...

MCB Telefooncellen banner

Gepubliceerd op 17 november, 2015 door Marie-Cecile Beniers

2

Van de straat…

Regelmatig zien we op rommelmarkten iets dat van straat is geplukt en wat we meteen willen kopen. Duizend keer voorbij gelopen zonder door te hebben hoe mooi het is. Wij zochten tien oude items uit het straatbeeld die we graag meeslepen naar ons eigen huis.

1. Wat een ge-emmer
Oh armoe. Proberen we nu die niet zo fraaie Kliko’s op te leuken met stickers of te verbloemen in speciaal gebouwde houten hokjes, vroeger kenden ze dit probleem niet. Toen werd het huisafval in een stylish verantwoorde zinken emmer gedaan. Bijkomend voordeel: er was ook geen plastic zak voor nodig, dus dat scheelde geld én afval. Wij pleiten bij deze voor de terugkeer van deze afvalemmers. Beter idee: haal ‘m alvast in huis. Voor een paar tientjes vind je de oudjes op Marktplaats. Oude zinken afvalemmer.

afvalbak

Esthetisch én ethisch verantwoord.

vuilnisman

Kijk, daar wordt een vuilnisman vrolijk van!

vuilnisman

Met hetzelfde gemak gooi je het in een mooiere afvalbak.

 

2. Booty call
Telefooncellen zijn typisch van die voorwerpen die overbodig zijn geraakt door de technologie. Nu werkelijk iedereen een mobieltje heeft is een hokje op straat waar je even een belletje pleegt totaal nutteloos. Hoe gaaf is het om zo’n ding je tuin, winkel of horecagelegenheid te laten opleuken? Jammer genoeg zijn de Nederlandse PTT-varianten lastig te vinden. De Engelse telefooncellen worden overal te koop aangeboden. We vonden ze op Marktplaats, maar het Britse Unicorn Restorations is ook een aanrader. Die is gespecialiseerd in het restaureren van de oude besjes. Engelse telefooncel.

telefooncel

Dial V for Vintage.

telefooncel

Wie redt hen van de ondergang?

telefooncel

Unicorn Restaurations was zelfs hofleverancier voor de phoneboots in de Harry Potter-films.

 

3. Bankhangen
Die houten bankjes op straat en in het park zijn vooral het domein van hangjongeren, lokale alcoholisten en een enkele pensionado. Zij weten precies hoe lekker je op die dingen kunt zitten, kletsen en flikflooien. Waarom zo’n afgedankt exemplaar niet naar je eigen tuin brengen? Geef die groene oase van je een beetje urban vibe of speel op feestjes jouw favoriete filmscène op een bankje na (ga je voor The Fault in Our Stars, Forrest Gump of JFK?). Andere plus: deze bankjes zijn gegarandeerd stormbestendig! Tweedehands parkbankje.

straatbankje

De hamvraag: wie mag frontrow zitten?

bankje

“Life is like vintage shopping, you never know what you’re gonna get.”

bankje

“Zullen we nog drie kringloopwinkels van je bucket list bezoeken?”

 

4. Bepakt en bezakt
Kijk dat is nog eens handig! Je tassen, dassen en petten leg je voortaan mooi weg op een bagagerek uit de trein. Waarschijnlijk had je niet eens in de gaten gehad hoe mooi die oude dingen eigenlijk zijn? Zonde! Maar laten we het niet helemaal aan de grote (stations)klok hangen, voordat je het weet is de prijs opgedreven naar astronomische hoogte. Wij houden het graag betaalbaar. Zo zagen we een advertentie waarin de verkoper een hele partij heeft en verschillende maten aanbiedt. We moeten opletten niet enorm hebberig te worden… Bagagerekken in verschillende lengtes.

bagagerek trein

Size matters.

bagagerek trein

Hebben hooligans deze rekken vroeger eruit gesloopt puur om ze mee naar huis te kunnen nemen?

Bagagerek trein

Afdankertjes van de NS shinen in je gang.

 

5. Hou je klep!
De klapstoeltjes in de trein zijn de troostprijs voor treinreizigers. Als je erop zit ben je blij dat je niet bent veroordeeld om de reis staand te moeten doorbrengen, maar het liefst zit je natuurlijk in een coupé op een echte bank. Vergis je echter niet: die oude kleppertjes zijn eigenlijk hartstikke leuk. Eenmaal aangeschaft kun je ze in je huis de waardering geven die ze verdienen. Bijvoorbeeld in de gang als zitplekje als je schoenen moet aantrekken. Vooral de oude houten exemplaren vinden wij erg mooi. Houten klapstoeltje uit de trein. 

klapstoel trein

Hartstikke leuk voor in de gang!

klapstoel trein

Het verdriet van elke treinreiziger: veroordeeld tot het klapstoeltje op het balkon.

klapstoel trein

Voor deze stoeltjes geldt wat ons betreft: hoe ouder hoe mooier.

 

6. Aan de grote klok hangen
Oké, je huis moet er voor gemaakt zijn, want niet elk stulpje is bestand tegen zo’n groot object dat waarschijnlijk ook nog enorm zwaar is, maar fraai is zo’n echte stationsklok zeker. Check dus even je muren voordat je overgaat tot de koop van zo’n uurwerkje. Maar als je eenmaal een exemplaar op de kop hebt getikt, ben je gegarandeerd een eyecatcher rijker. Voor €350,- en een stevige constructie in je muur heb je nooit meer een excuus om te laten te komen. Maar of dat eigenlijk echt handig is…? Oude, echte stationsklok.

stationsklok

Hóeveel minuten vertraging, zeg je?

stationsklok

Zoals het klokje op dit station tikt, tikt het misschien straks ook bij jouw thuis.

treinreis

Op tijd voor de trein. Tijd voor een Belinda!

 

7. Op je kop in de prullenbak
“Hé die prullenbakken op straat zijn eigenlijk hartstikke gaaf,” dacht fotograaf Marjan Sins. Als fervent jager op oude spullen ging ze zoeken op Marktplaats en bingo: al snel had ze een groen exemplaar voor weinig te pakken. Nu hangt hij, gereinigd en wel, in haar keuken en doet hij dienst als opbergplek voor plastic afval. Helaas worden de kunststof varianten die Marjan heeft niet heel vaak aangeboden. De metalen echter wel. Een goed alternatief is bwbshop.nl, waar je ze nieuw koopt. Voordeel: geen onverwachte vuiltjes. Nadeel: je betaalt met vijftig euro meer dan wanneer je ze tweedehands koopt. Tweedehands afvalbak op Marktplaats.

afvalbak

Dat deze prullenbak weg moet, daar is de verkoper nog trillerig van.

afvalbak

Opgeruimd staat stylish.

prullenbak

Nobody puts this bin in the corner.

 

8. Sambal bij?
Voor oude bewegwijzering zochten we over de grenzen. Niet dat dit met online tweedehands shoppen veel uitmaakt, want internationale vintage shops zijn vaak maar wat graag bereid om alles in te pakken en te verschepen. Urban Remains Chicago is een webwinkel die allerlei spullen uit vervlogen jaren van deze stad verkoopt. Van straatmeubilair tot complete inventarissen uit oude huizen, scholen en kantoren. Deze felgele handbeschilderde pijl uit de jaren veertig heeft jarenlang zijn dienst bewezen in Chinatown. Bij wie mag hij nu de weg wijzen? Zeventig jaar oude pijl uit Chicago’s Chinatown.

wegwijzer Chinatown Chicago

“Kunt u mij de weg naar Chinatown vertellen meneer?”

chinatown

Big signs in little China.

 Chinatown Chicago

Straight outta Chinatown.

 

9. Voor paal staan
Antiek Anresto is een Belgisch bedrijf dat handelt in oude spullen en ze vaak ook opknapt. Naast antieke meubels, heeft Antiek Anresto ook een groot assortiment lantaarnpalen uit onder andere Duitsland, Engeland, Italië en Nederland. Uit verschillende decennia en dus ook in verschillende stijlen. Ga je voor art nouveau of gotisch? Wij vinden ze bijna allemaal even mooi. Het zal hierdoor lastig kiezen zijn, of misschien juist ook niet. Haagse lantaarnpaal uit 1850.

straatlantaarns

Antieke lantaarns zijn prachtig. Dat staat als een paal boven water.

straatlantaarns

Niet alleen kaarslicht is romantisch.

straatlantaarn

Zoveel licht, zoveel sfeer.

 

10. Stalen rossen
Haal een stukje jeugdsentiment in huis (of liever gezegd, je tuin) met een oud klimrek van staal. Terwijl tegenwoordig vooral de trampolines en houten bouwwerken met glijbanen de tuinen domineren, willen wij eerherstel voor deze oude klimrekken. Ze zijn leuk, mooi en net zo goed voor uren speelplezier. Daarbij was je tuin nog nooit zo vintastisch. Ben je bang dat een oud exemplaar niet veilig genoeg is voor je bloedjes? Klimrek.nl maakt nieuwe klimrekken in de stijl van vroeger, de prijs is ongeveer driehonderd euro. Tweedehands stalen klimrek.

klimrek

Voor honderd euro uren speelplezier.

klimrek

Jantje Beton was here.

klimrek

“Bonnie kom je buiten spelen?”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Van de straat…

  1. Kramer says:

    Wat kost 1 Engelse telefooncel
    Kleur rood

    • Danny Post says:

      Dit is een oud artikel. En even goed lezen, dan zul je zien dat Go with the Vlo er alleen over schrijft en dat de verkoper iemand anders is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑