...

Tip!

Gepubliceerd op 10 juni, 2015 door onze speciale GWTV-reporter

0

Tijdloze gezelligheid op D-Day

Dit weekend is het dubbel feest in het Amsterdamse rock ‘n’ roll café The Cruise Inn. Daar wordt op zaterdag 13 juni het 30-jarige jubileum van D-Day gevierd, het gratis festival waar de fifties vibe elk jaar weer uitbundig tot leven komt.

Door onze speciale GWTV-reporter Belinda Janssen
Fotografie: D-Day, Dennis Dijkstra, Reem Groot

Het is elk jaar een fijn feestje vol goud van oud, maar dit jaar kunnen we gerust over een parelmoeren jubileum spreken. Het festival D-Day bestaat dertig jaar en dat moet goed gevierd worden! Retro & rockabilly, dat zijn de elementen die telkens terugkeren tijdens dit oergezellige event aan de Amsterdamse Zuiderzeeweg. Een bont tafereel waarbij de liefde voor vervlogen tijden to the max wordt uitgedragen. Denk aan dames in fleurige polkadotjurkjes en scherp gesneden mantelpakjes, heren in Teddy Boy-pakken, met bakkebaarden en brylcreem in hun vetkuiven. Fijne rock ‘n’ rollbandjes die liever met een ouderwetse contrabas aan de slag gaan dan met een synthesizer. Ronkende antieke motoren en Amerikaanse oldtimers, die luid brullend het terrein oprijden. Vrouwen die hun man kwijtraken in het gedruis, zullen hem honderd procent zeker aantreffen op de parkeerplaats.

D-Day bezoekers

Van zo’n tof festival krult je snor spontaan tot een glimlach.

D-Day festival oldtimers

Wat een beauty. Mannen kunnen niet van haar rondingen afblijven.

D-Day festival dansen

Oververhit. Wanneer een pin-up zo sexy is, moet je even afstand nemen.

D-Day festival kapper

Zakt je coupe halverwege de dag in? De Spoedeisende Vetkuifhulp reanimeert hem weer.

Shop till you drop kan ook. In de kleurige kraampjes kun je helemaal losgaan op vintage en retrokleding, meubilair en snuisterijen, een beetje hoarder zou van minder op tilt slaan. D-Day is een beleving die je minstens één keer moet hebben meegemaakt, al is het maar om even te ontsnappen aan de hedendaagse hectiek. Ja, sommige dingen waren vroeger écht beter!

De club van vijftig
Het draait allemaal om plezier en authenticiteit, zo vindt Manon Costa (46). Ze bezoekt het D-Day festival al jaren en is daarnaast sinds drie jaar mede-organisator. In het dagelijks leven is ze eigenaresse van bouwkundig adviesbureau Bamboo Bouwadvies, maar met haar keurige kapsel en kekke brilletje lijkt ze een sprong terug in de tijd te hebben gemaakt. We love it! D-Day ontvangt geen subsidie en draait volledig op vrijwilligers, die net als Manon verzot zijn op de jaren vijftig. Zonder twijfel de kracht achter het inmiddels jarenlange succes.

D-Day festival muziek

Schud die rockabillen op de dansvloer.

Manon-D-Day#28

Voor Manon mag iedere dag D-Day zijn.

D-Day menigte

Voel je je soms alleen staan in je fifties fetisj? Niet langer!

D-Day festival Elvis

Elvis pas op. Dit luipaardje lust je rauw.

D-Day festival sigaret

“In de jaren vijftig gold er nog geen rookverbod, dus het mag lekker.”

Ook Manon zet zich in haar vrije uurtjes graag in voor The Cruise Inn (sinds 1982 dé plek voor rock ‘n’ roll en rockabilly) én D-Day. Als boekster van de bands bepaalt ze het geluid en de sfeer van het festival. “Mijn man speelt in een paar bandjes, ik regelde al vaker optredens voor ze. Ja, hij heeft ook wel eens op D-Day gestaan. Nu doe ik het eigenlijk hetzelfde, maar dan vanaf de andere kant.” De bands moeten wel door een ballotagecommissie, want de muziek moet natuurlijk wél bij D-Day passen. “Ik luister zelf nooit naar moderne muziek. Wel naar nieuwe bands, maar die maken wel de muziek zoals die vroeger werd gemaakt. Dus niet de bands die zomaar een Elvis-cover doen, het moet echt goed zijn.”

Vintage shoppen in Vegas
De liefde voor de fifties is meer dan een hobby, het is een lifestyle, vertelt Manon. “Ik ben ooit bij The Cruise Inn begonnen met rock ‘n’ roll danslessen en toen is het steeds verder gegaan.” Die levensstijl voert ze naadloos door in haar dagelijkse bestaan. Zo is haar hele huis in fifties stijl ingericht en voeren haar vakanties haar bij voorkeur naar plekken waar het vintage-gevoel nog altijd aanwezig is, zoals Las Vegas. “Ik zoek wel altijd naar dingen voor mijn interieur. Zo heb ik een hele mooie stellingkast van K.E.M. Weber (klik hier voor meer meubels van deze ontwerper). Hij bestaat uit diverse modules en die heb ik op allerlei plekken gevonden, sommige in Amerika, sommige hier op festivals.” Ze lacht: “De kringloop en Marktplaats, je vindt overal wel wat.”

D-Day festival Manon

Muzikanten slaken een oerkreet van vreugde als Manon ze boekt voor D-Day.

D-Day festival punk kapsels

Handige richtingaanwijzers vertellen je waar de bar is.

D-Day festival kinderen

Zulke dwergrockertjes zijn nog een tikkie te jong voor deze diva.

D-Day festival moeder en kindje

Ieder seventies kind had er één: de engelachtige bloempotpony.

D-Day oldtimers parkeerplaats

Zoveel schoonheid mag op het gras geparkeerd worden.

“We hebben een houten uitvoering van de bekende Raymond Loewy keuken. Die is eigenlijk van staal, maar dat is qua maatvoering vaak onpraktisch, dus hebben we ‘m in die stijl laten namaken. Deze is net echt. Onze vrienden zien het verschil niet eens. En ik heb een jukebox, natuurlijk. Nee, geen oldtimer. Daar moet je toch handig voor zijn en ik wil wel dat ‘ie rijdt! Maar als ik mocht kiezen, zou ik iets pick-up-achtigs willen hebben. Dat vind ik stoere auto’s.”

Golden oldies
Met meer dan dertig kraampjes, zes bands op het podium en een parkeerterrein vol ouderwetse auto’s en motoren is D-Day een eerbetoon aan het Amerika van weleer. Waar jong en oud elkaar vinden, want het gevoel voor nostalgie is niet uitsluitend voorbehouden aan de oudere generaties. Manon: “Er zijn meiden en jongens van 18 die zich helemaal in stijl kleden, maar ook zestigers. Dat maakt het zo leuk. Het is een festival voor iedereen, alle leeftijden zijn welkom!”

D-Day festival bezoekers 3

Samen op rockerjacht?

D-Day oudere bezoekers

Vergeet de man bun, de granny bun is toch veel cooler?

D-Day festival motor

Oldtimer in het kwadraat.

D-Day festival moeder en kind

Op de markt shop je zo een Bettie Page setje bij elkaar.

D-Day festival swing

Waar D-Day voor staat? Doorgaan-Day!

Doe-het-zelvers-in-spe kunnen zich niet alleen op de fraaie vintage voertuigen storten, er zijn ook prachtige retro naaipatronen te vinden op de D-Day markt. Manon is zelf ook al een tijdje met naailessen bezig. “Dat kan iedereen leren. Maar ik ben nog niet zo ver, het zit nog niet altijd even lekker…” Ben je niet zo handig is met naald en draad? Niet getreurd! Op het festivalterrein kun je zoals gezegd zowel vintage als retrokleding vinden. En kijk niet vreemd op als men de aankopen ter plekke past op het toilet. Petticoats, saddle shoes, vinyl vol retrogeluiden, cat-eye brillen, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het bij The Cruise-Inn op D-Day. Voor elk wat wils dus. Het belooft een zonnige dag te worden dus trek de sexy jurkjes en stoere shirts maar uit de kast. Kwaliteit kent immers geen tijd!

D-Day
Zaterdag 13 juni, 14.00-03.00 uur
Zuiderzeeweg 29
1095 KZ Amsterdam
cruise-inn.com
facebook.com/cruiseinnrockandrollcafe

D-Day festival flyer 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑