...

Tip! Keilewerf Festival Rotterdam vintagemarkt go with the vlo

Gepubliceerd op 26 september, 2019 door Danny Post

0

Vijf jaar Keilewerf: loeren naar gerse vintage

De Rotterdamse Keilewerf bestaat vijf jaar en viert dit op zaterdag 28 september met een bruisend festival. Bezoekers kunnen diverse workshops volgen, dansen op lekkere muziek, op ontdekkingstocht gaan in de grote loodsen én vintageshoppen.

Foto’s: Bart Hoogveld, Keilewerf, Weelde

In het havengebied bij het Marconiplein in Rotterdam gebeurt het momenteel. Op dezelfde plek waar twintig jaar geleden nog de uitgemergelde ‘meiden van de Keileweg’ tippelden, is een broedplaats van creativiteit ontstaan. Pioniers nemen bezit van vervallen gebouwen en loodsen en transformeren ze tot restaurants, clubs en werkruimtes. Het heeft voor mij een beetje de vibe van Oost-Berlijn: kleurrijk, eigenzinnig en met een rauw randje. Leuk is bijvoorbeeld Weelde, “een vrijstaat waar muziek, kunst, performance & eten en drinken samenkomen” en ik ben ook razend benieuwd naar de komende herontwikkeling van het HaKa-gebouw uit 1931 door de Dudok Groep. Ik voorzie in ieder geval een spectaculair grand-café met uitzicht op de havens.
Ronduit gaaf of ‘gers’, zoals de Rotterdammers liever zeggen, is de Keilewerf in de Vierhavenstraat. In twee loodsen met een oppervlakte van in totaal zesduizend vierkante meter streken zo’n tachtig creatievelingen neer, van houtbewerkers tot videokunstenaars. Ze kunnen hier vrijuit experimenteren en onderling ideeën uitwisselen. Het is bijna een hippe commune.

Weelde Rotterdam tuin go with the vlo

Chillen in Weelde. Deze vrijstaat nam dit jaar het terrein van stadsboerderij Uit Je Eigen Stad over.

Weelde Rotterdam feesten Marconiplein gers go with the vlo

Op hun feesten hangt een Berlijns sfeertje.

Weelde Rotterdam feesten go with the vlo

De haven is je dansvloer.

Rotterdam Keilewerf Festival Marconiplein go with the vlo

De Keilewerf opende in 2014. De heroïnehoertjes waren hier toen al een tijdje uitgetippeld.

Rotterdam Keilewerf Festival vintage meubels go with the vlo

In de twee enorme loodsen vonden tachtig ondernemers uit de (creatieve) maakindustrie onderdak.

Keilewerf Ballenbak caravan Rotterdam go with the vlo

Tijdens het Keilewerf Festival parkeert ook de BallenBak Caravan op het terrein.

Omdat het precies vijf jaar geleden is dat de Keilewerf voor het eerst haar deuren opende, organiseren de Keilewervers aanstaande zaterdag een groot verjaardagsfeest met tal van activiteiten. Het is open huis in beide loodsen, er zijn een melige Powertoolrace en BallenBak Caravan, Stichting IJzerhart en Buurman Rotterdam geven workshops, de Scherpslijpers tonen hoe ze alles weer een scherp randje geven, je kunt de hele middag en avond genieten van lekkere muziek en kinderen mogen op ruimte-expeditie en spelen met het frietkanon. Maar wat ik het gerst vind is, dat er op het terrein ook een kleine vintagemarkt plaatsvindt.

Verbaasde Reetjes
De vintagemarkt komt uit de koker van Annefleur Verbaas en Amara van der Ree van De Verbaasde Ree. De twee verkopen de tofste vintage schatten en zijn het brein achter de populaire Kaapse Markten. Ze hebben hun opslag in de Keilewerf, dus deze markt is een thuiswedstrijd. “We hebben in het verleden ook al eens een Kaapse Markt op het parkeerterrein van de Keilewerf gehouden, maar zo groot wordt het zaterdag niet,” vertelt Annefleur. “Daarvoor zijn er te veel andere activiteiten. Dus in plaats van zestig deelnemers, zijn het er nu slechts vijf. Maar wel vijf goede: Design en Vintage, TOV Vintage, Margootje Vintage, 2-Times en natuurlijk wijzelf. Het aanbod is gevarieerd. Alles van meubels en accessoires tot kleding.”

Keilewerf Festival vlooienmarkt vintage kleding go with the vlo

De meiden van de Verbaasde Ree zijn experts in het organiseren van gezellige vintagemarkten.

Keilewerf Festival vintage vlooienmarkt go with the vlo

Deze markt is minder groot dan normaal, maar niet minder leuk.

Keilewerf Festival rommelmarkt go with the vlo

Hopelijk wordt het zaterdag een beetje zonnebrilweer.

Keilewerf Rotterdam vlooienmarkt vintage lampen go with the vlo

En anders ga je gewoon binnen rondsnuffelen.

Keilewerf Rotterdam recycling go with the vlo

In de loodsen leer je veel over hergebruik. Zeer inspirerend.

Keilewerf Festival Rotterdam go with the vlo

Vijf jaar Keilewerf, daar moet op geproost worden!

Annefleur hoopt dat de Keilewerf nog vele jaren zal bestaan. “We zitten hier vanaf het prille begin in 2014. We huurden zestig vierkante meter en mochten ermee doen wat we wilden. Net als alle buren hebben we een verdieping bovenop onze unit gebouwd om zo onze oppervlakte te verdubbelen. Daarom ziet de Keilewerf er zo fantastisch uit als je binnenkomt. Iedereen heeft z’n eigen nestje gebouwd. De sfeer onderling is supergoed. We adviseren elkaar over materialen, lenen elkaars gereedschap en maken gebruik van elkaars kracht. En natuurlijk drinken we ook vaak een biertje met de hele club!”
Je hoeft niet te panieken als je aanstaande zaterdag geen tijd hebt om naar de vintagemarkt te komen. De meiden van de Verbaasde Ree houden af en toe ook een ‘open-opslag-dag’. “Hier komen veel mensen op af. Het is ons streven om zulke dagen regelmatiger te organiseren, maar we vind het nog een beetje lastig om lang van tevoren allerlei vaste data te prikken. We hebben het zo druk. Dus voor nu: gewoon goed onze Facebook en Instagram in de gaten houden.”

Het Keilewerf Festival vindt plaats op zaterdag 28 september en duurt van 13.00 tot 23.00 uur. Locatie: Keilewerf, op de hoek van Vierhavensstraat 56/Keileweg 4 en Keilestraat 5a in Rotterdam. Meer info: keilewerf.nl Tijdens het festival wordt ook een dik fotoboek over de Keilewerf gelanceerd. Om 17.00 uur wordt het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Barbara Kathmann.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑