...

Retro-tic vintage-posters-te-koop-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 29 januari, 2018 door Danny Post

4

Vintage posters: soms voor veel, soms voor nop

Vintage posters geven je interieur een nostalgische touch. Maar waar vind je ze? En zijn ze niet altijd knetterduur? Nee hoor, er zijn zelfs plekken waar je ze gratis kunt meenemen. 

Vorige week kreeg ik dit berichtje van lezeres Jolande Glerum: “Voor mijn werk ben ik op zoek naar oude reclameposters van een dameskapsalon. Heb jij mischien een tip waar ik die zou kunnen vinden?” Het is een lastige vraag en ik heb ook geen pasklaar antwoord. Mijn ervaring is dat je het bij vintage posters en ander reclamemateriaal meestal moet hebben van toevalstreffers. Mijn beste aankopen deed ik ‘gewoon’ op de vlooienmarkt of in de kringloop. Vorige week nog. Bij kringloopwinkel De Kleine Schaal in Maassluis kocht ik voor 25 euro een reclamebord van het tabaksmerk Reine Elisabeth plus een bord van Batavus. Lucky me!
Antiquariaten hebben ook nog wel het een en ander liggen. Zoals Antiquariaat Frans Melk in Hilversum en Antiquariaat Kleinood in Venlo (alleen op afspraak: 06-41697680). Twee van mijn vaste adressen zijn Antiquariaat Zwaanshals en Atlas, allebei in Rotterdam-Noord. Oude posters, brochures, displays, zij hebben het. Bij de eerste krijg je altijd een warm welkom, bij de tweede moet je even door de hoge zuurgraad van eigenaresse Elsje heen bijten. Ze is niet onaardig, maar loopt continu te zuchten en klagen (ik noem haar dan ook Kitty Klaagzang). Durf te vragen. Wat je in deze winkels ziet, is slechts het topje van de ijsberg. ‘Achter’ ligt nog veel meer.

vintage-posters-binacrin-nostalgie-go-with-the-vlo

Vintage beauty is er in vele vormen en maten. Van posters tot toonbankdisplays.

sovjet-unie-rusland-vintage-poster-go-with-the-vlo

De ruimtevaartposters uit de vroegere Sovjet-Unie blijven fenomenaal.

reine-elisabeth-van-nelle-vintage-posters-reclame-go-with-the-vlo

Reine Elisabeth prijkt nu bij mij aan de muur.

verzamelaarsjaarbeurs-utrecht-vintage-posters-go-with-the-vlo

De VerzamelaarsJaarbeurs is een geweldig jachtterrein. Volgende editie: 14 en 15 april 2018.

vintage-posters-monaco-gauloises-go-with-the-vlo

Haal de zomer in huis. De kleuren van de Côte d’Azur.

poster-bride-of-frankenstein-go-with-the-vlo

Tenzij je van slapeloze nachten houdt, kun je Frankie en zijn meisje beter niet in de slaapkamer hangen.

vintage-posters-atlantic-city-klm-go-with-the-vlo

Reisposters zijn het meest gewild vanwege hun hoge nostalgische karakter.

Nog een goed adres voor oud reclamemateriaal is de VerzamelaarsJaarbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs. De volgende editie vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 april en ik ben beslist weer van de partij. Ik haalde daar al zulke fraaie posters, folders en emaillen borden vandaan. Begin bij de sectie ‘ansichtkaarten en platte zaken’. Daar hebben ze soms leuke koopjes.
Over de grens heb je een grote kans van slagen op de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein in Brussel, Brocante de Temploux, Braderie de Lille, Le Marché aux Puces de la Porte de Vanves in Parijs, de verschillende markten in de wijken Chelsea en Brooklyn in New York, de antiekmarkt op donderdag in Old Spitalfields Market in Londen en de antiek- en vlooienmarkt in de wijk Bomonti in Istanbul. Die laatste is veel goedkoper en authentieker dan de Grand Bazaar van Istanbul en grotendeels onbekend bij toeristen. Een verborgen juweeltje.

Van fancy veilingen tot gratis weggeefacties
Online is er genoeg postergeluk te vinden op de Engelse eBay en de Franse eBay (beter dan eBay.com of eBay.nl), 2dehands.be, Delcampe, Catawiki, Priceminister en ja zelfs op good old Marktplaats. Er worden online ook regelmatig grote posterveilingen gehouden. Houd vooral de sites in de gaten van Rennert’s Gallery in New York (‘The world’s leading authority on rare vintage posters’), Invaluable en veilinghuis Van Sabben in Hoorn. Bij die laatste gingen in december nog 1.067 posters onder de hamer. Van betaalbare exemplaren onder de honderd euro tot uiterst zeldzame posters waarvan je een groot huis zou kunnen kopen. Van Sabben is in Nederland het enige veilinghuis dat zich specifiek richt op vintage posters. Hun volgende veiling vindt in juni plaats (al veilen ze eind februari ook weer een deel van hun immense voorraad op Invaluable). Deze kun je vanzelfsprekend ook fysiek bijwonen. Veilingmeester is zoals altijd Willem de Winter, bekend van het programma Tussen Kunst en Kitsch.

twa-vintage-posters-download-go-with-the-vlo

De TWA-poster van New York werd in 1956 ontworpen door David Klein en was destijds zeer vernieuwend.

rennerts-gallery-new-york-posters-veiling-go-with-the-vlo

Rennert’s Gallery in New York is ook online te bezoeken.

vintage-posters-australie-alaska-gratis-go-with-the-vlo

Grafisch zo ongelooflijk mooi.

van-sabben-auctions-hoorn-poster-veiling-go-with-the-vlo

Veilinghuis Van Sabben in Hoorn organiseert regelmatig grote posterveilingen. Topkwaliteit!

vintage-posters-alcohol-melk-gratis-go-with-the-vlo

Gezellig een drankje doen?

vintage-circusposter-veiling-go-with-the-vlo

Een ander populair thema is het circus.

vintage-posters-gratis-london-underground-bally-go-with-the-vlo

Hoog op mijn verlanglijst: een originele poster van de London Underground. Dat wordt sparen…

Heb ik nog een laatste opmerking: je kunt natuurlijk ook reproducties van vintage posters kopen of ze zelf downloaden. Een image search in Google levert een schat aan beelden op. Zet je instellingen tijdens het zoeken op ‘groot’ en je krijgt een hele reeks klassiekers die je op flink formaat kunt afdrukken. Te lui om te speuren? De site Free Vintage Posters heeft honderden vintage posters online gezet, die je gratis mag pakken. Serieuze verzamelaars vinden zulke ‘nepposters’ misschien een gruwel, als je weinig geld hebt of maar geen origineel exemplaar van je favoriete poster kunt vinden, vormen ze een uitkomst. Bovendien kun je ze met een gerust hart in direct zonlicht hangen. Geen gestress over een fortuin dat voor je ogen verbleekt.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Vintage posters: soms voor veel, soms voor nop

 1. De laet says:

  Hoi beste, ik heb een tiental posters in de originele verpakking van de jaren 70 van onder andere David bowie,Alice cooper, Ramones enz. Hebben jullie interesse ? Mvg Fre

  • Danny Post says:

   Zoals je op deze site kunt lezen, schrijf ik alleen over vintage en tweedehands. Ik ben geen handelaar. Bedankt voor je aanbod, maar ik verwijs je graag door naar het veilinghuis dat in bovenstaand artikel genoemd wordt.

 2. Willem says:

  Beste Danny

  Ik Ben opzoek naar oude reclame posters van Tomado. Heb jij even tip hiervoor.

  Mijn dank

  Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑