...

Tip!

Gepubliceerd op 2 november, 2016 door Danny Post

1

Topserie alert! The Crown en The Collection starten

Dit is een hele goede week voor iedereen die van kostuumdrama’s houdt. Er beginnen twee fenomenale nieuwe series: The Crown en The Collection.

Foto’s: Netflix, Amazon Prime/BBC

Je mag me midden in de nacht wakker maken voor een goed kostuumdrama (als je nog aanraders hebt, mail ze me: info@gowiththevlo.nl). Dus het is een understatement om te zeggen dat ik uitkijk naar The Crown en The Collection. De buzz rond beide series is gigantisch. Als je er nu pas voor het eerst over hoort: rustig aan. Je bent nog op tijd. Hier is alle essentiële info.

Vanaf 4 november bij Netflix: The Crown 
De meesten van ons kennen de Britse koningin Elizabeth als dat omaatje in de felgekleurde mantelpakjes. We vergeten weleens dat ze ooit jong en (ja echt) glamorous was. In The Crown gaan we terug naar die periode. De serie begint in het jaar 1947 als de dan 21-jarige Elizabeth in het huwelijk treedt met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken. Erna volgen we haar tijdens de aanloop naar het koningschap en zien we hoe ze uiteindelijk de scepter overneemt van haar vader, koning George VI. Met een budget van honderd miljoen pond (120 miljoen euro) is The Crown de duurste tv-serie ooit gemaakt. De tien afleveringen van steeds een uur zijn pure eye candy, zeggen de critici die werden uitgenodigd voor een preview. De sfeer van het naoorlogse Engeland, de locaties, kleding, alles klopt.

the-crown-kroning-elizabeth-go-with-the-vlo

Kosten noch moeite werden gespaard om de troonsbestijging zo goed mogelijk na te bootsen.

the-crown-kostuumdrama-go-with-the-vlo

“Hebbes. Nu moet iedereen voortaan lekker voor me knielen.”

the-crown-serie-huwelijk-go-with-the-vlo

Vijf jaar na haar huwelijk moest Liz al aan de bak vanwege de vroegtijdige dood van haar vader. Dag leven!

the-crown-netflix-koningin-elizabeth-go-with-the-vlo

Echtgenoot Philip moest er erg aan wennen dat zijn vrouw vanaf 1952 ineens de grote baas was.

the-crown-prinses-margaret-go-with-the-vlo

Actrice Vanessa Kirby speelt Elizabeths losbandige zus Margaret. Heerlijkheid!

the-crown-wallis-simpson-go-with-the-vlo

Ook de voormalige koning Edward en zijn grote liefde Wallis Simpson komen aanwaaien.

the-crown-winston-churchill-go-with-the-vlo

Premier Winston Churchill. Elizabeth zou na hem nog vele andere premiers verslijten. 

Schrijver van The Crown is Peter Morgan, die eerder verantwoordelijk was voor het scenario van The Queen. Daarin zagen we koningin Elizabeth (vertolkt door Helen Mirren) ook al een keer, maar dan ten tijde van de dood van lady Diana. Peters invloed zorgt ervoor dat The Crown geen zoete soap is met bordkartonnen sprookjesfiguren. In plaats daarvan is het een soort royalty-versie van House of Cards. Acteurs Claire Foy en Matt Smith zetten Elizabeth en Philip neer als twee mensen van vlees en bloed met verliefde buien, onzekerheden en soms heftige ruzies. Het is de bedoeling dat The Crown zes seizoenen zal krijgen, waarin steeds een volgend decennium uit het leven van Elizabeth centraal staat. De serie zal eindigen in het nu. Maar zover is het nog niet. Eerst seizoen één. Gaan de bewoners van Buckingham Palace zelf eigenlijk kijken? De koningin en haar familie hebben geen officiële reactie gegeven, maar volgens Peter Morgan zijn ze “erg, erg zenuwachtig en erg, erg opgewonden tegelijk”. In gedachten zie ik Liz op vrijdag een biscuitje in haar thee dopen terwijl ze meeleeft met haar jongere ik. Wat zal ze ervan vinden? The Crown gaat op vrijdag 4 november in première bij Netflix, netflix.com.

 

Vanaf 5 november bij BBC First: The Collection
“Het gaat niet om wat ze dragen, maar om wat ze verbergen.” Dat is de prikkelende slogan van The Collection. In de Frans-Britse serie draait het allemaal om de broers Paul en Claude Sabine, gespeeld door Richard Coyle en Tom Riley. Paul is een ambitieuze ontwerper in het naoorlogse Parijs die met zijn modehuis de wereld weer optimisme en romantiek wil geven. Maar hij heeft een geheim: de prachtige jurken die hij presenteert als zijn creaties worden in werkelijkheid gemaakt door de homoseksuele Claude. De twee vliegen elkaar voortdurend in de haren. Maar er zijn nog veel duisterdere geheimen. De oorlog is dan wel voorbij, maar werpt nog steeds een lange schaduw. Er dreigt allerlei vuiligheid uit het verleden aan het licht te komen…

the-collection-serie-mode-go-with-the-vlo

Die schaar wordt gebruikt om te knippen en om in de rug van een ander te steken.

the-collection-bbc-serie-go-with-the-vlo

Parijs tijdens de jaren vijftig gaat nooit vervelen.

the-collection-jurk-parijs-go-with-the-vlo

Kijkend naar The Collection heb je het idee dat iemand een oude Vogue tot leven wekte.

the-collection-broers-mode-go-with-the-vlo

De broers Paul en Claude Sabine: niet met elkaar en niet zonder elkaar.

the-collection-mode-bitches-go-with-the-vlo

“Wij lijken zo knap, maar hebben allemaal de lelijkste geheimen….”

the-collection-mode-serie-go-with-the-vlo-7

“Jeetje meisje, wat ben jij een lomp nijlpaard. Sorry, van de regisseur moet ik heel bitchy zijn.”

the-collection-mode-serie-go-with-the-vlo-2

Schetsboek op schoot. Er komen zoveel topcreaties voorbij. 

Bedenker Oliver Goldstick, die eveneens betrokken was bij de hitseries Ugly Betty en Desperate Housewives, omschrijft The Collection heel verheven als een “ondernemingsfabel die zich afspeelt op een cruciaal moment in de Franse geschiedenis toen mode werkelijk een vehikel werd voor transformatie en heruitvinding”. In gewone mensentaal: het is een verdomd sexy en spannende serie met de waanzinnigste outfits. The Collection was in september al te zien op Amazon Prime en de kritiek was dat echt alle personages een slechte kant hebben. Niemand is brandschoon. Al die intriges vonden sommige kijkers een beetje te veel van het goede. Een kniesoor echter die daarover valt. The Collection is een aanschakeling van mooie plaatjes. Wanneer je een fascinatie hebt voor Christian Dior mag je The Collection zeker niet overslaan. De makers hebben zich sterk laten inspireren door de Franse ontwerper en zijn New Look uit 1947. Knappe mensen, haat en nijd en fabulous outfits, wat willen we nog meer? Een tweede seizoen misschien. Laat dat nu net besteld zijn. The Collection begint op zondag 6 november om 21.00 uur op BBC First met een dubbele aflevering, bbceurope.com.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑