...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 12 juni, 2015 door Danny Post

2

Tranentrekker! Het mysterie van de trouwjurk

De wereld is in de ban van een prachtige fifties trouwjurk die werd ingeleverd bij een Engelse kringloopwinkel. De gulle gever is een weduwnaar die hoopt dat de nieuwe eigenaresse net zo gelukkig wordt in de liefde als hij was met zijn vrouw. Pak die doos Kleenex er maar vast bij. Daar gaan we…

Foto’s: St. Gemma’s Hospice Charity Shop Leeds

“Ik wens de dame die deze jurk neemt eenzelfde leven toe met haar geliefde, zoals ik 56 jaar heb gehad, het waren vreugdevolle jaren. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik mocht trouwen met een vrouw zoals de mijne.” Met een brok in de keel lezen twee medewerkers van de St. Gemma’s Hospice kringloop in Leeds een week geleden deze woorden. Ze staan geschreven op een briefje dat is vastgespeld aan een kanten trouwjurk, die kort daarvoor in een tas werd ingeleverd bij de winkel. Communicatie-manager Nicola Woodgate: “Toen ze de jurk uit de tas haalden, benam hij hen de adem. Zo mooi. Ze zagen direct dat het een zeer bijzondere jurk was uit de jaren vijftig. Maar de ontdekking van dat briefje maakte hem des te specialer.”

Vintage trouwjurk briefje

Slik. Een mooiere gelukwens kun je als nieuwe eigenaresse niet krijgen.

Trouwjurk kringloop

Dit kanten lijfje spreekt van een grootse, meeslepende liefde.

Want daaruit spreekt zoveel liefde, dat eigenlijk niemand in de winkel het droog houdt. Maar wie is de oude romanticus die hem inleverde? Wie was de mannetjeszwaan die na het overlijden van zijn metgezel nog zo om haar rouwt dat hij een dergelijk briefje aan haar trouwjurk speldde? Het laat de mensen van de St. Gemma’s Hospice kringloop niet los. Ze besluiten afgelopen maandag een oproep te doen op Twitter en Facebook. En wat er dan gebeurt? Gékkenhuis.

Liefde is… loslaten
In heel Engeland leven mensen mee met de zoektocht, maar ook ver daarbuiten maakt het mysterie van het briefje en de trouwjurk een hoop emoties los. Vele binnen- en buitenlandse media besteden aandacht aan de jurk en de kringloop wordt bedolven onder de reacties. Nicola: “Zoveel mensen dachten te weten wie de onbekende eigenaar was. Het is niet normaal wat voor respons we hebben gehad de afgelopen week. Iedereen in de winkel liep er gewoon van te stuiteren haha.” Ze snapt het wel. Stiekem hunkeren we allemaal naar zo’n grootse romance die bijna zes decennia overleeft. “We denken dat ieders hart veroverd werd door de tedere woorden in het briefje. Het sentiment erachter raakte een gevoelige snaar.”

Fifties trouwjurk

Oké, op je trouwdag mag je het briefje er best vanaf halen.

Vintage trouwjurk lijfje

In de fifties was men onder de jurk heus zo braaf nog niet.

Ze hebben mazzel. Na een paar dagen speuren vinden ze de bejaarde gever al. Nicole heeft inmiddels een lang telefoongesprek met hem gevoerd. “Hij wil anoniem blijven en dat zullen we respecteren. Maar ik kan zeggen dat hij een 85-jarige gentleman uit Leeds is, hij woont er al zijn hele leven. Hij vertelde dat zijn bruid er heel mooi uitzag, en dat hij zo trots was toen ze de jurk op hun trouwdag droeg. Enige jaren geleden overleed ze plotseling.” De man was de wanhoop nabij. Hij mist haar nog iedere dag. Toch besloot hij de jurk van zijn geliefde een tweede leven te gunnen. Vandaar ook het briefje. Dit geluksgevoel moest doorgegeven worden. “Hij vroeg aan de rest van zijn familie of ze het oké vonden als hij de jurk zou doneren. Ga ervoor zeiden ze.”

Het gevecht van de bridezilla’s 
De trouwjurk heeft door alle aandacht zo’n iconische status verworven, dat hij momenteel geveild wordt op eBay. “We hebben er deze week lang over nagedacht wat we met de jurk moesten doen,” aldus Nicola. “Er is interesse vanuit de hele wereld. Amerika, Australië … we hebben emails van mensen uit Hong Kong die hem graag willen kopen. Dus toen hebben we hem maar op eBay gezet. Daar loopt hij nog een week door.” De teller staat nu op 8.038 pond en het eind is nog niet in zicht. De opbrengst gaat naar St. Gemma’s Hospice, een zorgcentrum waar onder meer ernstige kankerpatiënten opgevangen worden. “De belangstelling is gigantisch, duizenden mensen volgen de veiling nauwlettend.”

Fifties trouwjurk 2

Voor de oude draagster van deze jurk was er geen sprake van tegenspoed.

Vintage trouwjurk details

Zoiets fraais vind je toch niet bij Mary Borsato…

Wat vindt de anonieme Romeo er eigenlijk van dat er zo fanatiek wordt geboden op de jurk van zijn grote liefde? “Toen ik die lieve meneer vertelde dat er al zoveel geld was geboden, antwoordde hij: ‘Je bent gek, ik kan het niet geloven! Met dat geld had ik mijn hele bruiloft en de kerk kunnen betalen!'” Nicola zegt dat hij alles op de voet volgt. “Hij vindt het fantastisch. Hij zei dat hij hele speciale herinneringen aan de trouwjurk bewaart en opgetogen is dat de jurk een nieuwe geschiedenis met iemand anders zal opbouwen en zo voortleeft. Hij is zó trots.”

Op zoek naar een trouwjurk die je grote dag een magisch randje geeft? Je kunt nog steeds meebieden op eBay. Wie weet slaat het liefdesgeluk van de vorige draagster wel op je over!

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Tranentrekker! Het mysterie van de trouwjurk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑