Enkele technische gegevens: de keuken heeft een roomwitte kleur en is in totaal 2.25 meter breed. De voorraadkast is 2.20 meter hoog, 55 centimeter breed. Diepte 65 centimeter. Het spierwitte aanrecht is 90 centimeter hoog, de diameter van de spoelbakken is 56 centimeter. Het kleine kastje is 75 centimeter hoog en 40 centimeter breed.
Hik je tegen het opknappen aan of heb je last van klunsgenen? Er bestaan bedrijven die het werk van je kunnen overnemen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site americankitchen.nl. Zij houden zich sinds 1990 bezig met het renoveren en in- en verkopen van American Kitchens. Daarnaast produceren ze identieke deuren en fronten op maat voor inbouwapparatuur zoals vaatwassers, koelkasten, ovens, magnetrons enzovoorts. Indien gewenst, kunnen zij jouw keuken tevens een andere kleur geven en voorzien van handige inbouw(laden)systemen en zogenaamde ‘roll-outs’. Een tweede aanrader is retro-keukens.nl. De foto’s op deze sites zijn in ieder geval al superinspirerend. Dit gammele beestje kan een spectaculair tweede leven krijgen.

Kringloop Gewoon Goed
Parkweg 203
3119 CG Schiedam
Tel. 010-2460339
kringloopgewoongoed.nl

 

Raymond Loewy vintage American Kitchen kringloop Gewoon Goed go with the vlo

Maar voordat je Amerikaanse droom verwezenlijkt wordt, moet je eerst stevig boenen en repareren.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑