...

Gespot verven-oude-meubels-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 5 december, 2017 door Danny Post

1

To paint or not to paint, that’s the question

Het verven van oude meubels blijft een enorme trend. Toch zijn er ook een heleboel mensen die er moeite mee hebben. Hoe denk jij erover? Verminking of prachtig?

Zaterdag kreeg ik hartkloppingen van een oude ‘meidenkast’ in de kraam van Gina Salamat op de Rotterdamse Binnenrottemarkt. Toen ik een foto op Instagram postte, sprak ik eronder mijn hoop uit dat de koper de kast met rust zou laten. De kleur van het hout was van zichzelf al zo mooi en had alleen een beetje was nodig om weer te shinen. Daar hoefde toch geen pot roze of witte (krijt)verf overheen? Ik weet dat het verven van oude meubels gigantisch populair is, maar ik vind dat we een beetje doorslaan. Ik heb er op zich weinig problemen mee wanneer het bijvoorbeeld om van die zware eikenhouten tafels en kasten gaat die niemand meer wil. Deze zomer interviewde ik meubelpimper Ad van Zutphen van kringloopwinkel Het Goed in Best en hij verricht wonderen met vermoeide en niet zulke oude beestjes die toch niemand meer wil. Alleen zijn nu ook Scandinavische dressoirs, art deco-kaptafels, Engelse antieke kasten en andere unieke objecten niet meer veilig voor de verfkwast. Laatst zag ik in een woonprogramma hoe een honderd jaar oude kapstok grijs werd geschilderd en vier gruwelijke nieuwe haken uit een bouwmarkt kreeg. “Wauw, lekker fris,” kirde de styliste. Verdrietig zapte ik weg.

meidenkast-verven-krijtverf-go-with-the-vlo

Links de kast die ik spotte op de vlooienmarkt. Rechts een soortgelijke kast die een wit velletje kreeg.

meubels-verven-krijtverf-go-with-the-vlo-2

Het verven van oude meubels? Ad van Zutphen van Het Goed in Best doet niet anders.

kaptafels-verven-meubels-go-with-the-vlo

Twee gepimpte kaptafels en een kaptafel in originele staat. Welke zie jij liever?

Mijn Insta-foto en woorden maakten een hoop los. “Ik ben het helemaal met je eens,” reageerde creatief ondernemer Renate Lomans (Insta: mevrouwblinster). “Ik word zo moe van die mensen met hun brocanterommel en meubelverpesters. Deze kast is zo prachtig, die kun je gewoon niet mooier maken!” Stylist/verkoper Karin Verschoor (Insta: madame_curioka): “Ik vind het een no-go en bijna een doodzonde om welk meubel dan ook wit, grijs of whatever te schilderen. Allereerst daalt de waarde van het meubel dan gelijk zwaar, maar veel belangrijker: mits het echt vergane glorie is, heeft elk authentiek meubel van welke periode dan ook dit absoluut niet nodig! Koester het en de oorsprong. Vakmanschap blijft meesterschap. Een authentiek meubelstuk
– of het nou vintage is of antiek – komt juist ook weer volledig tot zijn recht naast strak hedendaags design.” Volgens Karin loopt iedereen maar blind achter die woonbladen en woonprogramma’s aan. “Weinig mensen volgen hun eigen visie en smaak. Ze gaan liever op in de massa. Snik, ik haat eenheidsworst! Je leefomgeving is de spiegel van wie jij bent, toch?”

Verven is juist cool
Er kwamen ook reacties van mensen die de meubelverftrend fantastisch vinden. Ik kreeg verschillende privéberichtjes van volgers die zich liever niet openlijk in de discussie mengden, maar wel hun zegje wilden doen. “Ik kan er mijn creativiteit volledig in kwijt,” zei een vrouw uit het oosten van het land. “Heerlijk om een kleur verf uit te zoeken en dan een versleten meubelstuk onder handen te nemen. Mijn stempel te geven. Daar kan ik een heel weekend zoet mee zijn.” Een ander: “Waarom zou verven niet mogen? Ik vind dat zulke onzin. Het zijn maar spullen hoor. En als je de kleur zat bent, schuur je de kast of tafel toch weer kaal?”
Bonny Assenberg van Eijsden (Insta: goedgestyled) voelde zich eveneens door mijn foto aangesproken. Zij is de eigenaresse van de gezellige woonwinkel Goed Gestyled in Brielle. Bonny pimpt meubels met Miss Mustard Seed’s Milk Paint en organiseert creative workshops waar anderen dit ook kunnen leren. “Niet alles hoeft een kleurtje te krijgen. Maar ik heb al vaak kastjes van het grofvuil gered die om een kleurtje vroegen en zo een tweede leven kregen.”

kasten-verven-goedgestyled-go-with-the-vlo

Bij Goed Gestyled in Brielle vloeit de verf rijkelijk.

kasten-verven-het-goed-best-go-with-the-vlo

Ad van Het Goed in Best werkt ook in opdracht. Oude tafel die je grijs of pimpelpaars wilt? Hij zorgt ervoor.

annie-sloan-verf-meubels-verven-go-with-the-vlo

Annie Sloan durft te knallen.

Ik ben zeer benieuwd wat jouw mening is. Vind je het heiligschennis om oude meubels een modern kleurtje te geven of juist onwijs leuk? Of hang je er een beetje tussenin? Geen zeldzame meubels, alleen de exemplaren die weinig waarde hebben? De massaproducten? Laat hieronder of op de Facebook-pagina van Go with the Vlo je reactie achter.
Mocht je nog willen weten hoe het uiteindelijk met de meidenkast op de vlooienmarkt is afgelopen: hij werd gekocht door Don Sars en Marrit Hoffman van de Vintage Furniture Base, een online showroom met voornamelijk Nederlands en Scandinavisch vintage design uit de jaren vijftig en zestig (Insta: vintagefurniturebase). “Wij hebben ‘m gekocht voor privégebruik en laten deze natuurlijk wel in originele staat,” vertelden ze mij. Verkoopster Gina slaakte een zucht van opluchting bekende ze eerlijk. Ze is ook geen verffan en was bang dat iemand hem wellicht een knalkleur zou geven. Ze zag een voorbeeld hiervan op de site van de ‘verfpionier’ Annie Sloan (Insta: anniesloanhome). De Australische Annie is een van de mensen aan wie we deze hele meubelverfhype te danken hebben, voor haar is niets te gek. “Harde neonkleuren zijn volgens Annie de nieuwste trend,” aldus Gina. “Verschrikkelijk, het doet gewoon pijn aan mijn ogen.”

Zoveel mensen, zoveel meningen!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to To paint or not to paint, that’s the question

  1. Marie says:

    Ik vond het ook lastig om een oude kast van mij een andere kleur te geven omdat deze antiek is. Toch ben ik ook erg blij met het resultaat. Het past veel beter bij de rest van mijn interieur. Het zou daarnaast jammer zijn geweest als ik hem weg had gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑