...

Vlo nieuws anne-frank-verraad-onderzoek-go-with-the-vlo-2

Gepubliceerd op 30 september, 2017 door Danny Post

0

Wie verraadde Anne Frank en haar familie?

Het blijft een groot vraagteken: wie verraadde de Joodse familie Frank in 1944? Een voormalig FBI-agent probeert dit mysterie met een internationaal team alsnog op te lossen.

Was het Lena Hartog-van Bladeren? Tonny Ahlers? Nelly Voskuijl? Willem van Maaren? Of was het heel iemand anders? Voormalig FBI-agent Vincent Pankoke is vastberaden om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar hoezo denkt de Amerikaan dat hij een betere kans van slagen heeft? Er is immers al veel vaker onderzoek gedaan naar de identiteit van de verrader. En altijd zonder succes. Zelfs nazi-jager Simon Wiesenthal lukte het niet om de persoon op te sporen die ervoor zorgde dat Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis op 4 augustus 1944 werden opgepakt en gedeporteerd. “Er is zo veel informatie beschikbaar, uit archieven, oude onderzoeken. Voor mensen is dat onmogelijk om op een rij te zetten, maar met goede computerprogramma’s kan dat wel. Die kunnen dat analyseren en verbanden aanbrengen.” Volgens Vincent hebben eerdere onderzoeken zich ook te veel gericht op de dubieuze magazijnchef Willem van Maaren en daarmee misschien andere namen over het hoofd gezien.

anne-frank-verraden-achterhuis-go-with-the-vlo

Welke slang zag er geen kwaad in om dit meisje en haar familie naar hun dood te sturen?

Anne Frank Achterhuis go with the vlo

Op 4 augustus 1944 werden de onderduikers weggevoerd. (Anne Frank Huis/Cris Toala Olivares)

anne-frank-verraders-go-with-the-vlo

Voor informanten was verraden een lucratieve bezigheid. Voor elke opgepakte Jood kregen ze geld.

Het idee om nog één keer in het mysterie te duiken dat mensen al zeer lang bezighoudt, komt van de Nederlandse filmmaker Thijs Bayens en journalist Van Twisk. Ze stelden een coldcaseteam samen en benaderden via een Nederlandse kennis FBI-agent Pankoke om dit te leiden. Hij is sinds vorig jaar met pensioen en heeft de tijd. In het team zitten verder onder meer een criminoloog, een Nederlandse oud-politieman en een gedragsdeskundige die ook bij de FBI werkte. Ze werken samen met de Anne Frank Stichting, het NIOD en het Nationaal Archief.
Vincent Pankoke heeft de laatste maanden al vooronderzoek gedaan en vond interessante nieuwe informatie in een Amerikaans archief. Na de Tweede Wereldoorlog namen Amerikaanse militairen namelijk veel informatie in beslag en verscheepten die naar Amerika. Die stukken zijn op microfilm gezet en hij heeft ze bekeken. Zo stuitte hij op een lijst met informanten van de Duitsers in Amsterdam. “De experts die ik daarna gesproken heb, kenden die lijst nog niet.”
Overigens zou het ook nog kunnen dat er helemaal geen verrader was en dat de onderduikers bij toeval werden ontdekt. Vorig jaar kwam uit een onderzoek van de Anne Frank Stichting naar voren dat fraude met voedselbonnen of illegale arbeid mogelijk een rol speelden bij de inval. Volgens directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting sluit het onderzoek de mogelijkheid van verraad niet uit, maar is wel duidelijk dat er in het bedrijfspand aan de Prinsengracht 263 meer gebeurde dan het verbergen van onderduikers.

Beschik je over waardevolle informatie die het team verder kan helpen? Misschien gehoord van je grootouders? Meld je dan: coldcasediary.com.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑