...

Marktreview Ayvalik antiekstraat Mavi Beyaz

Gepubliceerd op 19 september, 2014 door Danny Post

1

Turks top secret

De populaire Turkse badplaats Ayvalık verbergt een groot geheim. In de eeuwenoude achterafstraatjes, weg van de drukke Atatürk boulevard, krioelt het van de vintage winkels. Zo verborgen is dit labyrint dat zelfs de locals er amper van op de hoogte zijn.

Tweedehands. In Turkije kijkt men je nog steeds een beetje raar aan als je zegt dat je er gek op bent. Rond het woord hangt nog vaak de geur van muffe omajurken en beschimmelde gordijnen. Goed, men is natuurlijk weleens bij een antiekdealer geweest, maar dat is ‘anders’. Dat is nu ja…antiek. Osmaans. Duur. Tweedehands riekt voor veel Turken vooral naar de plekken waar de allerarmsten kapotte afdankertjes van anderen kopen. Zoals op zondag in Istanbul, in de morsige straatjes langs de Gouden Hoorn. Dat er tussen die twee uitersten een hele (leuke) wereld bestaat, blijft voor velen een buitenaards concept. Beuh…ranzig.

Ayvalik Mavi Beyaz interieur antiekwinkel

Casa Antiek nodigt uit tot het plunderen van de bankrekening.

Ayvalik secondhand kleding

Een paraplu tegen de loeihete zon is soms best lekker.

Ayvalik straat antiekwijk

Al wordt er gelukkig meestal voor gratis schaduw gezorgd.

Gelukkig begint het tij de laatste tien jaar te keren. In Istanbul maar ook ver daarbuiten opent een groeiend aantal vintage winkels hun deuren. Ook wordt er op steeds meer plaatsen een vlooienmarkt (‘bit pazarı‘) georganiseerd. Wanneer ik er tijdens een vakantie aan de Egeïsche kust dan ook lucht van krijg dat er in de nabijgelegen badplaats Ayvalık elke zaterdag een grote antiek- en vlooienmarkt plaatsvindt, is de taxi direct besteld. Hier móet ik even naartoe.

Vlooien is niet vies
Als altijd ben ik de enige die iets over de markt gehoord heeft. Noch mijn Turkse man Evren, noch mijn schoonmoeder die nota bene al jaren een zomerhuis in de regio heeft, kan me er iets over vertellen. Ze kennen ook niemand die er ooit geweest is. Hoofdschuddend laten ze zich meeslepen op wat best even een zoektocht wordt. Want de markt wordt niet gehouden in het drukke toeristische gedeelte van de Ayvalık. Integendeel, hij is diep weggestopt in het eeuwenoude stadshart waar bijna niemand komt. Maar eenmaal ter plekke blijkt het onze bak- en braadmomenten in de snikhete zon waard: çok güzel. Deze markt is érg leuk!

Ayvalik antiekbuurtje schalen 2

De eeuwenoude deuren zouden perfect in ons huis passen.

Ayvalik antiekwinkel

In Ayvalık vind je erg veel ouds onder de zon.

Ayvalik antieke kroonluchters

Turkse Marie-Antoinettes kunnen hier hun interieur bijeen shoppen.

Ayvalik Turkije antiek serviesgoed

Daar kan een Starbucks mok toch niet aan tippen…

Ayvalik antiekwinkeltje

Terwijl de eigenaresse aan de telefoon roddelde, slopen wij naar haar achterkamer.

Ayvalik antiekmarkt zaterdag Turkije

Slik. Waar te beginnen?

Ook onze vriendinnen Aslı en Zeynep uit Istanbul die in de buurt vakantie vieren en die ik naar deze markt lokte, zijn lovend. “Nééé, wat is dit vet!!”, roept Aslı opgetogen. Ze duikt meteen op de meubels. “Ik ben ’s zomers al zo vaak in Ayvalık geweest, bizar dat ik hier nooit van geweten heb joh.” In een handvol straatjes staan een stuk of twintig kraampjes opgesteld. En wat nog leuker is, deze kraampjes zijn veelal verbonden aan winkeltjes erachter, ernaast of even verderop. We zijn op een complete vintage buurt gestuit. Praise Allah.

Eenmaal, andermaal verkocht
Toegegeven, bij nadere inspectie is niet alles even oud als het lijkt, een ‘antieke’ spiegel met gekleurd glas blijkt de barcode sticker nog achterop te hebben, maar de handelaren hebben veelal goed spul. Zeker binnen. Onze ontdekkingstocht voert ons door gammele loodsen waar meubels worden gerestaureerd, knusse shops die worden bestierd door bijdehante Turkse tantes en achterafkamertjes waar onder bergen stof veel fraais tevoorschijn komt.

Ayvalik harnas antiek

Betaal nú voor het maken van een foto of je jaagt de eigenaar tegen je in het harnas.

Ayvalik antiekbuurt boeken

Dagboek van een Turkse geisha.

Ayvalik antieke Atatürk 2

Bij het zien van dit Atatürk staatsieportret moesten niet alleen wij kwijlen.

Ayvalik dansende dervish antiekbuu

Hello wansmaak! Turkse Xenos afdankertjes?

Ayvalik antiekbuurt abc

In de seventies leerde men ook al lezen op een tablet.

Ayvalik kater en jurken

De buurtkat wist het al langer: de combinatie zwart-wit blijft het summum van chic.

Helaas blijken veel dingen te groot om mee te nemen in het vliegtuig. Bummer. Een groot portret van Atatürk uit de jaren dertig dat wel in de koffer past, verliest het door de prijs. Honderdvijftig euro. Evren vindt het net iets te veel, hoe glamorous de Turkse leider er ook op staat. Een oude lijst met daarin het alfabet rekent hij wel grif af. “Dit is puur jeugdsentiment”, zegt hij met glazige ogen. “Zo heb ik leren schrijven.” Bij dezelfde handelaar scoren we voor nog geen vijf euro een gesigneerde foto van de Turkse filmdiva Türkân Şoray, plus nog een hele reeks oude foto’s van Istanbul voor een tientje. Het zijn restanten van de veiling legt de handelaar uit. “Elke vrijdag organiseren we in Café Caramel van 09.00 tot 11.00 uur een veiling waar mensen uit de buurt spullen inbrengen en die worden dan bij opbod verkocht. Voor deze foto’s was gisteren geen belangstelling.” Hebben wij even mazzel. Hij vertelt ook dat de markt alleen in het zomerseizoen plaatsvindt. Van ongeveer april tot oktober.

Madonna I LOVE YOUUUUU
Dat men ook in meer recente vintage doet, merken we bij een kraampje halverwege de Hayrettinpaşa Mh. Gülbahar straat. Op de tafel ligt tussen oud bestek, kopjes en vazen een soort dagboek dat in 1989 werd geschreven door een gesjeesde Madonna-fan. Op iedere pagina betuigt hij zijn vurige liefde voor haar. “Kijk dan, wat is ze verschrikkelijk mooi!!!!!” staat er half-hysterisch naast een foto van de zangeres geschreven.

Ayvalik vogelkooi antiekbuurt

Fake papegaaien voor de luie vogelliefhebber.

Ayvalik Madonna boekje

Who’s that girl? Mijn enige echte grote lllllliefde!

Ayvalik Zeynep terrasje antiekbuurt

Mijn vriendin Zeynep laat zich graag nog eens strikken voor deze markt.

Ayvalik antiekmarkt gewaden

Weg met de doorsnee ZARA-colberts. Go bright and colorful.

Ayvalik antiekhandelaar kapt

Beetje stoffen voordat de klanten komen? Tsss, ze blazen het maar weg.

Ayvalik antiekwijkje tafel

Doe ons die ahum Osmaanse plastic waterfles daarachter maar.

We moeten er zo om lachen dat Evren besluit om het boekje te kopen. “Een ding waar iemand ooit zoveel energie in stopte, verdient het om gered te worden,” zegt hij als we even later bij Mavi Beyaz Konuk Evi, een antiekwinkeltje annex café, op het terras zitten. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven. Terwijl een koffie bestellen, blijven we in de Madonna-bijbel lezen.

Antiek of iiiek?
Omdat we helemaal in the vintage mood zijn geraakt, maken we later die middag nog twee pitstops: eerst in een kleine antiekpassage in de Eminzade Is Hani bij de haven van Ayvalık en erna bij een soort drive-in genaamd Antikaci Fuat langs de weg tussen Ayvalık en het eiland Cunda. Beiden moeten ook tof zijn. Niet dus. Wat een deceptie. Niet alleen veroorzaken hun prijzen pijnscheuten over het gehele lichaam (vooral in de loods langs de weg vraagt men krankzinnige bedragen), ook qua aanbod kunnen ze niet tippen aan ‘ons’ buurtje.

Ayvalik antiekpassage antieke klok

Zoals de klok (vraagprijs: 1000 euro) in de antiekpassage tikt, tikt ‘ie nergens.

Antikaci Fuat Cunda antiekzaak

Ook in Turkije werken er verveelde meisjes langs de weg.

Cunda antiekwinkel Turkije

Dienblad van 900 euro. Voet hard op het gaspedaal en doorrijden!

Toch schuilt de charme van het antieklabyrint niet alleen in de handelaren en hun koopwaar moet ik eerlijk bekennen. Het oude stadshart van Ayvalık stikt namelijk van de prachtige oude Griekse woningen. Wie af en toe tijdens het shoppen omhoog kijkt of in een steegje gluurt ziet ze overal. Ze vormen een bitterzoete herinnering aan de jaren voor de Turkse republiek toen er in Ayvalık een groot aantal Grieken woonde. De meesten van hen moesten na het uitroepen van de Turkse republiek en de grote volkerenruil van 1923 het land verlaten. Hun huizen raakten in verval en staan in sommige gevallen al jaren leeg. Ze kunnen vaak voor een spotprijsje gekocht worden, ontdekken we. Voor 30.000 euro heb je al een paleisje fit for a king. Zucht. Misschien is dát nog wel de allerbeste antiek deal van Ayvalık.

De Ayvalık antiekmarkt vindt tijdens de zomermaanden elke zaterdag plaats van 09.00 tot 18.00 uur. Hij begint achter de Finansbank aan de grote Atatürk boulevard. Of vraag naar deze straat: Hayrettinpaşa Mh. Gülbahar Sokak.

Ayvalik antiekbuurt oude Griekse huizen

Griekse huizen om van te watertanden. En zo weer gemeubileerd.

Ayvalik antiekbeurs

Mogen we hier voor altijd blijven?

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Turks top secret Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Turks top secret

  1. Leuk stukje over turkije ik zal het even delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑