...

Tijdcapsule Wilton's Londen theater

Gepubliceerd op 16 februari, 2015 door Danny Post

0

Theater van de weemoed

‘Het bestbewaarde geheim van Londen’ wordt Wilton’s weleens genoemd. Maar de oudste nog bestaande Grand Music Hall ter wereld verdient het om ontdekt te worden. Nergens vind je zoveel sfeer per vierkante meter.

Als je niet beter wist, zou je zo aan de afgebladderde rode deur voorbijlopen. Uit niets blijkt dat zich achter de sleetse façade in de Londense East End een fabelachtig oud theater bevindt. Maar rammel aan die deur, stap over de drempel en je betreedt een wereld die je slechts kent uit de verhalen van Charles Dickens. Krakende houten vloeren, vervagende muurschilderingen, verweerde spiegels, zware rode gordijnen, de schittering van de goudkleurige balkons in het halfduister, het enige dat nog ontbreekt aan Grand Music Hall Wilton’s is een voor eeuwig vervloekte geest die in ruil voor kost en inwoning af en toe hard “Boe!” roept.

Wilton's theater ingang

Treed binnen en…

Wilton's theater piano

let the magic begin.

Lieren en zwieren
Bij nader inzien: die geest waart vast wel ergens rond, en waarschijnlijk nog wel meer dan één ook. Met elke stap die je zet, voel je de historie. Als de muren van Wilton’s konden praten, dan kletsten ze de oren van je kop. In de stokoude music hall, die circa 1743 begon als bierlokaal en vanaf 1839 door de toevoeging van een concertruimte -en later een prachtige, grote zaal- langzaam uitgroeide tot een volwaardige muziektempel, werden duizenden herinneringen gecreëerd. Op deze plek is er gezellig coma gezopen, gediscussieerd, gevochten, gesekst (soms in die volgorde) en bovenal uitbundig gemusiceerd en gezongen.

Wilton's theater gangen

Hoeveel Breezer-sex vond er achter deze trap plaats?

Nicole Kidman Wilton's

Verschijnt Nicole Kidman zo op het podium om I Botoxed my way te zingen?

Wilton's bar

Laat je innerlijke saloonpianist lekker los.

Wilton's theater boudoir Londen

Opiumpijp erbij en je bent terug in Victoriaans Londen.

Het entertainment in die periode bestond uit foute liefdesliedjes, operascènes, maar ook concerten van bekende variété-artiesten van toen, ballet, en zelfs circusoptredens. Denk qua sfeer aan de film Moulin Rouge met Nicole Kidman: Grand Music Hall Wilton’s was kleurrijk, prikkelend en hysterisch. Een kermis voor de zintuigen. Wie een avondje ging, stuiterde ’s nachts als een blije amateur-zanger naar huis. Onderweg vastklevend aan iedere lantaarnpaal.

In de soep
Het succes van Wilton’s was van korte duur. Tegen het einde van de negentiende eeuw raakte de East End zo verpauperd dat de meeste mensen die een beetje geld en klasse hadden er met een wijde boog omheen liepen. In 1888 werd het gebouw gekocht door de Methodistische kerk, die er vervolgens een centrum opende waar de allerarmsten soep en onderdak konden vinden. Ruim zeventig jaar lang werd het geluid van gezang vervangen door gelukzalig geslobber.

Wilton's sfeer theater

De spooky verlichting werkt sfeerverhogend.

Wilton's theater balkon

Zo stellen we ons de huiskamer van Dita von Teese voor.

Wilton's Mahogany Bar

Geen witte loungebanken in Wilton’s. Hier ga je ouderwets out op de vloer.

Champagne Charlie bar Wil

Vage zweefact voor je neus? Tank jezelf gewoon vol zoals in the good old days.

In de jaren zestig leek het er even op dat de oude muziekhal zijn langste tijd had gehad. De gemeente Londen was op een missie om alle rotte kiezen in de East End er met wortel en al uit te trekken en te vervangen door nieuwbouw. Ook het vermoeide Wilton’s, dat de heftige bombardementen van de Tweede Wereldoorlog op miraculeuze wijze had overleefd, moest wijken. Gelukkig was er een klein groepje mensen die de unieke schoonheid van het pand inzagen. Zij vochten de sloop met succes aan. Wilton’s was gered.

Cocktails bij kaarslicht
Het zou echter nog tot 1997 (!) duren voordat er weer muziek klonk binnen deze muren. Al die tijd wachtte Wilton’s in stilte op de revival die het zo verdiende. Sinds de huidige eigenaar Frances Mayhew het pand kocht in 2004, lijkt er echt schot in de zaak te komen. De afgelopen tien jaar wekte hij Wilton’s naar eigen zeggen ‘steen voor steen, bezoeker voor bezoeker, en penny voor penny’ weer tot leven. Je kunt er tegenwoordig een biertje drinken met vrienden in de bar, genieten van grote en kleine optredens, dansen tijdens swing nights, jezelf compleet onderdompelen in cocktailavondjes en er zelfs je huwelijksfeest organiseren.

Wilton's theater swing

Geen danser? In deze adembenemende zaal maak je vanzelf een backflip van geluk.

Wilton's drinken en bruiloften

Bij Wilton’s zijn ze altijd in voor een gezellig trouwfeestje.

Wilton's dansen

“Mag ik deze nostalgische dans van u?”

Wilton's Londen theater

Zó verliefd raken sommige bezoekers op Wilton’s, dat ze volledig het hoofd verliezen.

Op dit moment vinden er grote reparaties plaats (Wilton’s is in de tussentijd gewoon open), maar niet gevreesd. De unieke sfeer blijft zoveel mogelijk behouden. Zelfs het stof der eeuwen wordt grotendeels ongemoeid gelaten. Dus haast je er naartoe. De negentiende eeuw wacht op je.

Meer info: wiltons.org.uk.

Wilton's straatbeeld

Valse schijn. Niemand ziet dat achter deze gevel het verleden rondspookt.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑