...

Marktreview

Gepubliceerd op 17 mei, 2015 door Danny Post

1

Terug naar Le Bric à Brac

Gisteren werd in het Lingebos in Vuren voor de derde keer Le Bric à Brac georganiseerd. Na de briljante editie van vorig jaar waren mijn verwachtingen hooggespannen. Zou de voorspelde regen roet in het eten gooien? Viel mee, ontdekte ik bij aankomst. 

Gaat het plenzen of niet? De hele week raakte men er op de Facebook-pagina van Le Bric à Brac niet over uitgepraat. En helaas, het miezert inderdaad als ik en mijn vriendin Jojanneke kort na negen uur ’s ochtends met de auto de weg naar het Lingebos opdraaien. Het straffe windje doet ons balen dat we geen warmere jas hebben aangetrokken. De zonovergoten editie van vorig jaar stond ondanks de slechte weervoorspellingen nog ietsje te diep in ons geheugen gegrift.

Le Bric à Brac Vuren entree

Deze pop trekt zich van de regen lekker niets aan.

Le Bric à Brac antieke koffer

De vrolijke kleuren zorgen voor een zonnetje in ons hoofd.

Slenteren we straks met een klein, miserabel groepje langs de 200+ kramen, schiet het even door ons heen, maar dan zien we de lange rij wachtenden voor de kassa. Kennelijk is de fanbase van deze op Franse leest geschoeide antiek- en rommelmarkt zo trouw, dat een beetje regen hen niet tegenhoudt. En ze hebben er zin in, horen we aan hun gelach. Let’s Bric and roll!

Gevaar voor 
Eenmaal binnen klaren ook onze laatste bedenkingen op. De eerste kramen die we zien, zijn net als vorig jaar opgebouwd als kleine brocante- en antiekwinkeltjes in het bos, met ernaast of erachter de traditionele oldtimers. Het Franse sfeertje zit er opnieuw goed in. Terwijl ik me met mijn lange lijf vouw in de kofferbak van een 2CV die werd omgebouwd tot tweedehands platenwinkel, waarschuwt de verkoopster voor de achterklep die gevaarlijk laag boven onze hoofden hangt. “Je moet héél voorzichtig achteruit lopen als je klaar bent,” zegt ze. Anders eindigt de dag nog voordat-ie begonnen is, in Le Bric à Krak. En daar heeft niemand iets aan.

Le Bric à Brac hippiewagen

“All we are saying is give peace and good weather a chance.”

Le Bric à Brac onderhandelen

Jojanneke’s strooptocht is begonnen.

Le Bric à Brac wagen

Verkooptruc. Interesse in die trapauto? Dan eerst een ladder kopen.

Le Bric à Brac gele stoelen

Deze stoelen waren in een mum van tijd verkocht.

Le Bric à Brac meubels stapelen

Het ladenkastje mag er met gevaar voor eigen leven tussenuit getrokken worden.

Jojanneke ben ik na vier kramen al kwijt. Ze heeft een verkoper gespot die oude, grappige kaarten verkoopt en spit zijn hele voorraad door op zoek naar de meligste exemplaren. Terwijl ze haar archeologische afgraving verricht, kijk ik rond bij de kraam van de oude baas ernaast. Een antiek olieverfschilderij dat nonchalant tegen zijn auto leunt, trekt onmiddellijk mijn aandacht. Vergeet de spullen die hij op een groot kleed in het gras uitstalde, hier moet ik meer van weten. Aan de lijst te oordelen is dit een ouwetje. En jawel hoor. Rechts op het doek valt naast de naam van de schilder Jean Barin een jaartal te lezen: 1923.

Le Bric a Brac portret

Oldtimer & ouwe struik van 25 euro.

Het blijkt te gaan om een portret van een boer, dat de verkoper vond in de buurt van Staphorst. Ik word verliefd op de diep vrome nurksheid die er vanuit gaat. “Wat wil je ervoor hebben,” vraag ik de verkoper. “Veertig euro,” zegt hij, om er in één adem aan toe te voegen: “Maar ik kan altijd iets zakken.” Een beetje heen-en-weer gepingel en we komen op vijfentwintig euro uit. Een koopje. En ik mag het schilderij, totdat we naar huis gaan, nog voor een paar uur op de droge achterbank van zijn auto stallen ook.  Wat een service.

De gelukkige, verkopende huisvrouw
Maar dat is dan ook waar Le Bric à Brac in haar korte bestaan om bekend is geworden. Hier draait het meer om lol hebben in de verkoop dan keihard cashen. Natuurlijk had de verkoper vast kunnen houden aan veertig euro of zelfs veel meer kunnen vragen, maar daar had hij gewoon helemaal geen zin in. En die mentaliteit bespeuren we onderweg bij meerdere verkopers. Natuurlijk zien we een aantal van dezelfde handelaren die we de week ervoor nog zagen in de Amsterdamse IJ-Hallen, maar ze zijn sterk in de minderheid. En hun hoge prijzen gelukkig ook. Wie maakt ons los is belangrijker dan wie maakt ons rijk.

Le Bric à Brac goed bod

Kijk, daar hou ik van.

Le Bric à Brac tractor

Tegen elk aannemelijk bod. Leuk voor in je tuin?

Le Bric à Brac wandkaarten

Rode retro-loper of de wandplatenweg, welke afslag neem jij liever?

Le Bric à Brac deur en buisframestoelen

Jammer dat ik geen tweede eethoek nodig heb.

Le Bric à Brac IJ-Hallen handelaar

Hé, kennen we deze meneer niet van de IJ-Hallenmarkt?

Kritiek is er ook. Wanneer we na een uurtje de bekende stylist Isis Vaandrager tegenkomen, bekent ze dat de markt haar tegenvalt. “Het is allemaal super leuk aangekleed, maar ik vind weinig bijzondere spullen.” Maar goed, zij spaart dan ook vooral eighties en nineties kleding en accessoires met een hoog bling-bling-gehalte. En die vind je op Le Bric à Brac inderdaad minder. Deze rommelmarkt biedt voornamelijk brocante, antiek, industriële spullen en heel veel (leuke) weggooiertjes van particulieren. Daar zit soms wel iets tussen uit de eighties (platen bijvoorbeeld), maar meestal zijn het dingen van de seventies, sixties en ver daarvoor. Meubels, kleding, speelgoed en andere zaken die soms van henzelf waren, soms zijn meegegeven door oma, maar altijd bedoeld zijn om vandaag zo snel mogelijk kwijt te raken.

Le Bric à Brac seventies spullen

Weinig eighties maar wel heel veel industrieel en seventies.

Wanneer ik voor één euro een fraai vormgegeven boek van De gelaarsde kat uit 1968 uit een doos vis, spoort de verkoopster me aan: “Als je ook een stapel nieuwere boeken van Heleen van Royen en zo koopt, zak ik nog verder met de prijs.” Ik moet haar teleurstellen. Na Heleens sneue tamponfoto kukelden haar boeken naar de absolute bodem van mijn leeslijst.

In het water
Toch moet ik wel bekennen dat we geen moment in zo’n vrolijke stemming komen als vorig jaar. Hoe leuk alles er ook uitziet – de verschillende eet- en dranktentjes zijn een lust voor het oog – Le Bric à Brac heeft gewoon een zonnetje nodig om die faux Franse sfeer echt op te roepen. De borsten en billen die de vorige keer, geholpen door liters wijn, zo uitbundig meedeinden op de klanken van Piaf-chansons blijven vandaag veilig verpakt in dichte jassen en zelfs truien. Rillend zitten veel verkopers bij hun kraam. Jojanneke is opgelucht dat ze op het allerlaatste moment besloot om niet te blijven slapen op Kampeerterrein De Lievelinge zoals een hoop andere bezoekers wel doen. “Dat was een koude nacht geworden in mijn tentje.” En ligt het aan ons of zie we ditmaal ook minder oldtimers dan voorheen? Tijdens de tweede helft van de route voelen we de Franse vibe veel minder sterk dan aan het begin.

Le Bric à Brac crepe suzette

Zo gevochten wordt er om deze lekkernijen dat de verkoopster bewaking inhuurde.

Le Bric à Brac kinderwagen

Sommige bezoekers slaan in bulkhoeveelheden in.

Le Bric à Brac kleding

Kom binnen. Onder de luifels en bomen kun je droog passen.

Le Bric à Brac poster

Frans-Nederlands blijft wat ons betreft een gouden combinatie.

Le Bric à Brac wijntje

Of ze ook warme choco serveren? Mais non!

Wanneer het rond een uur of één harder begint te regenen, vinden we het mooi geweest. We hebben alle kramen gezien, een gezellig drankje gedaan op een van de terrasjes en het belangrijkste: hele goede aankopen binnen gehengeld. Terwijl we de poort uitlopen, arriveren er nog altijd nieuwe bezoekers. Gelijk hebben ze. Zelfs in het slechtste weer is Le Bric à Brac nog steeds leuker dan menige andere rommelmarkt in Nederland. Maar wij gaan, nu we toch in de buurt zijn, lekker warm de kringloopwinkels in de regio verkennen. Zoals die in Gorinchem, Leerdam en Arkel (ik vind er voor 7,50 euro een fantastisch antiek medicijnkastje). Eventjes opdrogen. Of we volgend jaar weer naar Le Bric à Brac gaan? Natuurlijk wel. En dan gaat die zon gewoon weer vet schijnen. De sympathieke organisator Rein van der Zee verdient het.

Houd voor de volgende editie in 2016 de website in de gaten: lebricabrac.nl.

 

Le Bric à Brac smeren caravan

En wij ook. Tot volgend jaar!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Terug naar Le Bric à Brac Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑