...

Tip! verbod-rommelmarkt-rotterdam-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 23 december, 2016 door Danny Post

24

Vaarwel Rotterdamse buitenmarkten

In 2017 kunnen we een stuk minder vlooien in Rotterdam. De gemeente schrapt de grote en zeer geliefde buitenmarkten. Op de valreep kun je er nog één bezoeken. Snik!

Ik dacht eerst dat het een slechte grap was: met ingang van 1 januari 2017 verdwijnen vele populaire buitenmarkten uit Rotterdam. De vlooienmarkten op het Visserijplein, Noordplein, Heemraadsplein, de Olympiaweg, noem ze maar op. In het nieuwe jaar houden ze abrupt op te bestaan. De gemeente Rotterdam gaat een nieuwe koers varen. Woordvoerder Saskia Kooijman namens wethouder Maarten Struijvenberg in De Havenloods: “Dit beleid wordt ingevoerd om meer sturing te geven aan de inhoud van de evenementenmarkten. We willen voorkomen dat die teveel op de reguliere markt lijken en er sprake is van oneerlijke concurrentie door de kraamprijzen.” Tevens wil de gemeente dat markten lokale initiatieven en samenhang in de buurt stimuleren. “Dat weegt zwaarder dan commerciële gronden.”

rommelmarkt-visserijplein-go-with-the-vlo

Op het Visserijplein wordt alleen nog de ‘gewone’ weekmarkt gehouden.

rotterdam-rommelmarkt-verbod-go-with-the-vlo

Zulke pareltjes vind je vanaf 2017 nog maar zelden op straat in de Maasstad.

rotterdam-vlooienmarkt-agenda-go-with-the-vlo

De Hollandse rechtlijnigheid en regeltjeszucht teistert nu ook Rotterdam.

De gemeente wil met de maatregel meer invloed uitoefenen op markt, thema en locatie. Voortaan mogen alleen nog bewonersorganisaties, stichtingen en instellingen een vlooienmarkt in de buitenlucht organiseren. Doodzonde vind ik zelf. Een markt van een buurthuis heeft meestal maar een klein aantal kramen en ook horen sommige grote buitenmarkten gewoon bij de stad. Maar ik heb helaas al eerder gemerkt dat de gemeente weinig liefde voelt voor haar vlooienmarkten. Zo zit de tweedehandsmarkt op de Binnenrotte (elke dinsdag en zaterdag) ook in het verdomhoekje. Nieuwe aanwas van handelaren wordt niet bepaald aangemoedigd en het voelt soms alsof men deze markt, een van de oudste van Nederland, liever kwijt dan rijk is (wees gerust: de markt blijft). Wat dat betreft kan Rotterdam een voorbeeld nemen aan Amsterdam. Daar wordt de Noordermarkt gekoesterd en gepromoot als een leuk uitje.

Pijnlijk afscheid
Voor de evenementenbureaus die de buitenmarkten organiseren is het besluit een bittere pil. Ze zijn het er pertinent mee oneens dat hun markten zouden lijken op reguliere markten. Om op die markten te mogen handelen moet je bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven, minstens drie maanden achter elkaar staan en betaal je voor een vaste standplaats. Bovendien worden er op hun markten alleen tweedehands spullen verkocht. Vanaf januari lopen de bureaus een hoop inkomsten mis, maar ze vinden het ook een aderlating voor Rotterdam. “Evenementen die gratis zijn voor de bezoekers en ook de gemeente niets kosten, worden door dit nieuwe beleid de nek omgedraaid,” zegt een boze Martin Beukers van Beukers Evenementen op zijn Facebook-pagina. Willy Jagers van Willy’s Evenementen: “Het was zo’n verrassing. Mijn man en ik zijn, zoals de gemeente nota bene zelf heeft gezegd, de pioniers van deze snuffelmarkten. Wij zijn hier twintig jaar geleden mee begonnen op het Heemraadsplein.”

rotterdam-rommelmarkt-go-with-the-vlo

Het is gedaan met de vrolijke tijden op het Heemraadsplein. Het licht gaat uit.

rotterdam-snuffelmarkten-go-with-the-vlo

Op maandag 26 december is er nog één laatste grote buitenmarkt op de Olympiaweg.

rotterdam-buitenmarkten-verbod-go-with-the-vlo

De krachtige ‘schoonmaak’ is een verlies voor Rotterdam.

Een aangedane Willy zocht contact met de gemeente, maar ze hoorde niets terug. “Ik wacht nog steeds op een antwoord op mijn vraag waarom deze markten van de ene op de andere dag niet meer mogen.” Ze roept net als de andere organisatoren mensen op om burgemeester Aboutaleb te mailen als ze het besluit ook belachelijk vinden: a.aboutaleb@rotterdam.nl. Er gaat overigens het gerucht dat de onderlinge haat en nijd tussen de evenementenbureaus ook deels ten grondslag slag aan het besluit. De gemeente zou het constante gebakkelei beu zijn. Willy: “Dit geluid is mij bekend, maar het heeft er echt niets mee te maken.” Tenzij de gemeente bij zinnen komt, is het dus per 1 januari 2017 definitief gedaan met de buitenmarkten. Dan zul je voor een grote gratis openluchtmarkt moeten uitwijken naar de randgemeentes van Rotterdam, zoals Schiedam en Vlaardingen. Op 26 december organiseert Beukers Evenementen er op de Olympiaweg (bij het Feyenoord-station) nog eentje. Het is de aller-allerlaatste. Onbegrijpelijk.

Beukers en Willy’s organiseren in 2017 gelukkig nog wel markten in andere gemeenten waar zulke idiote maatregelen niet gelden. De data vind je vanzelfsprekend in de marktagenda op Go with the Vlo en op beukers-evenementen.nl en willys-evenementen.nl.

 

rotterdam-heemraadsplein-rommelmarkt-go-with-the-vlo

De palmboom op het Heemraadsplein krijgt geen gezelschap meer van kleurige kramen. Treurnis!

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur24 Responses to Vaarwel Rotterdamse buitenmarkten

 1. Kimberley D says:

  Pff onbegrijpelijk… Net wat we kunnen gebruiken; nog iets weg.

 2. T .Immerzeel says:

  Dit kunnen we toch niet laten gebeuren mensen…wat een stom besluit van onze bestuurders
  ..het gaat er steeds meer op lijken dat men op het stadhuis de “gewone mens” uit de stad wil bannen..

  • Danny Post says:

   Krankzinnig inderdaad. Ze koesteren de markten totaal niet, alles moet gepolijst en ‘mooi’ worden. Je kunt qua protest het beste een mail sturen naar de burgemeester of contact opnemen met een van de organisatoren.

 3. Cor van der Stelt says:

  Belachelijke actie van de bestuurders.
  Er zijn genoeg mensen die weinig te besteden hebben en dan graag naar een rommelmarkt gaan. Tevens is het voor hun een leuk uitje in plaats naar de dure winkels te gaan.
  Ik hoop dat de bestuurders tot bezinning komen

 4. Jeanette Smit says:

  Echt bizar dit, Rotterdam wordt steeds meer voor de rijken, de arbeider met de kleine beurs mag oprotten…

  • Danny Post says:

   Ik hoop persoonlijk dat ze met hun handen verder afblijven van de Binnenrottemarkt. Dat is de oudste vlooienmarkt die we hebben en hij is al zo ingekrompen. Onbegrijpelijk dat ze niet inzien dat zo’n markt juist een publiekstrekker is. Die moet je koesteren en juist uitbreiden. Een mooie plek geven.

 5. Mia says:

  geprobeerd mailtje te sturen naar Aboutaleb, maar mailadres van hierboven klopt niet…jammer.

 6. Niço Witkamp says:

  Dit besluit geef maar weer aan dat de gemeente de mensen met een broodnodige uitkering nog verder over het randje duwen.
  Naast het sociale contact konden ze voor weinig geld nog wat kopen, en daar eigenlijk de gemeente weer tegemoet te komen om niet in de schuldsanering te komen.
  Denk na gemeente en laat je stad geen kille guppie (yuppie) stad worden.

 7. maja says:

  WAARDELOOS!!!! ik werk, heb een sociaal leven, en kan als een yuppie erbij lopen, maar juist het snuffelen…tijdverdrijf…sociale…en niet onnbelangrijk recyelen…Rotterdam!!!! vervuilers!!!consusmeren alleen maar. dus…dubbele boodschap..wel voor de plastic tasje moeten betalen en geen oude auto meer in de stad oh ja,als je ervoor betaald baal steeds meer van het bestuur van onze stad…ik ben zo pissig….ik zal zeker een mail sturen….als je je spulletjes op marktplaats zet bv.. willen ze ook procenten van vangen,,,hoorde ik laatst…zielig gewoon..dat wordt dus huiskamer verkoop daar kunnnen ze geen verbod op zetten…

 8. Janne says:

  Dit is toch onbegrijpelijk. Ik weet niet wat de huidige stand van zaken is, maar ik hoop tot in t uiterste dat ze daar nog bij zinnen komen. Wat dacht je van de Kaapse Markt op Katendrecht?? Ook doodzonde. Dat zijn eigenlijk niet de goede woorden, ik word er gewoon kwaad van

 9. Janne says:

  Oh dat wist ik niet.
  Ja nu ik op de site kijk zie ik het ook.
  Maar niet per se voor permanent. Dit staat er:
  “Buiten dat we dit een hele leuke locatie vonden moesten we ook wel uitwijken naar een andere locatie omdat we in de eerste instantie geen vergunning kreeg voor onze markt. GOED NIEUWS! Door wat aanpassingen aan onze markt mogen we in de toekomst wel weer op de Kaap.”
  🙂

  • Danny Post says:

   Dat getrut over die vergunningen is om gek van te worden. De Kaapse Markt hoort op het Deliplein, doe toch niet zo moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑