...

Flea your style london-blitz-party-uitgaan-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 30 december, 2016 door Danny Post

1

Drinken en dansen terwijl de bommen vallen

The Blitz Party is een waanzinnig verkleedfeest in het oosten van Londen. Nagebootst wordt de wilde uitgaanssfeer tijdens de London Blitz. Iedereen verschijnt in forties outfits en gaat helemaal los. Ook morgen, want dan is er een speciale oud en nieuw-editie.

Eens in de zoveel tijd heb ik een nieuwe bevlieging. Dan raak ik zo gefascineerd (geobsedeerd?) door een bepaald onderwerp dat ik er álles over wil weten. Sinds enkele maanden ben ik volledig in de ban van de London Blitz. De London Blitz was een periode tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin Londen continu werd gebombardeerd door de nazi’s. Tussen de herfst van 1940 en de lente van 1941 vonden er maar liefst 71 grote luchtaanvallen plaats. Adolf Hitler hoopte hiermee het moraal van de bevolking te breken zodat ze zich zou overgeven. Het tegendeel gebeurde. Hoewel grote delen van de stad in vlammen opgingen en zo’n 40.000 mensen het leven lieten, maakte de Duitse drammerij de Londenaren nog vastberadener om niet door de knieën te gaan. Nooit zouden ze buigen voor de gestoorde Hitler en zijn vriendjes.

london-blitz-oorlog-kranten-go-with-the-vlo

Hitler wilde St. Paul’s Cathedral kapot. Zijn plan faalde door moedige vrijwilligers en de brandweer.

london-blitz-boeken-oorlog-go-with-the-vlo

De verduisterde stad werd langzaam ook een losgeslagen stad. Men had weinig meer te verliezen. 

De belaagde burgers gingen in de bommenregen stug door met hun dagelijkse leven en vochten feller terug dan ooit tevoren. Voor de meeste Britten is de London Blitz nog altijd een boeiende periode waar ze met trots op terugkijken. Er werden talloze films en documentaires over gemaakt (The Longest Night vind je hierboven, geknipt voor een donkere winteravond!) en in de boekhandels wemelt het van de zogenaamde Blitz-lit (nu op mijn nachtkastje: de onlangs heruitgegeven autobiografie A Chelsea Concerto van Frances Faviell).

The Blitz Party: net zo wild als toen
Een van de aspecten die de London Blitz zo mateloos interessant maakt, is het spannende en soms gevaarlijke nachtleven. In het verduisterde Londen gebeurden een heleboel dingen die het daglicht niet konden verdragen. De criminaliteit groeide explosief, de prostitutie ook en de seksuele moraal werd veel losser. Homo’s en lesbiennes die voorheen diep in de kast zaten, begonnen hun seksualiteit steeds openlijker te verkennen en hetero’s namen het lang niet meer zo nauw met trouw en andere relatieregels. Niemand wist of-ie de andere morgen nog in leven zou zijn. Waarom zouden ze dan nog moeilijk doen? Volgens de mensen die erbij waren, was de uitgaansscene onstuimig en roekeloos. In de cafés en clubs werd hartstochtelijk feestgevierd. Opgejut door manisch spelende bigbands danste men op de rand van de vulkaan.

the-blitz-party-dans-go-with-the-vlo

Hoe het is om zo woest te feesten in een tijd van oorlog kun je ervaren tijdens The Blitz Party.

the-blitz-party-club-londen-go-with-the-vlo

Om de zoveel maanden wordt er weer eentje georganiseerd.

the-blitz-party-mode-vintage-go-with-the-vlo-2

Maar zorg dat je eruit ziet om door een forties ringetje te halen.

the-blitz-party-londen-dansen-go-with-the-vlo

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing. Losse heupen zijn zeer gewenst.

londen-blitz-party-go-with-the-vlo

Voor even voelt het weer alsof de stad om je heen in de as wordt gelegd.

blitz-party-dansen-oorlog-go-with-the-vlo

“We horen het geronk van die Duitse bommenwerpers lekker niet!”

a-chelsea-concerto-the-blitz-party-go-with-the-vlo-2

Dansen op de rand van de vulkaan, zoals onder meer beschreven in A Chelsea Concerto.

“Ik wou dat ik zo’n wilde avond had meegemaakt,” hoor ik je verzuchten. Nou, dat kan hoor. In Oost-Londen worden al ruim zes jaar Blitz Party’s georganiseerd en ze zijn ge-wel-dig. Van heinde en verre komen mannen en vrouwen in hun beste jaren veertig-kloffie naar een oude spoorwegloods die is omgebouwd tot schuilplaats en daar gaan ze los alsof het weer 1940 is. ‘Amerikaanse G.I.’s’ versieren ‘meisjes uit de munitiefabriek’ door ze nieuwe nylonkousen en sigaretten te beloven, femme fatales met de haren stevig in de krul paraderen in het rond op zoek naar een slaapplaats voor de nacht, en de kelen die zingen over victorie worden gesmeerd met liters sterke drank. Ondertussen knalt de band er vele swingklassiekers uit.

Spetterend knalfeest
Volgens Megan Burroughs, die de PR doet, bestond er een verschrikkelijke behoefte aan zulke feesten. “We zijn met The Blitz Party begonnen, omdat we vonden dat er een enorm tekort bestond aan interessante en alternatieve feesten binnen de Londense uitgaansscene. Het is onze ervaring dat mensen het heerlijk vinden als ze voor hun gevoel een andere tijd en eigenlijk een compleet andere wereld binnenstappen.” Het succes van The Blitz Party blijft maar groeien, zegt ze. “We begonnen zes jaar geleden heel klein met vijftig bezoekers, tegenwoordig komen er al tweeduizend mensen op onze feesten af.” De aankleding is dan ook tot in de puntjes verzorgd. Er liggen zelfs zandzakken overal om de authentieke Blitz-sfeer op te wekken.

the-blitz-party-londen-trompet-go-with-the-vlo

Het is opnieuw winter 1940, maar gelukkig zonder de Duitse bommenwerpers.

the-blitz-party-londen-militair-go-with-the-vlo

Draag een uniform en de pin-upmeisjes zijn de hele avond niet bij je weg te slaan.

blitz-party-militair-dansen-go-with-the-vlo

“Mijn verlof zit er morgen op. Heb je zin om deze soldaat vannacht te troosten?”

blitz-party-kleding-vintage-go-with-the-vlo

Op chique. Handschoentjes en stola’s zijn verplichte kost.

the-blitz-party-dansen-oorlog-go-with-the-vlo

“Voetjes en billen van de vloer!”

blitz-party-londen-oorlog-go-with-the-vlo

De London Blitz wordt tot in de puntjes nagebootst. Zelfs zandzakken ontbreken niet.

londen-blitz-party-oorlog-go-with-the-vlo

Mieters sfeertje.

Bij de deur hoeft er eigenlijk niet streng op het naleven van de dresscode te worden toegezien. Voor de bezoekers spreekt het voor zich dat ze hun jeans thuislaten en dat ze helemaal de ‘blits’ maken in de mooiste vintage kleding. Megan: “Het is ongelooflijk leuk om te zien hoe de bezoekers het jaren veertig-thema omarmen. Ze pakken echt uit en hebben zelfs geleerd hoe ze de swing moeten dansen.” Voor Vlo-lezers heeft Megan goed nieuws: morgen, op zaterdag 31 december, wordt er een speciale oudejaarseditie van The Blitz Party georganiseerd en er zijn nog kaarten te krijgen. Dus als je in Londen bent…? “En anders kom je gewoon een keertje kijken in 2017. Binnenkort zetten we de volgende data weer online.” Ik zeg: helemaal da bomb!

The Blitz Party vindt eens in de zoveel maanden plaats. Alle info en nog meer foto’s vind je op bourneandhollingsworth.com en op hun Facebookpagina theblitzparty.

 

london-blitz-uitgaan-oorlog-go-with-the-vlo

Stijlvol oorlogje spelen. Fans van kostuumdrama’s hollen regelmatig naar Oost-Londen.

blitz-party-drank-thee-oorlog-go-with-the-vlo

“Hoe lang ik met die perfecte krullen bezig ben geweest? Wat dacht je van de hele middag?”

the-blitz-party-kostuum-oorlog-go-with-the-vlo

“Heel dom van die Hollanders dat ze zelf niet zulke feesten als The Blitz Party organiseren.”

london-blitz-romans-oorlog-go-with-the-vlo

Mocht je je voor je bezoek nog even in willen lezen: er is voldoende inspiratievoer.

blitz-party-feest-londen-oorlog-go-with-the-vlo

“V for Victory!”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑