...

Vlo nieuws twents-veilinghuis-hitler-himmler-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 27 september, 2016 door Danny Post

0

Twents Veilinghuis veilt Hitlers: een doodzonde?

Op 14 en 15 oktober gaan bij het Twents Veilinghuis enkele portretten van Adolf Hitler en zijn enge handlanger Heinrich Himmler onder de hamer. Tegenstanders zijn razend en noemen de veiling “onsmakelijk”. Wat vind jij? Kan het of niet? 

Het veilen van oude nazispullen blijft een beladen onderwerp. Marktplaats en eBay zitten er vaak mee in de maag. Ja, het is historisch materiaal dat bijvoorbeeld voor onderzoek wordt gebruikt, maar de nazi’s stuurden miljoenen Joden naar de gaskamers en sleurden de wereld mee in een gruwelijke oorlog. Moet je het dan mogelijk maken voor mensen om hierin te handelen? De sites houden nauwlettend in de gaten wat er wordt aangeboden en als iets echt niet door de beugel kan, krijgt de verkoper een tik op de vingers en wordt het betreffende object onmiddellijk verwijderd. Hoe beladen het is, merkt nu ook het Twents Veilinghuis in Enschede. Tijdens een veiling op 14 en 15 oktober wil men een portret van Adolf Hitler en twee portretten van Heinrich Himmler verhandelen en dat veroorzaakte een flinke rel.

hitler-twents-veilinghuis-go-with-the-vlo

De foto’s zijn van de site verwijderd.

Het balletje werd aan het rollen gebracht door Johan Jacobs uit Den Haag. Hij kwam de portretten, die werden gemaakt door de fanatieke SS-er Wolfgang Willrich en elk een startprijs hebben van 750 euro, toevallig tegen op de site van het Twents Veilinghuis en schrok zich wild. Johan tipte gelijk De Twentsche Courant Tubantia. “Toen ik ze zag dacht ik: ‘Dat kan toch niet waar zijn?’ Dat mág toch helemaal niet?” 

Kunst of crimineel?
Het Cidi, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, vindt de veiling “stuitend en onsmakelijk”. Toch doet het waarschijnlijk geen aangifte, aldus een woordvoerster. “Omdat het niet verboden is. Maar dat iets toegestaan is, wil niet zeggen dat het niet stuitend of onsmakelijk is. Deze geportretteerde mensen hebben zoveel leed veroorzaakt en zijn ook geportretteerd uit verheerlijking. Daar zou een veilinghuis geen winst op moeten willen maken.”

adolf-hitler-beeldjes-mein-kampf-go-with-the-vlo

Vreemd: Mein Kampf is niet welkom bij het Twents Veilinghuis, maar de mini-Adolfjes wel.

Laurens ten Vergert van het Twents Veilinghuis is geschrokken van alle commotie en heeft de foto’s van de portretten inmiddels van hun site verwijderd. Hij wilde niemand voor het hoofd stoten en besluit deze week of hij de werken daadwerkelijk zal veilen (het Cidi dringt aan om het niet te doen). Laurens wil niet zeggen wie ze aanbiedt. “Het ligt gevoelig, dat weten we. Oorlog is verschrikkelijk, maar dit is kunst en geschiedenis. Stel dat dit allemaal verloren gaat, dan hebben we niets meer van wat er gebeurd is.” Gek genoeg trekt hij wel een grens bij Hitlers omstreden boek Mein Kampf. “We hebben weleens exemplaren van Mein Kampf aangeboden gekregen, maar die hebben we direct teruggestuurd naar de eigenaar.” Tijdens de veiling gaan ook twee messing beelden van Adolf Hitler onder de hamer. Startprijs: honderd euro. Wat is jouw mening? Kan dit of moet de leiding van het Twents Veilinghuis zich diep schamen?

Op de site van het Twents Veilinghuis vind je de complete veilingcatalogus: twentsveilinghuis.nl.

Update: Het Twents Veilinghuis ziet na beraad af van de verkoop uit respect voor mensen “die er aanstoot aan nemen”. Pikant: het veilinghuis zegt ondertussen te zijn benaderd door musea die de schilderijen willen aanschaffen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑