Drinken en dansen terwijl de bommen vallen
The Blitz Party is een waanzinnig verkleedfeest in het oosten van Londen. Nagebootst wordt de wilde uitgaanssfeer tijdens de London Blitz. Iedereen verschijnt in forties outfits en gaat helemaal los. Ook morgen, want dan is er een speciale oud en nieuw-editie.
Eens in de zoveel tijd heb ik een nieuwe bevlieging. Dan raak ik zo gefascineerd (geobsedeerd?) door een bepaald onderwerp dat ik er álles over wil weten. Sinds enkele maanden ben ik volledig in de ban van de London Blitz. De London Blitz was een periode tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin Londen continu werd gebombardeerd door de nazi’s. Tussen de herfst van 1940 en de lente van 1941 vonden er maar liefst 71 grote luchtaanvallen plaats. Adolf Hitler hoopte hiermee het moraal van de bevolking te breken zodat ze zich zou overgeven. Het tegendeel gebeurde. Hoewel grote delen van de stad in vlammen opgingen en zo’n 40.000 mensen het leven lieten, maakte de Duitse drammerij de Londenaren nog vastberadener om niet door de knieën te gaan. Nooit zouden ze buigen voor de gestoorde Hitler en zijn vriendjes.

Hitler wilde St. Paul’s Cathedral kapot. Zijn plan faalde door moedige vrijwilligers en de brandweer.
De belaagde burgers gingen in de bommenregen stug door met hun dagelijkse leven en vochten feller terug dan ooit tevoren. Voor de meeste Britten is de London Blitz nog altijd een boeiende periode waar ze met trots op terugkijken. Er werden talloze films en documentaires over gemaakt (The Longest Night vind je hierboven, geknipt voor een donkere winteravond!) en in de boekhandels wemelt het van de zogenaamde Blitz-lit (nu op mijn nachtkastje: de onlangs heruitgegeven autobiografie A Chelsea Concerto van Frances Faviell).
The Blitz Party: net zo wild als toen
Een van de aspecten die de London Blitz zo mateloos interessant maakt, is het spannende en soms gevaarlijke nachtleven. In het verduisterde Londen gebeurden een heleboel dingen die het daglicht niet konden verdragen. De criminaliteit groeide explosief, de prostitutie ook en de seksuele moraal werd veel losser. Homo’s en lesbiennes die voorheen diep in de kast zaten, begonnen hun seksualiteit steeds openlijker te verkennen en hetero’s namen het lang niet meer zo nauw met trouw en andere relatieregels. Niemand wist of-ie de andere morgen nog in leven zou zijn. Waarom zouden ze dan nog moeilijk doen? Volgens de mensen die erbij waren, was de uitgaansscene onstuimig en roekeloos. In de cafés en clubs werd hartstochtelijk feestgevierd. Opgejut door manisch spelende bigbands danste men op de rand van de vulkaan.
“Ik wou dat ik zo’n wilde avond had meegemaakt,” hoor ik je verzuchten. Nou, dat kan hoor. In Oost-Londen worden al ruim zes jaar Blitz Party’s georganiseerd en ze zijn ge-wel-dig. Van heinde en verre komen mannen en vrouwen in hun beste jaren veertig-kloffie naar een oude spoorwegloods die is omgebouwd tot schuilplaats en daar gaan ze los alsof het weer 1940 is. ‘Amerikaanse G.I.’s’ versieren ‘meisjes uit de munitiefabriek’ door ze nieuwe nylonkousen en sigaretten te beloven, femme fatales met de haren stevig in de krul paraderen in het rond op zoek naar een slaapplaats voor de nacht, en de kelen die zingen over victorie worden gesmeerd met liters sterke drank. Ondertussen knalt de band er vele swingklassiekers uit.
Spetterend knalfeest
Volgens Megan Burroughs, die de PR doet, bestond er een verschrikkelijke behoefte aan zulke feesten. “We zijn met The Blitz Party begonnen, omdat we vonden dat er een enorm tekort bestond aan interessante en alternatieve feesten binnen de Londense uitgaansscene. Het is onze ervaring dat mensen het heerlijk vinden als ze voor hun gevoel een andere tijd en eigenlijk een compleet andere wereld binnenstappen.” Het succes van The Blitz Party blijft maar groeien, zegt ze. “We begonnen zes jaar geleden heel klein met vijftig bezoekers, tegenwoordig komen er al tweeduizend mensen op onze feesten af.” De aankleding is dan ook tot in de puntjes verzorgd. Er liggen zelfs zandzakken overal om de authentieke Blitz-sfeer op te wekken.
Bij de deur hoeft er eigenlijk niet streng op het naleven van de dresscode te worden toegezien. Voor de bezoekers spreekt het voor zich dat ze hun jeans thuislaten en dat ze helemaal de ‘blits’ maken in de mooiste vintage kleding. Megan: “Het is ongelooflijk leuk om te zien hoe de bezoekers het jaren veertig-thema omarmen. Ze pakken echt uit en hebben zelfs geleerd hoe ze de swing moeten dansen.” Voor Vlo-lezers heeft Megan goed nieuws: morgen, op zaterdag 31 december, wordt er een speciale oudejaarseditie van The Blitz Party georganiseerd en er zijn nog kaarten te krijgen. Dus als je in Londen bent…? “En anders kom je gewoon een keertje kijken in 2017. Binnenkort zetten we de volgende data weer online.” Ik zeg: helemaal da bomb!
The Blitz Party vindt eens in de zoveel maanden plaats. Alle info en nog meer foto’s vind je op bourneandhollingsworth.com en op hun Facebookpagina theblitzparty.