...

Binnenkijker Speakeasy Foxglove geheime deur go with the vlo

Gepubliceerd op 21 juni, 2016 door Danny Post

0

Top secret hotspot Foxglove: vind de geheime deur

Een parapluwinkel waar een geheime deur leidt naar een stylish loungebar. Het klinkt als iets uit een James Bond-film. En dat is ook de bedoeling. Speakeasy Foxglove wil bezoekers een spannende avond bezorgen. Je moet alleen wel eerst die deur weten te vinden…

Foto’s met dank aan: Dennis Lo Designs en NC Design and Architecture

Speakeasies. Voor wie er nooit van gehoord heeft: dat waren Amerikaanse gelegenheden waar illegaal sterke drank werd verkocht. Ze beleefden hun hoogtijdagen tijdens de roaring twenties toen in Amerika de verkoop en productie van alcohol verboden waren. Om de drooglegging te omzeilen, openden dorstige mensen overal geheime cafés en barretjes (volgens schattingen waren er alleen al in Manhattan zo’n 32.000) waar ze zichzelf toch lekker konden laten vollopen. Dat deden ze op de meest uiteenlopende plekken: in de kelders van oude pakhuizen, achter speelgoedwinkels, op de zolders van drogisterijen, overal waar je een drankhol het minst zou verwachten. Een geraffineerd systeem van wachtwoorden en verborgen deuren – soms in de vorm van een fake telefooncel waar je doorheen moest – maakte het grote zuipgeheim af.

Speakeasy FoxGlove entree parapluwinkel go with the vlo

Foxglove lijkt een parapluwinkel. Lijkt.

Speakeasy Foxglove go with the vlo

Niet naar het assortiment kijken, direct doorlopen naar achteren.

Speakeasy entree parapluwinkel Hongkong geheim go with the vlo

Raak de juiste paraplu met het zilveren handvat aan en…

Speakeasy FoxGlove geheime deur parapluwinkel go with the vlo

… opeens schuift de muur opzij.

Speakeasy FoxGlove Hongkong restaurant go with the vlo

Foxglove is eigenlijk veel te mooi om te verbergen.

Speakeasy Foxglove bar go with the vlo

De drank staat elke avond (behalve op zondag, dan zijn ze dicht) voor je klaar.

De naam speakeasy ontstond naar verluidt toen Kate Hester, eigenaresse van zo’n illegale bar in de stad McKeesport in Pennsylvania tegen haar stamgasten riep: “Speak easy, boys! Speak easy!” Over speakeasies praatte je dan ook nooit hardop, je fluisterde erover. Stel je voor dat de Amerikaanse politie meeluisterde. Hoewel speakeasies met het einde van de drooglegging in 1933 hun bestaansrecht verloren, bleven ze tot de verbeelding spreken. Je kon er dus op wachten dat deze drankholen een revival zouden beleven. En dat gebeurde ook. Sinds een jaar of tien worden er weer overal nieuwe speakeasies geopend. Natuurlijk is het drinken van alcohol tegenwoordig niet meer verboden (tenzij je in Iran of Saudi-Arabië woont), maar daar gaat het ook niet om. Het is gewoon lollig om een beetje mysterieus te doen. Waarom zou je makkelijk en saai uitgaan als het ook ingewikkeld en opwindend kan?

Speakeasy, open u
Ik bezocht zelf twee moderne speakeasies in Londen (de leukste bevond zich boven een morsig restaurant in Chinatown, de andere was in een hotel), maar ze kunnen niet tippen aan de eind vorig jaar geopende hotspot Foxglove in Hongkong. Deze hypergelikte speakeasy lijkt op het eerste gezicht een dure parapluwinkel, maar achterin de zaak is een geheime toegang tot een spectaculaire andere wereld. Om de deur te openen, moet je in de winkel de paraplu met een bewerkt zilveren handvat opzoeken. Raak hem aan en tada! Er schuift een paneel in de muur opzij. Binnen tref je een restaurant en cocktailbar die rechtstreeks uit een James Bond-film lijken te komen. Indien 007 in Hongkong zou wonen, zou hij hier zijn scharrels oppikken voor een 069 tussen de lakens. Ontwerpbureau NC Design and Architecture liet zich voor het overweldigende interieur inspireren door gentlemen’s clubs, klassieke auto’s en oceanstomers uit de jaren dertig. Die look wordt zelfs tot in het kleinste kamertje doorgevoerd. De toiletten hebben de allure van een eersteklas hut aan boord van het legendarische Franse passagiersschip Normandie.

Speakeasy Foxglove go with the vlo 2

Waan je voor even James Bond en bestel een Martini. Shaken, not stirred. 

Speakeasy Foxglove go with the vlo 3

Voor het interieur werd onder meer gekeken naar oude foto’s van oceaanstomers.

Foxglove toiletten go with the vlo

Fijn als je op klappen staat: de toiletten hoef je niet te zoeken. Ze hebben gelukkig een zichtbare deur.

Speakeasy FoxGlove tafels loungebar Hongkong go with the vlo

De VIP Room. Alsof je in een luxe trein plaatsneemt.

Foxglove speakeasy go with the vlo

Hier kun je zo lam worden als je wil: (bijna) niemand die je ziet.

Speakeasy foxglove go with the vlo 4

Wie de VIP room en VVIP room niet inkomt, kan zijn verdriet wegdrinken aan de ‘normale’ bar.

Is het je allemaal nog niet exclusief genoeg? Voor de happy few werden een aparte VIP room en VVIP room gecreëerd. Triple A-listers kunnen zich er nog onzichtbaarder maken voor de boze buitenwereld. De VVIP room is geraffineerd weggestopt in een hoek. Naar de deur moet je opnieuw zoeken. Om je op weg te helpen: speur naar een lijstje met daarin een tekening van bloemen en leg daar je hand op. Zodra je dat doet, licht de tekening op en openbaart zich enige seconden later een bar die de sfeer heeft van een Engelse bibliotheek. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het concept van Foxglove erg prikkelend. Als kind fantaseerde ik al over ondergrondse gangen en verborgen deuren die je opende door een schilderij aan de muur een kwartslag te draaien. Het Suske & Wiske-album De Kaartendans, waarin de Vlaamse helden een bewoond (!) kasteel vinden op de bodem van een vijver, heb ik verslonden. Nu ik er zo over nadenk… eigenlijk was dat mijn eerste kennismaking met een speakeasy. Gedronken werd er misschien niet in de zalen, maar er werd elke avond wel in het grootste geheim wild gefeest. Kan iemand in Nederland geen replica van dat kasteel openen? Een naam weet ik al. Blub-easy!

Foxglove
G/F, 18 Ice House Street/6 Duddell Street
Hong Kong, China
foxglovehk.com

 

Foxglove VVIP room go with the vlo

Zwaai het gepeupel in de rest van Foxglove maar gedag. Zo ga je naar de VVIP room.

Foxglove speakeasy go with the vlo 16

Binnen worden je de goddelijkste VVIP-cocktails voorgezet.

Foxglove speakeasy go with the vlo 2

De naam Foxglove gaat rond als een lopend vuurtje. Het slechtst bewaarde geheim van Hongkong?

Speakeasy Foxglove go with the vlo 5

Even een plattegrondje zodat je weet op welke holle muren je moet kloppen.

Foxglove speakeasy bar go with the vlo 5

Nooit geweten dat ze in parapluwinkels zoveel drank schenken.

Speakeasy Foxglove De Kaartendans Suske en Wiske go with the vlo

Een verzonken speakeasy à la Suske en Wiske? Yes please!

 

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑