...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 24 oktober, 2015 door Danny Post

0

Titanic streelt de ogen en stilt de honger

In een kast werden spectaculaire foto’s aangetroffen van de tewaterlating van de Titanic. Ze worden geveild tezamen met een biscuit die afkomstig is uit een van de reddingsboten. Heeft iemand nog trek in een 103 jaar oud kaakje? Het duurste ter wereld!

Foto’s: Henry Aldridge & Son

Het zijn opwindende weken voor Titanic-fans. Werd onlangs nog een origineel lunchmenu van het schip geveild, vandaag om 13.00 uur Engelse tijd gaat er bij het veilinghuis Henry Aldridge & Son weer een reeks unieke Titanic-objecten onder de hamer. Eruit springen vijf glasnegatieven van de tewaterlating van het schip. Op de zwart-wit beelden is te zien hoe de Titanic op de middag van 31 mei 1911 om precies 12.15 uur het water in glijdt. Langs de helling van scheepsbouwer Harland and Wolff in Belfast verdringen zo’n 100.000 toeschouwers zich om het spektakel te kunnen volgen. Meisjes dragen hun mooiste kleren en jongens rennen met het schip mee naar de rivier. Het zou een dag worden die de meesten nooit meer vergaten.

Titanic tewaterlating romp

De Titanic was voor even het hoogste gebouw van Belfast.

Titanic Harland Wolff Belfast

Langzaam komt de romp tot leven.

Titanic tewaterlating schip

Daar gaat ze… op weg naar de beroemdste scheepsramp aller tijden.

Titanic tewaterlating

In 1911 pletten toeschouwers elkaar nog op beschaafde wijze.

Titanic onbekende negatieven foto's

Breekbaar goud. Deze moneymakers wil je niet op de grond laten vallen.

De foto’s werden geschoten door een lokale zakenman, vertelt Andrew Aldrigde van het veilinghuis: “We weten niet in welke hoedanigheid de fotograaf bij de tewaterlating aanwezig was, maar omdat hij een zakenman uit Belfast was, is het niet uitgesloten dat hij een speciale gast van Harland and Wolff was.” Wat de kiekjes zo bijzonder maakt, is dat ze je als kijker het gevoel geven dat je temidden van alle festiviteiten staat. De massieve scheepsromp torent hoog boven je uit en je kunt hem bijna aanraken. De meeste andere beelden die we kennen van de tewaterlating zijn vanaf een grotere afstand genomen.

Ook te koop: de ijsberg en… een kaakje??
“Het was een historische gebeurtenis, omdat de Titanic op dat moment het grootste schip was dat de wereld ooit gekend had,” vervolgt Andrew. “Maar de foto’s krijgen natuurlijk een extra betekenis en lading omdat we allemaal weten wat er elf maanden later met haar gebeurde.” Bizar is dat de familie die ze nu verkoopt lange tijd niet wist had dat ze zoiets kostbaars in huis hadden. “De foto’s zijn 103 jaar lang in dezelfde familie gebleven, maar de huidige eigenaren hadden aanvankelijk geen flauw idee wat ze in handen hadden en kwamen ze op een dag stomtoevallig tegen in een kast.” Bij de foto’s zit nog een zesde beeld van het zusterschip van de Titanic, de RMS Olympic, dat diezelfde dag vanuit Belfast naar Liverpool vertrok om daar aan haar maiden voyage te beginnen. De verwachte opbrengst van de set: 11.000 euro.

Titanic tewaterlating helling menigte

Minder dan een jaar later lag al deze kolos alweer op de zeebodem.

RMS Olympic onbekende foto veiling go with the vlo

Anders dan de Titanic kende de Olympic wel een lang en gelukkig leven.

Titanic ijsberg veiling

Was dit de witte boosdoener?

Titanic ijsberg briefje veiling

Met een briefje erbij om het te bewijzen.

Titanic biscuit veiling

Hap slik weg tanden. Dit biscuitje heeft nu vast de knapperigheid van een een stuk beton.

Maar zoals gezegd: er komt meer Titanic voorbij tijdens de veiling. Een ander hoogtepunt is de foto van de ijsberg die de oceaanstomer tot zinken zou hebben gebracht. Hij werd genomen door de steward Linoenewald aan boord van de Prinz Adalbert. Dit Duitse schip voer door het rampgebied op de ochtend van 15 april 1912 toen de Titanic nog maar net kopje onder was gegaan. Hoe deze steward zeker wist dat het DE ijsberg was? Omdat er op het ijs een grote rode streep zat, alsof iets erlangs was geschampt. En de Titanic was onder de waterlijn inderdaad rood. De foto met een handgeschreven briefje erbij van de steward moet tussen de 14.000 en 21.000 euro gaan opbrengen. Gekste ding dat voorbij komt, is een biscuitje dat afkomstig is uit een van de reddingsboten en bewaard werd in een envelop. Gaat je maag ervan rommelen? Je zult ongeveer 13.000 euro mee moeten nemen om je honger te stillen. Bied smakelijk!

Meebieden? De veiling vindt plaats op zaterdag 24 oktober (vandaag dus!) vanaf 13.00 uur Engelse tijd. Kijk voor een volledig overzicht van alle items op Henry Aldridge & Son.

 

Titanic tewaterlating foto's

De zeldzame foto’s lagen 103 jaar in een oude kast. Waren de eigenaren blind?

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑