...

Marktreview katendrecht-vlooienmarkt-rotterdam-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 16 september, 2016 door Danny Post

2

Vintage shoppen én voelen op Katendrecht

Katendrecht werd in enkele jaren de it-buurt van Rotterdam. Deze zondag heb je nog een extra reden om erheen te gaan, want dan vindt de Kaapse Markt weer plaats. Ruim veertig verkopers etaleren hun allerbeste meubels, kleding en andere vintage spullen. 

Sinds een jaar of drie ben ik niet van Katendrecht weg te slaan. De voormalige hoeren- en zeemansbuurt van Rotterdam onderging zo’n ongelooflijke transformatie. Voorheen wilde je er dood nog niet gevonden worden, het was er gigantisch verpauperd, maar nu stikt het er van de coole cafés en restaurants. Er vindt ook regelmatig een geweldige vintagemarkt plaats. Daar kwam ik toevallig achter toen ik vorig jaar in de zomer met vrienden ging eten op het Deliplein. Vlak voor de terrassen stonden tot mijn grote verrassing vele kraampjes met de mooiste spullen. Navraag bij een verkoper leerde me dat het een nieuwe markt betrof: de Kaapse Markt. Een initiatief van de eigenaren van vintagewinkels De Zeeuwse Meisjes en de Verbaasde Ree. Ik sprong een gat in de lucht. Je begrijpt dat we veel later dan gepland aan tafel gingen. Ik moest eerst op vintage-expeditie. Ik ben zelf ontzettend enthousiast over deze markt, maar merk dat nog te weinig mensen van het bestaan op de hoogte zijn. Daarom kondig ik met héél veel liefde aan dat er op zondag 18 september aanstaande weer een Kaapse Markt is.

katendrecht-vlooienmarkt-oldtimer-go-with-the-vlo

Op zondag 18 september staat het Deliplein op Katendrecht weer vol.

katendrecht-fenix-food-factory-go-with-the-vlo-2

Bij de restaurants op de Kaap kun je tussendoor gezellig een terrasje pakken.

katendrecht-vlooienmarkt-lamp-go-with-the-vlo

“Ik weet wat ik wil worden als ik later groot ben: marktverkoper!”

katendrecht-kaapse-markt-go-with-the-vlo

Geen Primark, H&M of ZARA. Alleen pure vintage kleding.

katendrecht-cafe-go-with-the-vlo

Wip ook even binnen bij POSSE shop restaurant en espressobar. Oh, ze zijn ook een galerie.

katendrecht-vlooienmarkt-stoel-go-with-the-vlo

Snoep gezond, eet een appelgroene stoel.

kaapse-markt-go-with-the-vlo-stoelen

Eindelijk een meubelboulevard die wél gezellig is.

Wat er zo leuk aan is? De kwaliteit van de spullen. De Kaapse Markt is met veertig kramen niet de allergrootste, maar wat er staat is gewoon goed en toch betaalbaar. Op deze markt zul je nul gereedschapskramen (oh, ik haat ze zo) aantreffen. En ook geen mensen die nog een laatste euro uit hun oude Primark-kleding proberen te persen. De passie voor fraaie vintage staat centraal en dat merk je. Mede-organisator Amara van der Ree van de Verbaasde Ree : “We houden heel erg van vlooienmarkten, maar daar zijn er al genoeg van. Er zijn wat ons betreft echter nog te weinig echte vintagemarkten. En daar hoort geen Primark thuis.”

Nooit meer weg van de Kaap 
Het idee voor de Kaapse Markt ontstond vorig jaar in een spontane opwelling. De Zeeuwse Meisjes zijn sinds een aantal jaar gevestigd in Katendrecht met een hele leuke winkel vol vintage, handmade producten en kunst en ze wilden meer mensen naar de Kaap trekken. Dat wilden Amara en haar collega Annefleur Verbaas ook. Hun liefde voor Katendrecht is groot. Ze zijn gek op de stoere pakhuizen en het oer-Rotterdamse havensfeertje. De historie ligt hier op straat. Amara: “We willen mensen uit Rotterdam en daarbuiten laten zien hoe tof de Kaap is en dat het de nieuwe plek is voor goede vintage.” Op het Deliplein waar vroeger de prostituees hun klanten een betaald hoogtepunt bezorgden, kun je nu om de zoveel maanden de orgastische gilletjes horen van vintageliefhebbers. De editie van zondag is de laatste zomermarkt van dit jaar, aldus Amara. “Wel organiseren we op 18 december nog een kersteditie. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan. Met een paard en wagen en strobalen en vuurkorven. Erg leuk.”

kaapse-markt-rotterdam-go-with-the-vlo

Zou hij blijven hangen bij Barbra? Vermoedelijk niet.

katendrecht-vlooienmarkt-trouwjurk-go-with-the-vlo

Is deze bruidsjurk nog niet oogverblindend genoeg? Richt er een monsterlamp op.

katendrecht-fenix-food-factory-go-with-the-vlo

Uitgeshopt? De Kaapse Brouwers in de Fenix Food Factory tappen een bruut biertje.

katendrecht-hotel-new-york-go-with-the-vlo

Je wandelt heel eenvoudig naar Katendrecht via de Rijnhavenbrug naast Hotel New York.

ss-rotterdam-katendrecht-avond-go-with-the-vlo

De ultieme vintagebelevenis op Katendrecht blijft natuurlijk de SS Rotterdam.

ss-rotterdam-grand-ballroom-go-with-the-vlo

In de ballroom van het oude passagiersschip dans je zomaar de jaren zestig binnen.

ss-rotterdam-lounge-go-with-the-vlo

Een van mijn favoriete stekken aan boord: de Captains Lounge. Ik wil die stoelen!

Indien je na de Kaapse Markt het ouderwetse sfeertje nog wat langer wilt vasthouden, kun je terecht bij de vele restaurants en bars in de omgeving. Stuk voor stuk hebben ze een interieur met vintage invloeden of op zijn minst een nostalgische inslag. Hier zijn er alvast drie: Fenix Food Factory, POSSE (heeft ook een winkel waar ze vintage spullen verkopen) en De Matroos en het Meisje. De ultieme nostalgische ervaring blijft echter een paar uurtjes borrelen (of beter nog: een overnachting) aan boord van de SS Rotterdam. Op het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn dat in 1959 haar maiden voyage naar New York maakte, ben je terug in de jaren zestig. Alles is nog origineel. Eens in de zoveel tijd moet ik er even naartoe. Op zonnige dagen drink ik dan een cocktail op het achterdek en als het koud is, zoek ik de Captains Lounge op. De gele stoelen die daar staan heb ik in gedachten al duizend keer naar mijn woonkamer geteleporteerd. Doken ze maar eens op in een kraam op de Kaapse Markt. Amara en vriendinnen: kunnen jullie hier met al jullie contacten op Katendrecht niet voor zorgen?

De Kaapse Markt vindt op zondag 18 september plaats op het Deliplein in Rotterdam. Tijd: 12.00-18.00 uur. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina: dekaapsevintagemarkt.

 

rotterdam-maastunnel-go-with-the-vlo

Nog een tip: fiets na de markt terug via de Maastunnel uit 1942. Zo mooi. Je ruikt het verleden.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Vintage shoppen én voelen op Katendrecht Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Vintage shoppen én voelen op Katendrecht

  1. Oeh…. Ik háát gereedschapskraampjes op vlooienmarkten ook! En telefoonhoesjes: Ksssssht!
    Ik moet echt eens een weekendje naar Rotterdam. Zie zoveel leuke tips van jou steeds 🙂

  2. Pingback: Vijf jaar Keilewerf: loeren naar gerse vintage | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑