...

MCB Vintage-Ikea-go-with-the-vlo-banner

Gepubliceerd op 1 december, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Vintage Ikea in het wild

De woorden ‘Ikea’ en ‘uniek’ samen in één zin, het lijkt bijna onmogelijk. Toch riepen we het uit toen we in de kringloopwinkel in Leiden met deze aardwerken pot in onze handen stonden. Het was een vintage exemplaar én van de Zweedse meubelgigant. Een zeldzaamheid dus.

Als liefhebbers van tweedehands is het heel makkelijk om af te geven op Ikea. Waar vintage uniek, persoonlijk en duurzaam is, betekent het Ikea veelal massaproductie en eenheidsworst en is het symbolisch voor de wegwerpmaatschappij. Het woonwarenhuis lijkt haaks te staan op de liefde voor oude spullen. Toch zijn we niet per definitie tegen spullen van deze Zweedse reus. Integendeel, we vinden dat Ikea heus wel mooie spullen maakt en absoluut niet een no go is voor een stylish, karakteristiek interieur. Mits het goed gecombineerd wordt met unieke (vintage) meubels of accessoires. En de momenten dat we Ikea daadwerkelijk omarmen, is wanneer we tegen een vintage stuk van dit merk tegen het lijf lopen. Helaas zijn die momenten zeer dun gezaaid.

Vintage-Ikea-go-with-the-vlo

Grote potjes hebben kleine oren…

Vintage-Ikea-go-with-the-vlo

In deze catalogus moet onze vondst staan.

Vintage-Ikea-go-with-the-vlo-

Inmiddels een klassieker: de Ikea draadstoel van Niels Gammelgaard.

Zo is het draadstoeltje van Niels Gammelgaard een hot, maar zeldzaam item onder vintagelovers. Op Marktplaats gaan ze voor grof geld weg en op vlooienmarkten is het standaard vechten (als je ze al tegenkomt). Zelf zagen we op de rommelmarkt in Goirle nog net een andere vlooier met gepaste trots en een zeer gelukzalige blik naar huis lopen met het stoeltje pontificaal (grrr) boven zijn hoofd. Hij wel. Zucht. En toen we Marjo de Bruin interviewden voor een Go with the Vlo-binnenkijker vertelde ze dat bovenaan de lijst van haar pronkstukken toch wel het oude Ikea-draadstoeltje stond dat ze ooit bij een huisontruiming had opgedoken.

Oud Zweed(s)
Vintage Ikea in het wild is dus een zeldzaamheid en dat is jammer. Want er zijn de afgelopen decennia aardig wat meubels en woonaccessoires gemaakt die de moeite waard zijn. Als we dan spontaan tegen een Zweeds oudje aanlopen, is dat dubbel fun. Zo spotten we in de kringloopwinkel in Leiden deze flinke jongen. In eerste instantie herkenden we de pot niet eens als een Ikea-stuk. Hij zette ons op het verkeerde been met zijn grote, zware bouw in onmiskenbaar seventies bruin. Toen we hem oppakten voelden we pas echt hoeveel hij woog. Onderop stond te lezen: Gresval. En dan het stickertje van Ikea. Verrek!

Vintage-Ikea-go-with-the-vlo

Waarschijnlijk een van de weinige Ikea-survivors uit de seventies.

Vintage-Ikea-go-with-the-vlo

Ervaren vlooiers weten: altijd even onderop kijken!

Vintage-Ikea-go-with-the-vlo

Ook Ikea, ook retro, ook uit Portugal. Maar toch héél anders.

In de jaren zeventig en tachtig liet Ikea een hele collectie aardewerk produceren in Portugal. In de Spal-fabriek werd de Midsomma-collectie gemaakt, met een romantisch groen bloemenmotief, ontworpen door Marguerite Walfridson. Het meer robuustere werk kwam van Gresval, waar ook deze bruine pot met oortjes is vervaardigd. Na een jarenlange staat van dienst (al redelijk bijzonder voor een Ikea-telg), is hij helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen (nog unieker!) en wacht hij nu op een plank bij Kringloopwinkel Leiden op iemand die zich weer over hem ontfermt. Wie zorgt ervoor dat deze Ikea-knul niet hetzelfde lot is beschoren als zijn miljoenen soortgenoten? Voor maar €2,50! En dat is ook voor Ikeabegrippen een koopje.

 

Kringloopwinkel Leiden
Lammenschansweg 141
2311 HS Leiden
Tel. 071-5764118
(pinnen is mogelijk)
kringloopwinkelleiden.nl

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑