...

Tip! fotoalbum-adolf-hitler-vintage-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 9 maart, 2017 door Danny Post

1

Thuis bij Adolf: fotoalbum Hitler onder de hamer

Over een week wordt in Groot-Brittannië een fotoalbum van Hitlers minnares Eva Braun geveild. Op de niet eerder getoonde privékiekjes zien we de Führer en zijn nazimaatjes Heinrich Himmler en Joseph Goebbels olijk poseren. Een en al sinistere gezelligheid. 

Foto’s: C&T Auctioneers and Valuers

Wilkommen! Breed lachend loopt Adolf Hitler zijn oprit af. Hij huppelt nog net niet. Het is een van de opvallendste taferelen uit een fotoalbum dat op woensdag 15 maart onder de hamer gaat bij het Britse veilinghuis C&T Auctioneers and Valuers. In dit album zijn we thuis bij de Führer in de Berghof, zijn luxe buitenverblijf op de Obersalzberg in de Beierse Alpen. Daar kon hij even heerlijk ontsnappen aan alle ellende die hij veroorzaakte. Ver weg van de concentratiekampen en slagvelden genoot hij van de rust, het weidse uitzicht en de frisse berglucht. De dictator maakte lange wandelingen, las zijn paperassen op het terras en speelde uren met zijn herder Blondi en die andere favoriete blondine van hem, zijn liefje Eva Braun (al was er volgens historici van sex geen sprake, omdat Hitler een micropenis en slechts één volgroeide testikel zou hebben gehad). Op de zwart-witfoto’s lijkt het monster bijna menselijk. Bijna.

adolf-hitler-fotoalbum-go-with-the-vlo-3

Heil holiday! Adolf Hitler had in de Berghof de tijd van zijn leven.

adolf-hitler-veiling-fotoalbum-go-with-the-vlo

Het fotoalbum dat op 15 maart geveild wordt, staat vol met zulke kiekjes.

fotoalbum-hitler-heinrich-himmler-go-with-the-vlo

De wrede Heinrich Himmler. Eigenlijk zou deze foto niet zwart-wit, maar bloedrood moeten zijn.

adolf-hitler-fotoalbum-veiling-go-with-the-vlo

Had iemand hem maar over de rand gekieperd…

adolf-hitler-nazi-fotoalbum-go-with-the-vlo-2

Na de lunch ging Hitler meestal in de bergen wandelen met vrienden en volgelingen.

Hitler was zo verzot op de Berghof dat hij er lange periodes verbleef. Partijfunctionarissen, ministers en militairen moesten regelmatig helemaal naar Beieren reizen als er belangrijke besluiten genomen moesten worden. Onder hen de architect Albert Speer, Luftwaffe-baas Hermann Göring, minister van Buitenlandse Zaken Joachim von Ribbentrop, nazileider Reinhard Heydrich alias ‘De slager van Praag’, propagandaminister Joseph Goebbels en SS-leider Heinrich Himmler. De laatste was Hitlers rechterhand en het kille brein achter de Holocaust. Onder het genot van een kopje thee hadden de heren vast een hoop te bespreken.

Gemaakt door Hitlers first lady?
Het album met in totaal 73 nooit eerder gepubliceerde foto’s is van groot historisch belang. Natuurlijk bleef er ander beeldmateriaal van de Berghof bewaard. Bekende Duitse fotografen als Heinrich Hoffmann en Walter Frentz schoten honderden foto’s van de Führer in zijn vrije tijd: sleetje rijdend en struinend in de vrije natuur. Eva Braun en haar jongere zus Gretl legden met hun cameras’s eveneens de nazi-gezelligheid in en rond de Berghof vast. Eva maakte bovendien een stel kleurenfilms (zeldzaam in die tijd) die wereldberoemd werden. Dit fotoalbum vormt echter een interessante aanvulling op de beelden die we al kennen. Het laat weer nieuwe scènes uit het dagelijks leven in de Berghof zien. Verder komen er nog enkele andere locaties voorbij zoals Hitlers kantoor in de Rijkskanselarij in Berlijn en een plein waar een nachtelijke nazi-bijeenkomst plaatsvond. De foto’s zijn vermoedelijk gemaakt door een van Hitlers intimi. Een bodyguard of misschien Eva Braun, omdat zij op geen van de foto’s staat.

hitler-fotoalbum-joseph-goebbels-go-with-the-vlo

Voor het huis kwamen Hitler-groupies regelmatig samen om hun held te eren. Hier met Joseph Goebbels.

adolf-hitler-fotoalbum-kinderen-go-with-the-vlo

Vriend van het Duitse volk. Oom Adolf was zo’n aimabele man…

hitler-bijeenkomst-fotoalbum-go-with-the-vlo

Op de foto met zijn schreeuwende fans? Hij was er nooit te beroerd voor.

adolf-hitler-berghof-fotoalbum-go-with-the-vlo

De Berghof werd streng bewaakt.

adolf-hitler-fotoalbum-geveild-go-with-the-vlo

In het album vind je ook een stel foto’s van andere plekken. Onder meer Berlijn.

Het album met een gestileerde swastika op de voorkant was in ieder geval wel het eigendom van Eva Braun. Een Russische soldaat vond het aan het einde van de oorlog in een lade van Eva’s nachtkastje in de Berlijnse Führerbunker, enkele weken nadat zij en Hitler zich daar van het leven beroofden. De Britse oorlogsfotograaf Edward Dean die de bunker bezocht, eigende het zich toe en verkocht het in de jaren tachtig aan een verzamelaar. Niet zo lang geleden nam een andere verzamelaar het album over en hij laat het nu veilen. Opmerkelijk: het album lag naast ondergoed en een kapotte parfumverstuiver. Zelfs nu, na meer dan zeventig jaar ruik je het parfum nog wanneer je de pagina’s omslaat. De geur van Eva.

De grote idioot
Tim Harper van C&T Auctioneers and Valuers noemt het informele karakter van de foto’s uniek. Censoren zaten er normaliter bovenop om ervoor te zorgen dat de foto’s die van Hitler werden genomen pasten bij het imago dat hij wilde uitstralen. “Het is zeldzaam om zulke ongedwongen kiekjes te vinden. Deze zouden echt nooit door de censuur zijn gekomen, zeker niet op het hoogtepunt van de Tweede Wereldoorlog.” Er wordt veel gemaakt van de zwaaiende Hitler op zijn oprit. De pose is zo clownesk. Imiteerde hij Charlie Chaplin in The Great Dictator? Hitler zou de film waarin hij belachelijk werd gemaakt tweemaal hebben bekeken. Hij kon er naar verluidt best om lachen. Of zien we hier gewoon de geschifte loser die hij werkelijk was? Oordeel zelf.

veiling-adolf-hitler-huis-go-with-the-vlo

Vredige schijn bedriegt. In de Berghof werden misselijkmakende plannen gesmeed.

nuremberg-adolf-hitler-fotoalbum-go-with-the-vlo

Swastika’s domineren de pagina’s.

hitler-fotoalbum-nuremberg-go-with-the-vlo

Zulke taferelen blijven je de creeps bezorgen. En deze duisternis is nog maar zeventig jaar geleden.

hermann-goering-fotoalbum-hitler-go-with-the-vlo

Luftwaffe-zwaargewicht Hermann Göring propt zich in zijn auto.

adolf-hitler-fotoalbum-veiling-go-with-the-vlo-2

Het album ruikt nog steeds naar Eva’s parfum.

De belangstelling voor het fotoalbum is groot. Ze worden bij C&T platgebeld. Verwacht wordt dat het ten minste twintigduizend euro zal opbrengen. Tim: “Er zit een macaber randje aan het album. Het was in het bezit van en is aangeraakt door slechte mensen. Maar deze mensen bevonden zich in het brandpunt van de geschiedenis. Het was een cruciaal moment in de tijd dat culmineerde in de zelfmoord van Adolf Hitler op 30 april 1945. Ik gok dat het album gekocht zal worden door iemand die een krachtig visueel statement uit de wereldhistorie wil bezitten.” De Berghof zelf bestaat overigens niet meer. Het huis werd in 1945 door de geallieerden gebombardeerd en de ruïne is in 1952 opgeblazen. Hitlers vrolijke tijden waren voorgoed voorbij. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Het album wordt geveild op 15 maart bij C&T Auctioneers and Valuers. Er gaan die dag nog veel meer bijzondere objecten onder de hamer. Bekijk de hele catalogus op candtauctions.co.uk.

 

Adolf Hitler und Eva Braun auf dem Berghof

Niet in het album: Adolf en Eva in hun aardse paradijs de Berghof. (Wikipedia/Bundesarchiv) 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Thuis bij Adolf: fotoalbum Hitler onder de hamer

  1. WIl Post says:

    Geweldig Ik ben reuze beniewd wat het op gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑