...

Tip! ss-gb-tv-serie-nazi-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 18 februari, 2017 door Danny Post

2

Topserie SS-GB: de nazi’s veroveren Engeland??!

Deze zondag start op BBC One SS-GB. De bloedstollende dramaserie grijpt je vanaf de eerste scène bij de strot. De makers laten je zien hoe onze wereld was geweest als de nazi’s de Tweede Wereldoorlog gewonnen hadden. Het scheelde maar een haartje…

Foto’s SS-GB: BBC/Sid Gentle Films Ltd.

Huh? SS-officieren die een schrikbewind voeren in de straten van Groot-Brittannië? Buckingham Palace dat in puin en as is gelegd? Grote rode vlaggen met swastika’s die aan de Houses of Parliament wapperen? Zo is het toch helemaal niet gegaan? Nee, maar zo had het kúnnen gaan. Het is het uitgangspunt van de nieuwe serie SS-GB. Hierin houden de Engelsen geen stand tijdens de Battle of Britain, maar gaan ze voor Hitler door de knieën. Eind 1940 wordt hun land veroverd en breken er grimmige tijden aan. Mensen moeten kiezen: meewerken of zich verzetten? Voor Scotland Yard-inspecteur Douglas Archer, een rol van acteur Sam Riley, is de keuze snel gemaakt. Hij schikt zich naar de nieuwe heersers en houdt zich zoveel mogelijk afzijdig. “Hij is geen nazi, maar hij heeft ook geen trek om zich bij het verzet aan te sluiten. Hij wil zijn baan graag behouden,” aldus Sam. “Hij is van mening dat de rechtsorde gehandhaafd dient te worden, omdat anders alles uit elkaar valt. Als hij het niet doet, wie dan wel?”

buckingham-palace-go-with-the-vlo

Koning George VI opgepakt door de nazi’s en zijn paleis kapot. SS-GB zet alles op zijn kop.

ss-gb-liefde-oorlog-go-with-the-vlo

Kan inspecteur Douglas Archer de sexy Barbara Barga vertrouwen?

ss-gb-big-ben-swastika-go-with-the-vlo

The Houses of Parliament kleuren rood.

ss-gb-oorlog-serie-nazi-go-with-the-vlo

Beklemmend. Douglas raakt betrokken bij onfrisse zaakjes. 

Lang kan Douglas zich helaas niet aan deze huiveringwekkende nieuwe wereld onttrekken. Wanneer er in het bezette Londen een moord wordt gepleegd, belandt hij in een broeinest van intriges. Tijdens zijn onderzoek kruist onder meer de Amerikaanse journaliste Barbara Barga, gespeeld door Kate Bosworth, zijn pad. De femme fatale doet verslag van de Britse nederlaag voor de New York Times, maar aan welke kant staat zij eigenlijk? Is ze wel te vertrouwen? En kan Douglas blijven wegkijken van wat er om hem heen gebeurt of verzet hij zich? Met het risico dat het hem en zijn jonge zoon misschien het leven kost? Sam: “Aan het begin van de serie is Archer nog heel eigenwijs, maar dan wordt de strop rond zijn nek aangetrokken en de druk opgevoerd. De weg die hij aflegt, zorgt voor een superopwindende kijkervaring.”

Hitler leeft???
De serie SS-GB wordt vanaf zondag 19 februari vijf weken lang uitgezonden op BBC One en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Len Deighton uit 1978. Die is een klassieker binnen het zogeheten alternate history-genre: boeken waarin bepaalde historische gebeurtenissen heel anders verlopen dan hoe ze werkelijk gingen. De lezer krijgt een alternatieve realiteit voorgeschoteld. De Tweede Wereldoorlog is vanzelfsprekend een dankbaar onderwerp. Wat als de geallieerden het geluk niet aan hun kant hadden gehad? Hoe zou het dan zijn afgelopen? Voor schrijvers is het erg spannend om hierover te speculeren. Andere alternate history-boeken over de oorlog zijn de bestsellers Farthing, Ha’penny en Half A Crown van Jo Walton, Dominion van C.J. Sansom uit 2012 en The Darkest Hour van Tony Schumacher uit 2014. Die laatste was zo succesvol dat er al gauw een vervolg verscheen met de titel The British Lion. Eind dit jaar komt het derde boek uit, An Army of One.

jo-walton-farthing-the-africa-reich-guy-saville-alternate-history-go-with-the-vlo

Ik kon de trilogie van Jo Walton niet wegleggen. Zo goed geschreven!

alternate-history-fatherland-rutger-hauer-go-with-the-vlo

Hitler viert zijn 75e verjaardag, maar waar zijn toch al die verdwenen Joden gebleven…?

nazi-romans-dominion-darkest-hour-alternate-history-go-with-the-vlo

Twee thrillers die je in één ruk uitleest. En ja, ze zijn ook in het Nederlands verschenen.

the-man-in-the-high-castle-go-with-the-vlo

Times Square met swastika’s en het Vrijheidsbeeld dat de Hitlergroet brengt. Een beangstigend scenario.

the-man-in-the-high-castle-nazi-go-with-the-vlo

The Man in the High Castle. Zulke rakkers hadden er nu nog steeds kunnen rondlopen. 

Net als in SS-GB staat in Dominion en de boeken van Jo Walton en Tony Schumacher Groot-Brittannië centraal. Wat daar gebeurde, was zó bepalend voor de afloop van de gehele oorlog. Indien de Britten door de nazi’s onder de voet gelopen waren of vrede met ze gesloten hadden, zou dit een negatieve kettingreactie met verregaande gevolgen hebben veroorzaakt. Misschien zouden we dan nu in heel Europa, inclusief Nederland, Duits spreken. Er zijn ook alternate history-oorlogsromans die zich in andere landen afspelen. In Fatherland van Thomas Harris uit 1992 reizen we af naar het Berlijn van 1964. De stad is nooit gebombardeerd en Hitler leeft nog. Hij staat op het punt om zijn 75e verjaardag groots te vieren, maar dan gooit de moord op een hooggeplaatste nazi roet in het eten. Een stinkende beerput gaat open. Fatherland werd in 1994 verfilmd met onze eigen Rutger Hauer en Miranda Richardson in de hoofdrollen.
In The Afrika Reich en The Madagaskar Plan zijn de nazi’s de baas in Afrika. De swastika-vlag wappert van de Sahara tot aan de Indische Oceaan en de Joden zijn niet vergast, maar verbannen naar het eiland Madagaskar. Ten slotte is er nog The Man in the High Castle van Philip K. Dick. Deze oude alternate history-roman uit 1962 gaat over een Amerika dat verloren heeft van de Japanners en de Duitsers. Het land is opgehakt in drieën: een Japans deel en een Duits deel met daartussen een neutrale zone. Amazon Studios besloot er in 2015 een serie van te maken. Het werd een mega kijkcijferhit die eind dit jaar alweer zijn derde seizoen beleeft. Alternate history is hot. 

Ontsnapt aan de kogel
Er zijn mensen die alternate history je reinste flauwekul vinden. Het is nooit zo gebeurd dus wat heeft het voor zin om hier complete boeken en films aan te wijden? Het ontgaat zulke critici volledig hoe intelligent romans als SS-GB en Dominion in elkaar steken. De schrijvers hebben hun huiswerk goed gedaan. Ja, het is fantasie, maar het was bijna realiteit. Zulke verhalen doen je weer even beseffen hoe makkelijk de geschiedenis anders had kunnen verlopen. De Duitse bombardementen op Groot-Brittannië in 1940 en 1941 waren zo verschrikkelijk heftig – elke dag vielen de bommen – dat niemand gek had opgekeken als de bevolking zich had overgegeven. Dat de Britten stug doorknokten, kwam voor een belangrijk deel door hun leider, premier Winston Churchill. Met zijn onverzettelijkheid inspireerde hij een hele natie. En als bijvoorbeeld Japan zich niet in de oorlog gemengd had, was er op 7 december 1941 geen aanval op Pearl Harbor geweest en waren de Verenigde Staten waarschijnlijk neutraal gebleven (pas na Pearl Harbor werden ze in de oorlog meegezogen). Ook dat was de doodsteek voor Europa geweest.

ss-gb-serie-london-underground-go-with-the-vlo

Gaat Douglas ondergronds en verzet hij zich?

ss-gb-serie-oorlog-joden-go-with-the-vlo

Nazi-Engeland voelt bedrieglijk echt.

ss-gb-nazi-gestapo-go-with-the-vlo

SS-GB belooft een grote hit te worden. De Britten hebben het er al weken over.

SS-GB detective nazi oorlog go with the vlo

“Aan welke kant sta jij?”

ss-gb-oorlog-serie-go-with-the-vlo

Wat als? Actrice Kate Bosworth raakt er niet over uitgefantaseerd.

Alternate reality is helemaal relevant in deze woelige tijden. Open één verkeerde deur en de hele boel kan ontploffen. Voor actrice Kate Bosworth blijft de wat als-vraag mateloos boeiend. Het was een van de redenen waarom ze het fantastisch vond om aan de serie SS-GB mee te werken. “De Tweede Wereldoorlog was een tragische periode in onze geschiedenis. Hoe zou het leven zijn geweest wanneer de nazi’s hadden gezegevierd? Als ze Londen geïnfiltreerd hadden? Het blijft een fascinerend idee. Scenario’s als deze, die hun wortels hebben in de realiteit, vinden mensen intrigerend en angstaanjagend tegelijk. Ik vergelijk het met een kogel die vlak langs je hoofd suist. Wat als hij je geraakt had?”

De eerste aflevering van SS-GB is op zondag 19 februari te zien op BBC One. Aanvang: 22.00 uur. Meer achtergrondinfo over de serie vind je op bbc.co.uk.

 

alternate-history-ss-gb-serie-nazi-go-with-the-vlo

Welkom in een duistere, alternatieve wereld…

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Topserie SS-GB: de nazi’s veroveren Engeland??!

  1. Anna says:

    Mooi stuk. Weet je ook of hij ooit met Nederlandse ondertiteling uitgebracht wordt?

    • Danny Post says:

      Nee, vooralsnog heb ik nog info over een Nederlandse uitzenddatum. Maar ik weet bijna zeker dat deze serie wel door een Nederlandse zender (NPO1?) zal worden uitgezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑