...

Vlo nieuws Titanic lunchmenu veiling banner

Gepubliceerd op 2 oktober, 2015 door Danny Post

0

Titanic menu brengt 88.000 dollar op

Een menukaart van de Titanic is op een veiling verkocht voor 88.000 dollar. Het stuk papier werd meegegrist door een eersteklas passagier voordat hij in een reddingsboot stapte.

Broos, vergeeld en gescheurd. De menukaart die op 30 september onder de hamer ging bij online veilinghuis Invaluable.com heeft duidelijk geleden. Maar hij overleefde. In tegenstelling tot meer dan 1.500 passagiers en crewleden verdween hij in de inktzwarte nacht van 14 op 15 april 1912 niet in de golven. De kaart vond een veilig onderkomen in de jas van eersteklas passagier Abraham Lincoln Salomon. Deze propte hem in zijn zak voordat hij in de beruchte reddingsboot 1 ofwel ‘Miljonairsboot’ stapte. Berucht, omdat in de boot slechts twaalf mensen zaten: zeven stokers en vijf eersteklas passagiers die snel wegroeiden zonder iemand anders te redden. Stel je voor dat een nat en vooral derdeklas persoon aan boord zou klauteren.

Titanic ondergang menukaart

Zoveel mensen verloren hun leven tijdens de scheepsramp.

Titanic lunchmenu veiling

Hoe wrang is het dat dit stuk papier zelfs geen nat pak haalde.

Titanic reddingsboot menukaart

In de andere reddingsboten zaten gelukkig wel meer mensen dan menukaarten.

Schandalig? Walgelijk? Nogal. Misschien bracht de menukaart daarom ook veel meer op dan men verwachtte. Het richtbedrag stond aanvankelijk op 50.000 dollar, maar tijdens de veiling ging een anonieme bieder tot het uiterste om het stuk papier te bemachtigen. Hij gooide uiteindelijk de duizelingwekkende geldsom van 88.000 dollar op tafel.

Koken à la Titanic
Wat de koper krijgt voor zijn geld? Een overzicht van de allerlaatste lunch aan boord. Tijdens de middag van 14 april, toen er nog geen ijsberg in zicht was, genoten eersteklas passagiers van gegrilde lamskoteletten, zalm, garnalen, rosbief, kip en lekkere kaasjes. Natuurlijk had de koper die informatie ook kunnen halen uit het boek Last Dinner on the Titanic, waarin alle menu’s van het schip zijn opgenomen, maar dat is toch niet hetzelfde. Bovendien is de achterzijde van de kaart met potlood gesigneerd door een andere eersteklas passagier die aan de dood ontsnapte, ene Isaac Gerald Frauenthal. Hij en Abraham Lincoln Salomon zouden samen hebben geluncht.

Titanic menu Last Dinner on the Titanic

Geen geld voor een originele menukaart? In dit boek staan ze allemaal.

Titanic Turkse bad

In de Turkse baden konden passagiers heerlijk stoom afblazen.

Titanic brief Lady Duff Gordon

Lady Duff-Gordon had het zó moeilijk na de ramp.

De menukaart was niet het enige Titanic object dat tijdens de veiling van eigenaar wisselde. Salomon redde ook nog een klein kaartje uit de Turkse baden van het schip (opbrengst: 11.000 dollar), waarvan er in totaal nog maar vier bestaan. Verder ging er nog een brief onder de hamer (opbrengst: 7.500 dollar) die Salomon een half jaar na de ramp ontving van Laura Mabel Francatelli. Deze secretaresse zat samen met haar verwende werkgevers Sir Cosmo Duff-Gordon en Lady Lucy Duff-Gordon in dezelfde reddingsboot als hij. In de brief doet ze haar beklag over de ‘harde vragen’ die de onderzoekscommissie na de ramp aan de Duff-Gordons stelden, omdat deze de stokers zouden hebben omgekocht om geen overlevenden op te pikken. “We hopen dat je al wat bent bijgekomen van deze verschrikkelijke ervaring,” schrijft ze. “Ik ben bang dat onze zenuwen nog steeds gespannen zijn, aangezien we bovenop die vreselijke belevenis een hoop zorgen en ongemak kregen door het zeer oneerlijke onderzoek toen we in Londen arriveerden.” Gelukkig bleven hun dure kleren en menukaart droog.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑