...

Tip! cine-qua-non-filmwinkel-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 25 september, 2016 door Danny Post

0

Unieke filmwinkel houdt opheffingsuitverkoop

Amsterdam zonder Cine Qua Non, je wilt het je niet voorstellen. Maar de winkel die 35 jaar lang de mooiste oude posters, divafoto’s en andere filmmemorabilia verkocht, gaat echt sluiten. Eigenaar Eric is ongeneeslijk ziek.

Nog een paar weken, hooguit twee maanden. Dan gaan de deuren van de beste filmwinkel van Amsterdam voorgoed dicht. Ik schrok van het nieuws. Het knusse hol in de Staalstraat was een vaste stop als ik naar de vlooienmarkt op het Waterlooplein liep. De etalage met de oude posters en grote foto’s van Hollywood-sterren als Brigitte Bardot en Marilyn Monroe was te verleidelijk om aan voorbij te gaan. Toen ik drie jaar geleden diep in mijn Marlene Dietrich-obsessie zat, voelde eigenaar Eric Ipenburg feilloos aan wat ik nodig had: een origineel zwart-wit portret van de diva en twee goede biografieën. We moeten het binnenkort echter zonder zijn enthousiasme en expertise stellen. Eric lijdt aan darmkanker en heeft niet lang meer te leven.

cine-qua-non-eric-sluiting-go-with-the-vlo

Amsterdam rouwt: Eric (links) moet afscheid nemen van zijn gezellige filmimperium.

cine-qua-non-marlene-dietrich-bettie-page-go-with-the-vlo

Of je nu verliefd was op Marlene of Bettie, Cine Qua Non bezorgde je altijd vlinders in je buik.

cine-qua-non-amsterdam-go-with-the-vlo

De Staalstraat zal kaal aanvoelen zonder deze kleurige etalage.

die-nibelungen-blacula-cine-qua-non-go-with-the-vlo

Kunst met een grote K en camp met een grote C.

star-wars-cine-qua-non-go-with-the-vlo

En natúúrlijk ontbreken de typetjes van Star Wars ook niet.

cine-qua-non-eric-sophia-loren-go-with-the-vlo

Film was zijn lust en zijn leven. Ik had de sympathieke Eric en zijn zaak een happier end gegund.

Aan AT5 vertelde Eric dat hij uitbehandeld is. “Ik kan ieder moment doodgaan. Met de familie samen hebben we besloten om het gewoon maar fijn te hebben (die laatste periode). En leuk te leven, mijn winkeltje op te ruimen en de hele geschiedenis voorbij te laten komen.” Binnen de muren van Cine Qua Non, dat hij in 1981 startte, liggen nog een heleboel bijzondere posters. “Als je bijvoorbeeld Playtime bekijkt van Jaques Tati, ja, dat is een soort kunstwerkje. Het is heel iets anders dan die posters van tegenwoordig met daarop twee koppen van die Amerikaanse sterren.” Of neem de campy poster van Blacula. “Ik weet niet of de film goed is, ik heb hem nooit gezien, maar het is wel een fantastische poster.” De Amsterdammer heeft ook nog ergens een zeldzame poster van Die Nibelungen van Fritz Lang. “Die is volgens mij zo’n vijftigduizend euro waard, maar ik kan hem niet meer vinden. De hoeveelheden zijn zo groot geworden in 35 jaar, je stapelt maar op.” En nu moet alles dus weg. Ga snel langs en zorg ervoor dat de posters, foto’s, boeken en andere filmmemorabilia een nieuw thuis krijgen waar ze worden gekoesterd. Op die manier leven Eric en zijn markante winkel toch nog een beetje voort.

Cine Qua Non
Staalstraat 14
1011 JL Amsterdam
Tel. 020 625 5588
cinequanonline.com

Vanwege Erics ziekte is hij onregelmatig open. Je kunt dus voor een dichte deur komen te staan. Probeer het gewoon of bel/mail hem anders even vooraf.

 

cine-qua-non-star-wars-vogue-go-with-the-vlo

Deze winkel was er een van heerlijke uitersten.

cine-qua-non-john-wayne-go-with-the-vlo

“Attentie, attentie: ga ogenblikkelijk langs bij Cine Qua Non! Nu kan het nog!”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑