...

Flea your style Tommy Page eigenaar

Gepubliceerd op 16 januari, 2015 door Danny Post

4

Tommy’s mantiques

Vintage kledingboetieks voor mannen zijn zeldzaam in Nederland. Binnen die selecte groep is de winkel van Tommy Page heilige grond. De half-Engelse urban dandy opende zijn zaak uit onvrede over de liefdeloze consumptiemaatschappij, waar kleren niet langer dan een seizoen mee mogen. “Doorgeven is het nieuwe hebben.”

Foto’s o.a.: Andy Julia Paris.

Tommy Page was er in 2012 ineens he-le-maal klaar mee. Na vijftien jaar te hebben gewerkt als herenmode ontwerper in de confectie-industrie had hij zijn buik vol van de liefdeloosheid waar de modewereld steeds meer in weggleed. De eindeloze corporate meetings, de bijna robot-esque manier waarmee de collecties eruit werden geramd, hij kon het gewoon niet meer opbrengen. “Ik voelde me op het laatst een soort administratief ontwerper,” zegt hij wanneer we hem spreken in zijn gezellige winkel in de Amsterdamse Prinsenstraat. “Alles draaide om geld en zoveel mogelijk nieuwe items op de markt gooien. Het had voor mij helemaal niets meer met de liefde voor kleding te maken. Ik móest eruit.”

tommy-page-mantiques-go-with-the-vlo

Hier waak ik. Met al die museumstukken in huis heb je wel bewaking nodig.

tommy-page-winkel-vintage-kleding-go-with-the-vlo

Roodharige Tommy verkeert altijd in goedgekleed gezelschap.

Tommy Page zeep wasmidd

Jasje-dasje-wasje? Hier koop je de juiste retro wasmiddelen.

tweed-vintage-tommy-page-go-with-the-vlo

Zo veel tweed dat je er duizelig van ziet.

Tommy’s besluit om uit die hele rat race te stappen werd de beste beslissing die hij ooit maakte. Nu, ruim tweeënhalf jaar later, runt hij zijn eigen vintage imperium in hartje Amsterdam. In de sfeervolle zaak die het midden houdt tussen een winkel en een museumpje verkoopt hij kleding, aangevuld met accessoires en andere parafernalia. Of zoals hij ze noemt: ‘mantiques’.

Museum van de mode
Begon Tommy eerst nog voorzichtig met een klein kledinghoekje in de antiekwinkel van een kennis, de zaken gingen al snel zo goed dat hij de sprong naar een groot winkelpand aan de overkant van de straat maakte. De keuze om tweedehands kleding te gaan verkopen was een hele logische. “Ik vond vintage altijd al tof, vanwege de stoffen, de vormen en de geschiedenis die eraan kleeft, maar ik zie het ook als een reactie op de overproductie en alle ellende die daarmee samenhangt. Vintage is een volwassen alternatief voor de almaar voortdenderende trein van massaconsumptie en een sjieke vorm van recycling. Doorgeven is het nieuwe hebben.”

Tommy Page winkel

Tommy spaart oude mannenfoto’s én overhemden.

Tommy Page interieur

Alsof de winkel er al honderd jaar zit. Ook de inrichting ademt de sfeer van vroeger.

Tommy Page vintage muziek sokken

Een krakende Frank Sinatra klinkt op terwijl je je sokken uitzoekt.

Tommy Page gleufhoeden

Ook privé-detectives weten Tommy Page te vinden.

Tommy Page urban dandy

’s Zomers tref je lord Page vaak voor zijn Amsterdamse manor aan.

Zijn keuze om alleen vintage mannenkleding te verkopen was al even voor de hand liggend. Tommy onderscheidt zich ermee van de rest. “In Nederland vind je maar een handjevol winkels die zich specialiseren in vintage herenmode. In Amsterdam ben ik zelfs de enige.” En bovendien: laat dat eindeloze getut van vrouwen maar over aan anderen. Graag zelfs. Grijnzend: “Vrouwen kunnen uuuuuren voor de spiegel paraderen. Aan-uit-aan-uit, dat heeft niets met mij te maken. Vanuit zakelijk oogpunt zou het misschien lucratief zijn om ook een rekje dameskleding in de winkel te hebben, maar dat wil ik niet joh. Ik wil dit uitbouwen.”

Best of British
Mannen die voor het eerst Tommy’s winkel binnenstappen, reageren vaak verbaasd. “Meestal denken ze dat ik nieuwe kleding verkoop en als ze dan beseffen dat dat niet zo is, zijn ze aangenaam verrast.” Helemaal omdat Tommy geen doorsnee tweedehands in huis heeft. Ja, hij heeft wel wat seventies trainingsjasjes hangen, maar de meeste sportkleding die hij verkoopt lijkt rechtstreeks uit de kleedkamers van Downton Abbey gestolen. “Je moet dan denken aan de outdoor tweeds zoals men die tijdens de Edwardiaanse periode bijvoorbeeld droeg tijdens de jacht.” Hij schiet in de lach. “Sport was in die tijd echt een activiteit voor de rijken. De armen gingen niet sporten, die waren na een dag hard werken immers doodmoe.”

Tommy Page tweeds

“Zeg kerel, heb jij zin om gezellig fazanten te gaan schieten?”

Tommy Page schoenen

Mocht de cast van Downton Abbey hun schoenen zoeken: hier staan ze.

Tommy Page militaria

Canadese invasie spelen in de slaapkamer? In deze topshop haal je je uniform.

Tommy Page militaire petten

Voor wie soms last heeft van dictatoriale trekjes.

Tommy’s andere drie pijlers zijn army, ouderwetse workwear en zijn favoriet, tailor-made. “Achterin de winkel heb ik een rek met handgemaakte jasjes en kostuums van voor 1940, ze zijn ooit speciaal vervaardigd voor meer vermogende mensen.” Uit de periode toen kledingstukken nog wél gemaakt werden voor de eeuwigheid, zeg maar. “De stoffen zijn prachtig en de naam van de kleermaker staat erin. Mensen droegen zulke jasjes vroeger jaar in, jaar uit en koesterden ze echt. Dat vind ik te gek.” Zijn voorliefde voor die klassieke Britse stijl heeft alles te maken met Tommy’s achtergrond. Zijn vader is Engels. Toch betekent dit niet dat hij zijn klanten als figuranten uit een Merchant Ivory kostuumfilm de straat opstuurt, zegt hij stellig. “Het moet wel in het straatbeeld passen. Ik help mannen om de stuks uit te kiezen die bij hen passen. Ik wil dat ze met een goed gevoel mijn winkel verlaten.” Maar als je zin hebt om hysterisch uit te pakken, mag dat natuurlijk. “Je kunt het zo klassiek of fucked-up maken als je zelf wil.”

Top secrets
Waar haalt Tommy zijn bijzondere kledingstukken eigenlijk vandaan? “Dat zeg ik natuurlijk niet. Ik heb hele duistere contacten haha. Laten we het erop houden dat ik veel via online veilingen koop, dat is voor militaria de enige manier. Verder ken ik een aantal vaste handelaren, die zich specialiseren in het vergaren van secondhand kleding. Een soort groothandels waar ook andere tweedehands winkels inkopen. Enige verschil is dat zij daar hele zakken inkopen, terwijl ik handpick. Zo weet ik zeker dat ik alleen kwaliteit in handen krijg. Verder vind ik soms iets op de Amsterdamse Noordermarkt of de Vossenmarkt in Brussel, twee hele goede markten.”

tommy-page-amsterdam-kleding-stoel-go-with-the-vlo

Tommy gaat voor vintage kwaliteit.

Tommy Page sjiek

Valstrikjes. Eenmaal naar binnen gelokt kom je nooit meer weg en blijf je kopen.

Tommy Page kast vintage

Genoeg manchetknopen om je gentleman’s look mee af te poetsen.

Tommy Page tennisrackets

Bij het aantrekken van Tommy’s kleding kleurt de wereld langzaam sepia.

Tommy Page militair jasje

Who’s bad? Vanaf zijn wolk kijkt Michael Jackson verlekkerd naar dit jasje.

Dus de romantische notie dat Tommy tijdens de weekenden de zolders van Engelse landhuizen en Franse chateaus plundert, kunnen we in de prullenbak gooien? “Ja, daar heb ik sowieso geen tijd voor. Ik sta minimaal vijf dagen per week in de winkel. Wel krijg ik via-via soms leuke tips. Laatst was ik in België bij een man wiens ouders een confectiebedrijfje hadden gehad. Hij had alles in een loods op zijn erf bewaard. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het was net alsof ik een kledingwinkel uit 1970 binnenliep, compleet met felle tl-lampen. Ik zag overal kleren die ik nog kende uit mijn kindertijd en allemaal ongedragen met de kaartjes er nog aan. Fantastisch.”

Afscheid nemen bestaat wel
Komt hij met zoveel coole kleding in de winkel nooit in de verleiding om alles lekker zelf te houden? “Soms. Gisteren kocht ik op de Noordermarkt zó’n mooi jasje. Maar ja hoeveel jasjes kun je hebben? Je wordt in dit vak snel een hoarder. Ik heb hem in de winkel opgehangen en binnen een uur was ‘ie weg. Verdómme dacht ik, hij was inderdaad ook mooi. Maar afscheid nemen wordt makkelijker. Door deze winkel heb ik er ook meer vrede mee. Je geeft spullen door en ze komen op een nieuwe plek.” Toch moet je voor een aantal antieke kledingstukken behoorlijk je best doen om ze van Tommy te kunnen kopen. Die zijn zo uniek of zeldzaam dat ze van hem alleen mee mogen met mensen waarvan hij ziet dat ze er een bepaalde liefde voor voelen. “Als ze verveeld of hardhandig aan zo’n jas of kostuum trekken, ben ik er gelijk klaar mee. Bah. Maar als ik denk ik snap je verhaal, te gek, dan mogen ze het van me hebben.”

Tommy Page jas niet te koop

Jammer joh, deze motorcycle dispatch coat uit 1943 is NIET te koop.

Tommy Page Mantique

Klaverjassen met prijskaartjes?

Tommy Page gentleman chic

Party like it’s 1909. Tommy tovert steeds weer nieuwe dingen uit zijn hoge hoed.

Tommy Page Distressed bomber

Een distressed bomber om in te lijsten.

Tommy vertelt over de Russische schilder die een expositie had in Amsterdam en als een blok viel voor een driedelige morning suit uit 1910. “Het pak kwam uit Amerika en bestond uit zwarte wollen tails met een gilet en pantalon en was afgebiest met satijn. Die schilder wilde het pak heel graag passen en ik deed daar erg moeilijk over. Bij zulke stukken heb ik liever niet eens dat mensen ze aanraken haha. Maar goed, hij bleef aandringen omdat hij het wilde gebruiken voor een zelfportret van zichzelf dus we begonnen met de jas. Die paste. Uiteindelijk bleek ook de rest te passen.” Om geïnteresseerden af te schrikken had Tommy de prijs ‘belachelijk hoog’ gemaakt, maar de schilder liet zich niet ontmoedigen. Hij nodigde Tommy uit om zijn werk te komen bekijken en dat resulteerde in een hele bijzondere uitwisseling. “Terwijl hij over zichzelf vertelde, begon hij me te schilderen. Het resultaat kwam tijdens ons gesprek langzaam op, een heel mooi moment.” Tommy was gewonnen. “Ik zei tegen hem: ‘Oké, jij hebt iets dat ik wel wil en ik heb iets dat jij wil. Laten we ruilen.’ Dus nu heb ik een heel tof schilderij van mezelf.”

Curator van het verleden
Vintage is voor Tommy echt een nieuwe way of life geworden. Dat is ook aan zijn eigen uiterlijk te merken. Hij ziet er met de dag meer uit als een urban dandy. “Een paar jaar geleden droeg ik door mijn werk voor een jeansmerk nog veel spijkerbroeken en sneakers. Maar dat past niet meer bij wat ik hier nu aan het doen ben, hoe lekker ze ook zitten.” Hij geeft er weinig om wat nu de nieuwe it-jeans zijn. Prima dat anderen er druk mee bezig zijn hoor, daar oordeelt hij ook absoluut niet over, maar het is gewoon niet meer voor hem. “Ik wil weg van het massale en zoek het liever in het kleine en de verfijning. Dat vind ik veel interessanter.”

Tommy Page zwembroek

Ik ga op vakantie en neem mee…een retro zwembroek.

Tommy Page denim

Vooruit, voor oldskool denim maakt Tommy een uitzondering.

Tommy Page woolmix

Chill… Tommy’s vaste klanten zijn niet bij zijn winkel weg te slaan.

Tommy Page vintagewinkel ingang

Hunkerend naar iets anders dan een Zara’tje? De deur staat altijd open.

Tommy Page truien

Truien en thee, een klassieke Britse combinatie.

Hij broedt op een herenmodelijn naast zijn winkel, die gebaseerd is op een aantal klassieke stukken. “Ontwerpen zit toch in mijn bloed hè? Ik ben al druk aan het sparen: bijzondere jasjes, truien, trenchcoats, vanalles.” Hij wil die items afstoffen zonder er het bekende ‘moderne sausje’ overheen te gieten. “Als iets goed is, is het goed. Waarom moet je daaraan gaan zitten sleutelen?” En als de lijn er komt, dan graag gemaakt binnen Europa, stelt hij. “Kleding komt tegenwoordig allemaal uit fabrieken in China, Bangladesh en India, waar mensen veertien uur per dag sloven voor bitter weinig geld. Grote merken plakken van die groene labels op hun kleding, alsof het allemaal heel kosjer is, maar het is helemaal niet kosjer. Laten we met zijn allen de sociale waarden weer meer waarderen.” Hij is nog steeds elke dag dankbaar dat hij in 2012 het roer zo drastisch omgooide. “Er is een hele andere wereld voor me opengaan. Ik bleek al die gekkigheid helemaal niet nodig te hebben. (harde lach) Vintage is my savior!

Tommy Page
Prinsenstraat 7
1015 DA Amsterdam
Tel. 020-3307941
tommypage.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Tommy’s mantiques

  1. wim de roo says:

    geweldig loop er altijd langs als ik naar de noordermarkt ga op maandagmorgen helaas is die winkel dan nog niet open.

    • Danny Post says:

      Ik ben over je vraag aan het nadenken. Het is niet makkelijk, vintage mannenkleding. Ik scoor zelf het een en ander bij Emmaus Haarzuilens en op de Binnenrottemarkt in Rotterdam. Nieuwste ontdekking is Retromania in Londen. Verder staat nu bij Het Goed Vlaardingen een hoge hoed met houten doos (voor 60 euro). Die staat er al heel lang, misschien krijg je korting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑