...

Tijdcapsule

Gepubliceerd op 10 december, 2014 door Danny Post

0

Toet toet, er staat een fortuin in de tuin!

Het wordt door sommigen al de vondst van de eeuw genoemd. In een aantal schuren op het Franse platteland zijn zestig oldtimers ontdekt met een gezamenlijke waarde van tenminste 15 miljoen euro. De eigenaren waren glad vergeten dat ze er stonden…

Foto’s: Artcurial

Maar liefst vijftig jaar sliepen ze een diepe slaap in een krakkemikkig schurencomplex in West-Frankrijk. Verroest, verweerd, vergeten. Zestig klassieke oldtimers waarvoor de meeste verzamelaars zo hun kinderen zouden inruilen. Toen manager Matthieu Lamoure en auto-specialist Pierre Novikoff van veilinghuis Artcurial ze voor het eerst zagen, sprongen de tranen hen in de ogen, vertelt Matthieu: “We raakten overmand door emoties. Dit gevoel moeten Lord Carrington en Howard Carter hebben gehad toen ze de eerste mensen waren die na eeuwen de graftombe van Toetanchamon betraden. Het was alsof we Doornroosje wakker kusten.”

Schuur Frankrijk platteland oldtimers

Op dit autokerkhof is schreeuwen van extase toegestaan.

Schuur oude auto's Frankrijk

Hot antique wheels.

Autohutjes op de hei
Matthieu en Pierre deden de spectaculaire ontdekking nadat ze gebeld waren door de kleinkinderen van de Franse entrepreneur Roger Baillon. Ze hadden op het erf van de familieboerderij nog een stel oude auto’s staan, die van hun bekende grootvader  waren geweest. Misschien waren ze nog iets waard? Konden de heren eens komen kijken?

Schuur oude auto's

Dus hier is de sexauto van Rose en Jack uit Titanic gebleven!

Oldtimer ontdekt oude schuur

Op winterdagen vriezen je lippen aan het stuur vast, maar oh wat zijn deze oldtimers mooi.

Oldtimers jaren vijftig Frankrijk

Attentie, attentie, kan James Bond zijn auto NU komen ophalen?

Wat Matthieu en Pierre zagen, overtrof hun stoutste verwachtingen. In plaats van een stel krakkemikkige Opel Manta’s of doorgezakte Eenden vonden ze antieke Bugatti’s, Maserati’s, Ferrari’s en vele andere A-namen uit de autogeschiedenis. Wat bleek? Ze maakten deel uit van een ooit grotere collectie oldtimers die Roger Baillon in de jaren vijftig had vergaard met het doel om ze in een speciaal museum onder te brengen. Maar doordat het Roger in de seventies financieel tegenzat, spatte die droom uiteen. Hij moest vijftig oldtimers verkopen om zijn schulden af te lossen, waarna zijn verzameling incompleet was. Gedesillusioneerd stalde hij de resterende zestig auto’s toen maar in provisorische schuren van golfplaten waar de jaren stilletjes aan voorbij trokken. Zeker na Rogers dood, nu zo’n tien jaar geleden.

Miljoenenjacht
In de gammele ‘gebouwen’ hadden regen en wind vrij spel, waardoor de conditie van veel oldtimers op dit moment niet zo best is, zegt Pierre. “Wat we zagen hield het midden tussen een metaalkerkhof en een museum. De natuur had in de loop der jaren een ferme grip gekregen op de auto’s. In sommige wagens had de klimop zich helemaal om het stuur gewikkeld, terwijl het onkruid in het passagiersgedeelte net zo welig tierde als in een broeikas.”

Opknappertjes oldtimers

Zoek je een auto met maximale airco? Voilà!

Klimop oude auto's

Wie een wagen op de veiling koopt, krijgt gratis een krat onkruidverdelger cadeau.

Begroeide oldtimer Frankrijk

Zien we hier een groen energielabel avant-la-lettre?

Toch is de geschatte waarde van deze ‘wrakken’ niet misselijk. Wanneer ze op 6 februari 2015 tijdens een veiling in Parijs onder de hamer gaan, is de verwachting dat ze minimaal vijftien miljoen euro zullen opbrengen, en waarschijnlijk nog veel meer. Want de schuren van Roger Baillon verborgen een aantal unieke en zelfs legendarische vierwielers. Zoals een Talbot-Lago Cabriolet die ooit eigendom was van de Egyptische koning Farouk en een Maserati A6G Gran Sports uit 1956, met een carrosserie ontworpen door designer Frua, waarvan er maar drie in de wereld bestaan (geschatte opbrengst: 1,3 miljoen euro). Pierre: “Nooit meer zal er waar dan ook ter aarde zo’n ongelooflijke schat worden opgegraven.”

Sex in de dure tweezitter
Klapstuk van de veiling wordt een Ferrari 250GT SWB California Spider uit 1961. Niet alleen zijn er daar maar 37 van gemaakt, dit was bovendien de beroemde lovemaking mobile van acteur Alain Delon, die er zijn liefje Jane Fonda in besprong. Liefhebbers staan te trappelen om hem te kopen en met heel veel liefde en geduld weer tot leven te wekken.

Schuur Frans oldtimer wrak

Mensen die houden van een opknappertje: hier ben je gegarandeerd tien jaar zoet mee.

Schuur oldtimers

Matthieu en Pierre trokken vanonder heel veel kranten en tijdschriften…

Roger Baillon Alain Delon

….zomaar Alain Delons oude slaapkamer op wielen tevoorschijn.

Eén van hen is John Collins van Ferrari dealer Talacrest in Engeland. Hij was al eeuwen op zoek naar deze verloren gewaande auto, Hij schat dat de waarde ervan zo rond de 12 miljoen euro ligt. “Ik was er werkelijk kapot van toen ik drie weken geleden hoorde dat veilinghuis Artcurial hem in handen had. Niet veel mensen wisten dat hij nog bestond. Het is een fenomenale auto en de beste schuurvondst van de afgelopen twintig jaar. Ik ben er zeker van dat hij weggaat voor een bedrag van acht cijfers en ik zal één van de bieders zijn. Mensen zullen erom vechten!”

In afwachting van de veiling zijn alle oldtimers inmiddels weggehaald en op een geheime locatie opgeslagen waar ze toonbaar worden gemaakt. Toch kun je dankzij dit filmpje ervaren hoe het was om over dit melancholieke autokerkhof te wandelen.

Oldtimers erf Franse boerderij

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑