...

Retro culi

Gepubliceerd op 26 mei, 2015 door Danny Post

3

Van de kook door Sophia Loren

Deze maand verscheen er een nieuwe uitgave van Sophia Lorens legendarische kookboek Koken con amore. Een hele opluchting voor iedereen die al jaren tevergeefs zoekt naar een exemplaar van dit pastapareltje. Eindelijk kunnen de pijnstillers in de kast. 

Copyright foto’s: Tazio Secchiaroli, David Secchiaroli, Wolf Soldati, uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Ik heb een trauma en dat heeft alles met Sophia Loren te maken. In 1971 schreef de Italiaanse sexbom Koken con amore en ik had een puntgaaf exemplaar in mijn boekenkast staan. Ooit gekocht op een rommelmarkt voor één euro. Hád, want enige jaren geleden verkocht ik het boek voor drie euro op de IJ-Hallenmarkt. Stond het in de weg? Was ik het soms zat? Welnee. Maar als verzamelaar-van-alles-en-nog-wat voelde ik de druk vanuit mijn omgeving om ‘eindelijk eens een beetje op te ruimen’. En omdat ik nog nooit iets had gekookt uit Koken con amore en het boek vooral had aangeschaft vanwege de campy foto’s waarop La Loren op zwoele wijze haar pasta’s en pizza’s presenteert, kon het wel weg, besloot ik. Vooruit.

Sophia Loren Koken con amore 1971 boek

Vitrage en pasta, voor Sophia is het in 1971 een super opwindende combinatie.

Sophia Loren Con amore kerrie eieren

Deze stoeipoes weet hoe je kerrie-eieren moet erotiseren.

Ik dacht er verder niet meer over na, tótdat ik maanden later met een collega zat te praten over vintage en de dingen die bovenaan onze respectievelijke verlanglijstjes prijkten. “Weet je wat ik nog heel graag wil hebben,” zei ze me. “Dat kookboek van Sophia Loren, Koken con amore. Maar dit is amper meer te vinden en de paar mensen die op Marktplaats een exemplaar aanbieden, vragen er vijftig tot soms wel negentig euro voor. Het is extreem populair.” Ik dacht dat ik gek werd. Populair? Zeldzaam? Negentig euro????? Terwijl het schuim zich op mijn lippen vormde, besefte ik waarom de koper van het boek die dag zo blij van mijn kraam wegliep. Hij kon vast niet geloven hoeveel geluk hij had en hoe on-ge-loof-lijk dom ik was. Sinds dat gesprek liep ik licht-gefrustreerd door het leven. Ik keerde elke rommelmarkt en kringloop ondersteboven, in de hoop dat ik ergens een ander goedkoop exemplaar van Koken con amore zou vinden. Maar helaas. Sophia en haar houten pollepel lieten zich geen tweede keer voor een prikkie strikken.

Sophia’s keuken-comeback
Als pleister op de wonde voor iedereen die al jaren op zoek is naar dit beroemde kookboek of die zoals ik ooit een exemplaar had maar dat in een moment van ontoerekeningsvatbaarheid verkocht, besloot uitgeverij Luitingh-Sijthoff onlangs een nieuwe editie van Koken con amore uit te brengen. De vormgeving werd opgefrist, maar verder is het boek hetzelfde gebleven. Alle tweehonderd oorspronkelijke recepten en de stoeipoesfoto’s van La Loren staan er nog in.

Koken con amore cover © Wolf Soldati-side

Roep hard ‘brand’ en de hele ijssalon is voor jou. Deze top truc werkt in de nieuwe editie nog steeds.

Koken con amore 62 © Wolf Soldati

La Lorens liefde voor het koken spat van de pagina’s af.

In het nieuwe voorwoord zegt de Italiaanse diva dat ze verrukt was met het voorstel om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten. Toen ze het boek enige jaren geleden uit haar kast pakte (zij wel!), was het alsof ze een duik in het verleden nam. “De geuren en de plekken die ik had beschreven, de vele vrienden en collega’s die ik in de recepten had genoemd en de anekdotes die ik met de lezer had gedeeld, kwamen meteen weer boven.” Sophia schoot zelfs vol bij het teruglezen van sommige stukjes. “Bijvoorbeeld het stukje over toen mijn moeder me tijdens de oorlog net gemolken geitenmelk gaf. En wat een glimlach kwam er op mijn gezicht toen ik het stukje doorlas waarin ik stelling nam tegen het gebruik dat uit Amerika was komen overwaaien om aan tafel te roken, terwijl sigaretten nu overal verboden zijn en de e-sigaret in opkomst is!”

Leeggebloed varken is lekkerrrr
Zelf moest ik ontzettend lachen om de meer groteske gerechten in Koken con amore. Zoals speenvarken, waarvoor je een varkentje van zes maanden na het slachten ‘goed moet laten leegbloeden’. En het Arabische gerecht Mechoui, dat volgens Sophia perfect is als je een keer een intiem etentje voor veertig personen organiseert. Benodigheden: 1 schaap dat je insmeert met grof zout en gesmolten gezouten boter en vervolgens boven een vuur gaar roostert (je ziet het de vamp gewoon doen in haar Pucci glamourjurk). “Rijg het schaap van kop tot staart aan het spit; en om het tijdens het roosteren in de beste stand te houden, moeten de schouders ter hoogte van de nek worden vastgebonden; doe dat ook met de achterpoten, die goed in de hele lengte gestrekt moeten zijn zodat ze gelijkmatig worden verhit door het vuur. Het schaap is gaar als zich een mooi goudbruin korstje aan de buitenkant heeft gevormd.” Ehm, juist ja.

Koken con amore 240 © Wolf Soldati

“Quinoa? Doe mij maar een caloriebom van een aardbeientaart.”

Koken con amore 155 © Wolf Soldati

“Zo’n lapje is voor mij een voorgerecht. Erna verorber ik een compleet schaap.”

Koken con amore 29 © Tazio Secchiaroli David Secchiarol

Feeder. “Neem lekker, wat kunnen jou die dijen nou schelen.”

Gelukkig zijn dat incidentele uitschieters. Koken con amore is vooral een aanstekelijke viering van de Italiaanse keuken. Tagliatelle met truffel, gefrituurde Napolitaanse pizza, risotto alla milanese, gnocchi met gorgonzola, pasta alle vongole, Sophia schotelt de lezer het ene na het andere verrukkelijke gerecht uit haar geboorteland voor. Het water loopt je bij iedere pagina in de mond. Dat de recepten meer dan vier decennia geleden werden opgetekend, stoort geen moment. Integendeel. Het is in deze tijd van superfoods een verademing om gewoon over lekker eten te lezen. Voor Sophia geen quinoa-voer à la Rens ‘gaaaaaap’ Kroes, maar gerechten die je ouderwets gezellig op de dijen en buik plakt. La dolce ‘vetta’!

Kerels ga toch koken
Maar het zijn de gedachtes en persoonlijke herinneringen die Sophia tijdens het koken deelt -over haar jeugd, etiquette, Hollywood- die het boek pas echt zijn ziel geven. Sophia is een topwijf dat niet bang is om haar temperamentvolle mondje te roeren. Haar vurige pleidooi om meer mannen achter het fornuis te parkeren is smullen. Tijdens het lezen van haar woorden besefte ik wat ik gemist had door in mijn oude exemplaar alleen maar plaatjes te kijken.

Koken con amore 236  © Tazio Secchiaroli David Secchiaro-side

Aan tafel! Verboden vruchten voor de mannen, een kuise risotto voor de vrouwen.

Koken con amore 109 © Wolf Soldati

Als de lucifers op zijn, steekt Sophia de kaarsen met haar vurigheid aan.

Gaandeweg laaide ook de oude frustratie over de verkoop van die eerste druk weer op. Wat heb ik destijds een bijzonder boek door mijn vingers laten glippen. Terecht dat Koken con amore zo’n klassieker is. Terwijl ik nog nageniet van de tagliatelle col ragù alla Bolognese die ik vanavond bereidde aan de hand van de 2.0 versie, neem ik mezelf toch voor om de zoektocht naar het origineel weer op te starten. Ik móet en zal mijn kolossale blunder herstellen.

Koken con amore
Sophia Loren
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN 978 90 245 6761 4
Verkoopprijs: € 19,99

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Van de kook door Sophia Loren

  1. inge honnerkot says:

    hallo,ik heb nog het ouwe kookboek van sofia loren,koken con amore,met het kaft op de kop,ik kan nergens op internet hier ergens over vinden,dat er meer van zijn,is zo ’n boek ook wat waard,weten jullie dat?ik heb al een paar keer op de kookclub een bod gekregen,maar wil het niet kwijt…maar ben daardoor wel nieuwsgierig geworden,met vriendelijke groet inge honnerkott

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑