...

#tbt

Gepubliceerd op 14 april, 2016 door Danny Post

0

Veilingcircus: nog één allerlaatste keer V&D

Nog tot en met morgen kun je bij Troostwijk Auctions meebieden op spullen uit de inboedel van warenhuis V&D. Het loopt storm op de legendarische aapjeskast, de prijs schiet omhoog. Op Throwback Thursday mijmeren we nog één keer over wat bijna voltooid verleden tijd is.

Eigenlijk kwam ik er al jaren niet meer. De kleding vond ik zo spannend als een steunkousje en de Schoolcampus was voor mij al jaren een gepasseerd station. Maar toch vind ik het diep triest dat V&D uit de Nederlandse straten verdwijnt en ik merk dat vrienden dezelfde droefenis voelen. De afgelopen weken kwam de failliete warenhuisketen regelmatig ter sprake en haalden we met elkaar herinneringen op. “Waarom raakt het jullie Nederlanders zo?” vroeg mijn man Evren. Hij woonde tot 2013 in Istanbul en in Turkije kennen ze het fenomeen warenhuis amper. “Omdat V&D een instituut was,” antwoordde ik. Het concern bestond al sinds 1887, dat is bijna 130 jaar. En elke grote stad had wel een eigen V&D-filiaal. Toen de directie in 1912 in de Amsterdamse Kalverstraat het eerste echte moderne warenhuis van Nederland opende, zorgde dat voor een sensatie. V&D hoorde bij ons land zoals kaas en klompen.

Ter Meulen Rotterdam go with the vlo

Ter Meulen in Rotterdam was in de sixties en seventies populairder dan de Bijenkorf.

Ter Meulen Rotterdam go with the vlo 2

Ter Meulen Rotterdam nogmaals. Het warenhuis werd opgehakt en huisvest nu o.a. ZARA en TK Maxx.

Ik word er ook treurig van, omdat het de zoveelste warenhuisketen is die ik tijdens mijn leven zag omvallen. Wie herinnert zich Ter Meulen nog? Tot 1993 vond je deze winkelparadijzen in Rotterdam, Dordrecht, Almere, Zoetermeer en Spijkenisse. Of Metz & Co dat al sinds 1740 een instituut was? In 2013 sloot het Amsterdamse luxepaleis – ooit hadden ook Groningen en Den Haag een filiaal – voorgoed de deuren. En vergeet Maison de Bonneterie niet. De eerste winkel dateerde uit 1889, maar in 2014 was het na precies 125 jaar fini. Alle vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Heemstede (de twee winkels in Laren waren in 2011 al verkocht) gingen dicht.

Voor mij is het faillissement van V&D het failliet van de Nederlandse warenhuiscultuur. We hebben nu alleen de Bijenkorf nog over (de HEMA tel ik even niet mee). En dat is spijtig, want warenhuizen geven sjeu aan een stad en spreken tot de verbeelding. Je kunt er zo lekker in rondzwerven en ze verkopen van alles. Ik ben het er ook niet mee eens dat warenhuizen passé zijn. De voorbeelden die ik eerder aanhaalde, redden het niet omdat ze gewoon niet genoeg meegingen met hun tijd. Waren de eigenaren maar op excursie gegaan in Selfridges in Londen. Dit kolossale warenhuis uit 1909, waar de tv-serie Mr Selfridge over is gemaakt, weet zichzelf voortdurend te vernieuwen. Het is een van mijn favoriete warenhuizen ter wereld: traditioneel, sexy en cool tegelijk. Je kunt me uren parkeren op hun kledingafdeling. Designer heaven.

Wie biedt op de swingende V&D-aapjes?
Maar er is nog een reden waarom de ondergang van V&D me raakt. Er verdwijnt hiermee weer een stukje van mijn jeugd. V&D, in het bijzonder het filiaal in Vlaardingen, hoort bij mijn kindertijd. Mijn oma woonde in Vlaardingen en als mijn ouders en ik vanuit Schiedam bij haar op bezoek gingen, plakten we er standaard een middagje in dat enorme ruimteschip op het Veerplein aan vast. V&D heette toen nog ouderwets Vroom & Dreesmann, naar de oprichters Willem Vroom en Anton Dreesmann. Ik kan die middagen zo terughalen. Even gezellig naar ‘de Vroom’: we haalden een kroketje beneden, ik hobbelde zuchtend achter mijn moeder aan op de cosmetica-afdeling en aan het eind werd ik losgelaten tussen het speelgoed en de boeken en platen.

Vroom & Dreesman Vlaardingen

De V&D in Vlaardingen betekende voor mij als kind: Veel & Druk.

Aapjesorkest V&D go with the vlo

Je eigen aapjesorkest? Bij Troostwijk Auctions kun je nog tot en met morgen een gokje wagen.

Sommige kleine geluksmomenten zullen me altijd bijblijven. Zoals mijn vreugde toen ik van mijn vader en moeder het sprookjesboek De sproetenprinses bij de kassa mocht gaan afrekenen. Of de winterdag waarop ik bij V&D een Tom & Jerry-boekje kocht en deze voor oma’s kachel lag te lezen. Ik had mezelf opgerold als een kat en lag zo dicht tegen de ruitjes dat mijn trui begon te schroeien. En oma maar roepen: “Straks verbrand je nog!” Wat ik echter voor altijd met V&D zal associëren, is het aapjesorkest. Zeven musicerende aapjes die zaten opgesloten in een glazen kast of ‘Bimbo-Box’. Ze gingen tekeer als een stel lamme feestvierders zodra je er wat muntgeld in gooide. Vroeger had bijna elke V&D-vestiging wel zo’n vrolijk huisorkestje staan.

V&D wandplaat go with the vlo

Deze jubileumplaat werd in 1949 aangeboden door het personeel.

V&D veiling go with the vlo 4

Een originele hoedenoprekker en oude foto’s. Restanten van een rijke historie.

V&D beeld go with the vlo

De niet zo kleine zeemeermin. Bij wie mag zij in de vijver komen spartelen?

Deze week gaan zo’n 1.200 kavels met honderdduizenden V&D-items onder de hamer bij veilinghuis Troostwijk Auctions. Je kunt nog tot en met morgen meebieden. Er zit eveneens een aapjesorkest tussen en dat is verreweg het populairste item, zegt veilingmeester Dennis Otten. “We worden er honderden keren per dag over gebeld.” De prijs staat ondertussen al op 15.000 euro en daar blijft het niet bij. Naar verwachting schieten de aapjes de bronzen zeemeermin van kunstenaar Nic Jonk glansrijk voorbij. Het pompeuze beeld dat voor het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam stond, moet 20.000 euro opbrengen, maar de belangstelling is nog niet erg groot. Wil je iets goedkopers uit de historie van V&D bemachtigen? Canvassen en grote wandplaten met daarop foto’s van de warenhuizen kosten hooguit een paar tientjes. Ik zeg: V&Doen!

Bekijk het prijzencircus zelf en zie of er iets van je gading tussen zit: troostwijkauctions.com.

 

V&D Haarlem go with the vlo

Veel V&D’s zijn iconen. Zoals deze, in Haarlem. Wie wordt de nieuwe huurder? (Flickr/Johan Bakker)

V&D affiche go with the vlo

Gelukkig bewaarde het Affichemuseum in Hoorn een aantal mooie oude V&D-reclames. (Affichemuseum)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑