...

Vlo nieuws Palmyra stad

Gepubliceerd op 18 mei, 2015 door Danny Post

2

Vernietigt IS ook Palmyra?

Al dagen horen we over Palmyra. De strijders van IS lijken vastberaden om de Stad van de Duizend Zuilen van de kaart te vagen. Hebben we straks alleen deze foto’s nog?

Foto Tempel van Baal-Shamin, Palmyra: Bernard Gagnon

Lang geleden, héél lang geleden, stond Syrië hoog op mijn lijstje van landen die ik nog eens wilde bezoeken. In het bijzonder de hoofdstad Damascus oefende een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uit. In gedachten zag ik mezelf de eeuwenoude souks aflopen, op zoek naar verborgen antiekwinkeltjes waar ik voor weinig geld een tapijt of spiegel zou kopen. Een beetje zoals Liesl Schillinger vijf jaar geleden beschreef in haar zeer aanstekelijke reportage Confessions of a Soukaholic. Maar toen brak de burgeroorlog uit. Dat was het dan. Voorlopig.

Palmyra tuinen

Resteert van de paradijselijke tuinen van Palmyra straks niets dan een kale zandvlakte? (Ed Brambley)

Duivelse destructie
Ik koester de hoop dat een bezoek aan Syrië er in een verre toekomst alsnog van komt, maar wat ik dan zal aantreffen? Het land ligt volledig in puin en de situatie wordt iedere dag erger. Grote delen van de ooit zo bruisende stad Aleppo liggen in puin, waaronder de middeleeuwse souk en de Omajjaden moskee. Ook antieke ruïnesteden zijn niet meer heilig. Terwijl ik deze woorden tik, ligt de naam Palmyra op ieders lippen. De afgelopen dagen voerden het Syrische leger en IS (Islamitische Staat) een hevige strijd om de Stad van Duizend Zuilen. Zal het de IS-strijders lukken om deze metropool, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het tweede millennium voor Christus en die tot de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten wordt gerekend, te vernietigen? Zoals ze eerder deden in Irak met de Assyrische ruïnestad Nimrud, de meer dan tweeduizend jaar oude stad Hatra en het museum van Mosul?

Mosul Islamitische Staat

Kunst? Cultuur? IS heeft er he-le-maal niks mee.

Mosul museum Islamistische Staat

In Mosul werden duizenden jaren geschiedenis aan flarden geboord.

Hatra Islamitische Staat

Ook de antieke beelden van Hatra gingen eraan.

Islamitische Staat explosieven Nimrud

Nimruds laatste uur heeft geslagen. De explosieven staan al klaar.

Nimrud Islamitische Staat

De stad werd volledig opgeblazen.

Nimrud Islamitische Staat 2

Een bulldozer om de sloopklus af te maken.

De video’s die ze hiervan op internet plaatsten (klik hierhier en hier) maken je misselijk van woede. Met een totaal gebrek aan respect voor historie en cultuur gingen ze onvervangbare gebouwen en beelden te lijf met bulldozers, drilboren, voorhamers, pikhouwelen en explosieven. Net zo lang tot er niets meer van over was. Allemaal omdat deze heren zulke historische plekken als afgoderij en ‘beledigend’ voor hun geloof beschouwen. Irina Bokova, de directeur-generaal van UNESCO, zou het liefst een pikhouweel ter hand nemen om de hersenpannen van de IS-strijders leeg te schrapen. Ze is woedend. “We kunnen niet langer zwijgen terwijl dit gaande is,” zei ze op 6 mei j.l. in Caïro. “Het opzettelijke verwoesten van cultureel erfgoed is een oorlogsmisdaad en ik vraag alle politieke en religieuze leiders om op te staan tegen deze nieuwe barbaarsheid.”

Vaarwel Palmyra?
De gevechten rond Palmyra hebben al zo’n driehonderd levens geëist, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zondag. Het gaat om 123 militairen van het Syrische leger, 115 IS-strijders en 57 burgers. Tientallen burgers zouden zijn geëxecuteerd, onder wie vrouwen en kinderen. De stad staat er nog, maar voor hoe lang? Hoewel IS volgens de laatste berichten uit de buurt van Palmyra verdreven is, lijkt de kans op een nieuwe aanval groot. De reden: geld. Want het argument dat zulke plekken zogenaamd beledigend zouden zijn, is slechts de helft van het verhaal claimt de Belgische Syrië-expert Jorn De Cock: “Eén van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Islamitische Staat is datgene wat ze opgraven en plunderen op archeologische sites. Er zit veel in de grond in Palmyra omdat het om één van de eerste steden van onze beschaving gaat. Opgravingen zijn er om die reden niet toegestaan, waardoor er een grote zwarte markt is voor alles wat Palmyra te bieden heeft.” Het Syrische leger heeft beloofd alert te blijven, maar de wereld houdt haar adem in. De komende dagen, weken en maanden zullen uitwijzen wat Palmyra’s lot zal zijn. Zal ik er ooit nog eens doorheen kunnen wandelen of moet ik genoegen nemen met onderstaande foto’s? Mijn hart doet er gewoon pijn van.

Palmyra Tetrapylon antieke stad

De Stad van Duizend Zuilen houdt zich al duizenden jaren staande. (High Contrast)

Palmyra Tempel van Bel

Maar IS ziet Palmyra het liefst in nog veel kleinere stukjes.

Palmyra Islamitische Staat 4

Archeologen schreeuwen moord en brand dat deze muren behouden moeten blijven. (Xvlun)

Palmyra Syrië Islamitische Staat 3

Vele toeristen vergaapten zich aan dit prachtige Romeinse theater. (Odilia)

Palmyra toren

IS-haters weten wel wie ze in deze torengraven willen opbergen. (MyOlmec)

Palmyra plafond

Voelt dit verfijnde plafond straks het geweld van een drilboor? (Odilia)

Syrië Palmyra Tempel van Bel

De Tempel van Bel. Laat het alsjeblieft een blijvertje zijn. (upyernoz, Flickr)

Palmyra Syrië burcht

Vanuit de Fakhr-al-Din al-Ma’ani burcht heb je een fraai uitzicht over Palmyra. Nog wel. (Jerzy Strzelecki)

Palmyra zonsondergang

Ziet Palmyra binnenkort voor de allerlaatste keer de zon opkomen? (Julian Kaesler)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑