...

MCB Tina banner spookverhaal

Gepubliceerd op 2 juni, 2015 door Marie-Cecile Beniers

1

Trillen en zuchten met Tina

Vals worden beschuldigd van hekserij, door een verkeerde wens voor eeuwig dezelfde avond beleven, twee meisjes die als baby zijn verwisseld en een onzekere bakvis die gekweld gaat onder pesterijen. Het blad Tina stortte elke week bakken ellende uit over haar jonge lezeressen. En die meiden zelf? Die smulden ervan!

Wandelend door de Kringloopwinkel Rotterdam bij mij op de hoek, stuitte ik deze week op een grote doos vol tijdschriften. Mijn bladenmakershart gaat altijd sneller kloppen als ik een stel oldskool magazines tegenkom. De doos zat goed vol, maar door een strategisch neergelegd breiboek van Margriet bovenop werd ik even op het verkeerde been gezet. Want binnenin lag geen stapel damestijdschriften, maar een hele lading oude Tina’s uit de jaren zeventig.

Weekblad Tina

Meidenblad Tina, met de T van Trauma.

Tina oude uitgaven

Achter deze zoete covers schuilt een hoop duisternis.

Ach, de Tina. Zelf was ik meer een Donald Duck kind a girl. Bovendien stootten de wekelijkse vervolgverhalen mij heel erg af. Aanhaken was lastig als je halverwege moest instappen bij verhalen die al lekker op gang waren. Kortom: een echt Tina-meisje was ik nooit.

Pittige tijden
Toch intrigeerde het tijdschrift me altijd wel. Een los nummer kopen vond ik zoals gezegd zinloos vanwege de vele vervolgverhalen. Maar ik kreeg mijn periodieke Tina-shot met de dikke speciale uitgaven (met klinkende namen als Groot Tina Zomerboek en Tina Vakantieboek, hoe lang zal de redactie hierover gebrainstormd hebben?) die alleen maar complete verhalen bevatten. En dat was smullen. Want laat je niet op het verkeerde been zetten, de wereld van Tina was allesbehalve zoetsappig. Integendeel!

tina Wenna

Liefde en hekserij: voor eighties bakvissen een gouden combinatie.

Tina tijdschrift strip

Groots en meeslepend wil ik lezen.

weekblad Tina

Gossip Girl is ineens kinderspel.

Hier ging het hard tegen hard en was het leven behoorlijk pittig. Vooral de onderlinge kift tussen de meiden was een terugkerend thema, maar ook intriges en dramatische verlopende liefdes. Mijn favoriet waren de verhaallijnen die in een thriller of horror niet zouden misstaan: hekserij, geesten en vermissingen. Weinig subtiel, maar ik vond het heerlijk gruwelijk. Tina was ontzettend smullen en dankbaar voer voor teenage dramaqueens. En de verhaallijnen werden extra kracht bijgezet door het gebruik van vele close-ups. Emoties waren essentieel. Oud-hoofdredacteur Frank Buissink zei hierover: “Het zal iedereen opvallen, dat het in een meisjesstrip riegelt van de close-ups. Rauswerk wordt er dan gedacht. Maar die tekenaar heeft die close-ups hard nodig om te laten zien hoe ontzettend verdrietig, blij of teleurgesteld Anoesjka-of-zoiets wel niet is. Dat wil die lezeres nou zo verschrikkelijk graag weten.”

Waffen-SS
Dat de duistere trekjes van de strips door de tienermeisjes werden verslonden blijkt uit het succes van Tina. Toen in Nederland het eerste nummer in 1967 het levenslicht zag, had het al snel een oplage van 300.000. In de jaren tachtig zakte dit iets, maar werden er toch nog altijd 200.000 bladen gedrukt. Van dit soort cijfers kunnen veel bladen vandaag de dag alleen maar dromen. Saillant detail is dat een van de Tina-schrijvers behoorlijk fout in de Tweede Wereldoorlog was. Schrijver Andries Brandt was lid van de Waffen-SS en maakte tijdens de laatste weken van de oorlog zelfs deel uit van een doodseskader dat op eigen gezag martelde, plunderde, verkrachtte en moordde!

Weekblad Tina

Er zat een tamelijk ziek brein achter veel van de verhalen.

Weekblad Tina

Om te smullen zo gruwelijk.

Tina tijdschrift nijd haat en jaloezie

Het is dat ze van hun zakgeld geen huurmoordenaar konden betalen, want anders…

Na de Tweede Wereldoorlog moest Brandt vier jaar brommen en werd hij daarna nog enkele jaren tewerkgesteld in de Limburgse mijnen. Hierna ging hij aan de slag in de stripwereld en schreef hij onder andere voor Marten Toonder Studio’s, de Donald Duck en voor Tina. Het is een apart idee dat de avonturen van Stewardess Paula, Tina en Jennifer Scott bedacht zijn door een man die tamelijk zieke dingen op zijn kerfstok had. Het geeft de dramatische verhaallijnen een luguber randje. Overigens vertelde Brandt niemand over die inktzwarte pagina uit zijn eigen boek des levens. Pas na zijn dood in 1985 kwam het hele verhaal naar buiten. Naar het schijnt zou alleen zijn voormalige werkgever Marten Toonder ervan hebben geweten.

Tijd voor revanche
Nooit Tina-abonnee geweest en het moeten doen met de speciale vakantieboeken, kan ik nu met die enorme doos aan mijn voeten revanche nemen. Hiermee kan ik me wekenlang onderdompelen in Tina’s juicy wereld vol list en bedrog. In plaats van stevige literatuur lig ik de komende zomer met een stapel Tina’s op het strand. Ik zie het wel voor me. Maar als ik de eigenaar naar de prijs vraag, antwoordt hij: “Drie euro per stuk.” Wát?! Dat is (gok ik) zelfs voor verstokte Tina-fans te gortig. Volgens de eigenaar is het een goede prijs en wordt er her en der (waar?!) veel meer gevraagd.

Tina Kam je gouden lokken strip

Het kammen van je haren was hierna nooit meer hetzelfde.

Tina tijdschrift gevecht

Grist iemand in de kringloop net een jaargang voor je neus weg? Doe als Tina. Vermoord haar.

Weekblad Tina

Gespot in Delft: een ceintuur van een tuinslang, wat een briljant idee!

Onzin, want juist oude week- of maandbladen zie je de laatste tijd heel veel op markten en in kringloopwinkels. Dan gaat het vaak ook nog om complete jaargangen die zijn ingebonden. Zo spotten we niet zo lang geleden bij Kringloopwinkel Delft een hele stapel ingebonden Tina’s uit begin jaren tachtig, die zo’n vijf euro per jaargang kostten. Drie euro voor één Tina is echt veel te veel. Hij bindt in en zegt: “Als je de hele doos koopt, maak ik een goede prijs voor je. Een euro per stuk.” Hm. Dat is nog altijd aan de prijzige kant. En ik heb geen idee hoeveel tijdschriften erin zitten. Uiteindelijk komt hij met een laatste bod: 40 euro voor de hele doos. Nou nee, doe maar niet. Tina kom ik vast nog wel ergens anders tegen.

Tenzij je geld teveel hebt, raden we je aan om de ‘goedkope’ Tina-deal van de Kringloopwinkel Rotterdam (Gordelweg 243 in Rotterdam-Blijdorp) te skippen. Ga voor een ingebonden jaargang Tina’s. Je vindt ze onder meer op Marktplaats.

Tina tijdschrift cover

Alsof we de eigenaar van Kringloopwinkel Rotterdam horen praten…

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Trillen en zuchten met Tina

  1. Wwzapper says:

    Ik herinner me onder andere veel, héél veel ‘meelbieten’ en ‘moppies van de week’. Dat eerste, dat betekende dat vriendinnen ‘lekker gek’ op de foto gingen en die foto vervolgens naar Tina stuurden. Maar ja, ik was lezeres in 1991-1994; wat later dan wat hier zoal behandeld wordt. Dus ook andere inhoud (wél nog steeds zulke mooi getekende strips, alleen niet zo’n fraai geschilderde voorkant meer). 🙂 Gekkigheid zoals dat met die tuinslang kwam toen trouwens nóg voor: In een exemplaar uit 1991 stond ergens tot in de details beschreven hoe je oorbellen, haarclips, enzovoort kon maken van drinkrietjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑