...

Binnenkijker buiksloterdijk-amsterdam-huis-dieren-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 19 juni, 2017 door Danny Post

0

Thuis bij The Wunderkammer: coole beestenboel

In dit dijkhuis waan je je in Artis. De kamers worden bevolkt door vogels, vlinders, apen, vissen en zelfs een incidentele pinguïn en giraffe. Te midden van deze dierenschare wonen twee mannen: Ueli Signer en Florian Seyd. Zij zijn de eigenaren van The Wunderkammer. 

Twaalf jaar bestaat The Wunderkammer nu. In die tijd maakte het stylingbedrijf de wereld een stuk uitbundiger. Bloemkunstenaars/decorateurs Ueli Signer en Florian Seyd doen niet aan veilig grijs en minimalisme. Of je nu een bloemstuk bij ze bestelt voor op de vergadertafel of een complete ruimte door ze laat aankleden, je kunt er zeker van zijn dat het creatieve liefdeskoppel er een verbluffend spektakel van maakt. Elke plek waar de twee op losgaan, toveren ze om tot een aards paradijs. Bloem en groen combineren ze met opgezette dieren, skeletten, kunst en oude objecten die ze op de kop tikten tijdens hun reizen en op vlooienmarkten. In 2016 werd The Wunderkammer terecht opgenomen in Formidable Florists van Iris Gilbert Palmer, een boek met de 27 meest toonaangevende bloemisten van de wereld.
Hoe de mannen zelf wonen, kunnen we nu zien op Funda. Hun dubbele dijkhuis op de Buiksloterdijk in Amsterdam staat sinds kort te koop. En het is precies zoals je zou verwachten: veel planten, veel kleur en héél veel dieren. De Zwitserse Ueli en de Duitse Florian zijn nergens alleen. In de woning, die dateert uit 1892, is het één grote, gestileerde beestenboel.

huis-amsterdam-taxidermie-go-with-the-vlo

Een stoel waar je ongetwijfeld een houten reet van krijgt, maar wel prachtig.

amsterdam-buiksloterdijk-woning-go-with-the-vlo

Het huis werd gebouwd in 1892 en staat op de pittoreske Buiksloterdijk in Amsterdam.

taxidermie-woonkamer-huis-amsterdam-go-with-the-vlo

De mannen creëerden hun eigen dierentuin en Hortus Botanicus. Iedere dag gratis entree.

keuken-buiksloterdijk-amsterdam-huis-go-with-the-vlo

In de keuken hangt een kunstwerk dat Ueli maakte van struisvogeleieren en porselein.

vlinders-taxidermie-toilet-amsterdam-go-with-the-vlo

Voel je je bij het zien van dit Droomvlucht-toilet heel lafjes met je drie vlinderlijstjes? Ik had hetzelfde.

buiksloterdijk-amsterdam-slaapkamer-go-with-the-vlo

Invasie van de zeesterren!

Zo lang Ueli en Florian zich kunnen herinneren, hebben ze al een passie voor alles wat groeit en bloeit. “Ik groeide op in de Zwiterse bergen,” vertelde Ueli vorig jaar aan het blad JAN Living. “Toen was ik me niet bewust van die uitzonderlijke omgeving, maar al wel geïnteresseerd in de natuur. Ik ben opgeleid tot kweker en bloemist en bloemen en planten verrassen me nog dagelijks door hun kleuren, hun texturen.”
Bij Florian, afkomstig het Duitse Essen, zat de liefde voor flora en fauna er ook al vroeg in. Zijn ouders hadden een vakantiehuisje op het platteland en hij zwierf hele dagen door de velden en bossen. “Ik verzamelde alles: rupsen, kikkervisjes, bloemen. Mijn kamer was een klein museum.”

Exotische wonderwereld
Tijdens het inrichten van de woonkamer, riante keuken, drie slaapkamers en toilet en badkamer combineerden Ueli en Florian hun diepe liefde voor de natuur met hun fascinatie voor rariteitenkabinetten. Dit waren kasten en kamers waarin vermogende mensen vanaf de zestiende eeuw de dingen uitstalden die ze hadden meegenomen uit verre oorden: planten, dieren, kunst en bijzondere gebruiksvoorwerpen. Ze moesten de rijkdom van de schepping tonen en waren de voorlopers van musea. De betoverende sfeer van zulke rariteitenkabinetten oefent nog altijd een ongekende aantrekkingskracht uit op Ueli en Florian. Vandaar ook de opvallende naam van hun bedrijf. Wunderkammer is het Duitse woord voor rariteitenkabinet.
Voor de op het oosten gelegen achtertuin werden evenmin kosten noch moeite gespaard. Het staat er ’s zomers vol met palmbomen, varens en bananen- en citroenbomen. In het najaar worden deze per vrachtwagen naar een kas buiten Amsterdam gebracht waar ze overwinteren.

woonkamer-buiksloterdijk-amsterdam-go-with-the-vlo

De kunst hangt niet aan de muur, maar staat ook in vazen en potten.

buiksloterdijk-amsterdam-huis-planten-go-with-the-vlo

Ik was mijn eigen witte muren al spuugzat, maar nu weet ik het zeker. Flats, de kwast erover!

badkamer-buiksloterdijk-amsterdam-go-with-the-vlo

Het kan zijn dat er een pinguïn tijdens het poedelen in de badkuip springt.

toilet-koi-behang-amsterdam-go-with-the-vlo

Waanzinnig behang. Helaas ook waanzinnig duur: 270 euro per rol. Te koop bij The Wunderkammer.

giraffe-buiksloterdijk-woning-amsterdam-go-with-the-vlo

Koekoek! Deze giraffe houdt een oogje in het zeil.

buiksloterdijk-amsterdam-woning-tuin-go-with-the-vlo

Ueli en Florian noemen de tuin liefkozend hun ‘urban jungle’.

In mijn vriendenkring wordt verdeeld op het stulpje van Ueli en Florian gereageerd. De ene helft noemt het supertof, de andere helft vindt het way too much. Persoonlijk krijg ik er geen genoeg van. Ik vind het inspirerend wanneer mensen lef tonen bij het inrichten van hun honk. Wanneer ze zich laten leiden door hun eigen smaak en niet door wat de woonbladen dicteren.
Ik ga toevallig binnenkort de muren van ons huis verven, alle gordijnen vervangen (als je een nog een goed adres weet waar ze coole vintage gordijnstoffen verkopen: mail me) en de objecten die overal staan opgesteld, husselen. Het paleisje van Ueli en Florian zal me daarbij zeker beïnvloeden. Misschien zal ik niet tweehonderd ingelijste vlinders op het toilet hangen zoals zij, maar tien is ook goed. Meer planten en bloemen in huis vind ik sowieso een topidee.
Het verheugt Ueli en Florian wanneer mensen hun groene voorbeeld volgen. “We willen het wonder van bloemen en planten dichter bij de mensen brengen. Wijzelf proberen de ‘naïeve’ blik van kinderen te houden. Soms liggen we op het gras om vormen in de wolken te ontdekken, of we zoeken een klavertje vier. Waarom doen volwassenen dat niet meer?”

Het huis van Ueli en Florian staat te koop voor (schrik niet) 750.000 euro. De volledige advertentie kun je nalezen op funda.nl. Meer weten over de twee mannen zelf en hun stylingbedrijf The Wunderkammer? Surf dan naar thewunderkammer.eu.

 

buiksloterdijk-slaapkamer-bed-amsterdam-go-with-the-vlo

Een van de spaarzame witte kamers. Was de verf op?

overloop-buiksloterdijk-amsterdam-huis-go-with-the-vlo

Zelfs de trap kreeg een Jungle Book-touch.

buiksloterdijk-amsterdam-aap-taxidermie-go-with-the-vlo

Pak de draak niet te hard beet. Straks spuwt hij nog vuur.

washok-taxidermie-amsterdam-huis-go-with-the-vlo

Grappig: zelfs tijdens het doen van de was staren de opgezette vogels je aan.

tuin-buiksloterdijk-woning-amsterdam-go-with-the-vlo

Deze oase in Amsterdam-Noord is nu te koop voor 750.000 euro.

buiksloterdijk-amsterdam-natuur-go-with-the-vlo

Vanuit het huis loop je zo de natuur in.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑