...

Flea your style

Gepubliceerd op 27 januari, 2018 door Danny Post

3

Vintagepionier in vroom Barneveld

In de meeste steden wemelt het inmiddels van de vintagewinkels, maar ook in dorpen duiken ze steeds vaker op. Barbara Andriessen opende in december de pop-up store Vintage Lodge in het Gelderse Barneveld. “Ik wil vintage voor iedereen toegankelijk maken.”

Foto’s: Rutger van der Bent, Sanne Boer

Ik ken Barneveld goed. Mijn ouders hadden jarenlang een caravan in het naburige Voorthuizen en dus was ik er ’s zomers regelmatig te vinden. Warme herinneringen. Ik weet nog zo goed dat ik er in de zomer van 1984 de single Careless Whisper van George Michael kocht, wat was ik blij! Maar Barneveld is niet de meest vooruitstrevende plek in Nederland. Steekwoorden: lange rokken, knotten (ongeverfd), grote gezinnen en zeer godvrezend. Mijn man Evren was verbijsterd toen ik hem in 2015 meenam naar de vierdaagse fair Naar Buiten: wat een vroomheid.
Maar er waait een frisse wind door het behoudende dorp. Geleidelijk zie je wat hippere winkels in het straatbeeld verschijnen. Een van de leukste nieuwkomers is Vintage Lodge van Barbara Andriessen. Ze verkoopt meubels, kleding, schoenen en tassen. Zelf sinds een jaar woonachtig in Garderen vond ze dat deze regio wel een vintage-injectie kon gebruiken. “Er zit in Barneveld één andere winkel die vintage kleding verkoopt, maar dat is het wel.”
Barbara wilde al jaren haar eigen winkel openen, ze is verslaafd aan vintage. Toen ze een leegstaand pand in het centrum van Barneveld spotte, besloot ze het avontuur aan te gaan. Op 9 december van vorig jaar gingen de deuren open. “Ik was altijd te druk en durfde de stap nooit te zetten. Nu, op mijn vijftigste, heb ik het dan toch gedaan. Een geweldig gevoel.”

vintage-lodge-barneveld-barbara-andriessen-go-with-the-vlo

Eindelijk haar eigen winkel. Het voelt voor Barbara als thuiskomen.

vintage-lodge-barneveld-olifant-go-with-the-vlo

Ruim 120 vierkante meter puur geluk. Graag meer van deze zaken in Barneveld!

vintage-lodge-barneveld-stoelen-go-with-the-vlo

Kijk uit als je een van de stoelen test. Sommige dieren die op de zittingen liggen, leven nog.

vintage-lodge-barneveld-bureau-vazen-go-with-the-vlo

Styling is een van Barbara’s grootste passies. Ze hoopt anderen te inspireren.

vintage-lodge-barneveld-cocktailstoeltjes-go-with-the-vlo

Nieuw en oud kun je heel goed combineren, zegt ze.

Wie de Vintage Lodge binnenloopt, ziet een heleboel vazen, lampen, beeldjes (Barbara heeft een passie voor hertjes en uiltjes), schilderen en macramé hangers. Maar de echte blikvangers zijn de stoelen, tafels, bureaus en kasten. Stuk voor stuk getuigen ze van Barbara’s goede smaak. “Naast ‘gewone’ vintage verkoop ik stoelen van o.a. Pastoe, Rohe, Wébé en Artifort. Alles is zeer betaalbaar. Ik wil vintage voor iedereen toegankelijk maken.”
Ze verandert het interieur van de winkel voortdurend. “Ik vind styling zo leuk. Door steeds nieuwe hoekjes te maken, hoop ik klanten te inspireren. Vintage items geven je huis een persoonlijke look, omdat ze vaak one of a kind zijn. Je hoeft ook niet volledig voor oud te kiezen. Zelf houd ik ervan om vintage met modern te combineren.” Mocht je Barbara’s gezicht herkennen, dat kan. “Met mijn vorige huis stond ik in het tijdschrift Ariadne at Home. En met het nieuwe huis waren mijn vriend Cees en ik te zien in het tv-programma Nederland Verbouwt.”

Tassenjunkie kickt af?
Barbara vindt de meubels op vlooienmarkten, online, maar ook in Frankrijk. Een deel komt uit haar eigen verzameling. Dat geldt ook voor een andere belangrijke pijler van Vintage Lodge, de tassen. “Mijn liefde voor vintage begon tien jaar geleden zelfs met vintage tassen. Ik verzamelde ze een tijdlang fanatiek: Chanel, Céline, Louis Vuitton, maar ook de stoerdere merken als Isabel Marant, Jérôme Dreyfuss, Alexander Wang en Rika.” Barbara’s topstuk? “Een oude Chanel 2.55 mini, die mijn vriend vond op eBay. We hebben haar laten taxeren door Tassenmuseum Hendrikje en ze is ergens tussen de dertig en vijfendertig jaar oud.” Op een gegeven moment liep het verzamelen echter een beetje de spuigaten uit. “Mijn probleem is: als ik wat leuks zie, wil ik het gelijk kopen. Zo ontstond er een enorme verzameling. Via Vintage Lodge doe ik nu een aantal items weg.” Haar Chanel zul je (nog) niet in de winkel tegenkomen, maar wel een Louis Vuitton Speedy. “Een mooie tas blijft haar geld waard, net als een vintage designstoel.”

vintage-lodge-barneveld-louis-vuitton-tas-lamp-go-with-the-vlo

Tassenhoarder Barbara neemt afscheid van een aantal schatjes.

vintage-lodge-stoel-tassen-go-with-the-vlo

Zo’n leerlesje hadden ze in Barneveld hard nodig.

vintage-lodge-emmanuelle-stoel-west-germany-go-with-the-vlo

West Germany-vazen krijgen een oosters tintje door ze te combineren met een Emmanuelle-stoel.

vintage-lodge-tassen-kleding-barneveld-go-with-the-vlo

Tas van Alexander Wang. Barbara verkoopt ook sneakers van Isabel Marant.

vintage-lodge-barneveld-tassen-sterren-go-with-the-vlo

Twinkle, twinkle, little star…

Ook op fashiongebied zorgt Barbara voor een primeur in Barneveld. “Ik ben de enige hier in de buurt die vintage designerkleding- en schoenen verkoopt.” Verder heeft ze coole modellen van jeansmerken als Levi’s, IRO en J Brand in de aanbieding. “Heel veel komt uit Amerika waar ik helemaal losga in Century 21!” verklapt ze. “Een walhalla voor vintagefashionlovers!”
Vintage Lodge is momenteel nog een pop-up store. Barbara heeft het pand gehuurd tot 1 april. Maar de reacties zijn zo goed, dat ze graag door wil. “Mensen zeggen dat ze Vintage Lodge echt een aanwinst voor Barneveld vinden. Ik ben nu aan het kijken hoe ik hierna verder kan gaan. Misschien is het een idee om met enkele anderen een pand te betrekken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een horecabedrijfje of een tweede creatieve persoon die sieraden verkoopt of iets anders wat aansluit bij mijn stijl. Geïnteresseerden mogen altijd contact met me opnemen.”
Barneveld is opeens the place to be geworden.

Vintage Lodge
Torenplein 16 (nieuw adres per 31 maart 2018: Nieuwe Markt 9)
3772 CX Barneveld
Tel. 06-81660806
vintagelodge.nl

Een korte versie van deze tekst staat vandaag in Volkskrant Magazine waarin ik elke week bijzondere objecten en adressen deel.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Vintagepionier in vroom Barneveld

 1. Lourens Rempt says:

  Na ons telefoongesprekje, hierbij mijn nummer en e-mailadres.

  Wellicht het beste om een en ander eens te bekijken.

  Ik wacht wel af.

  Vriendelijke groet, Tel. 06 2002 79 36 (in Epe).

  • Danny Post says:

   Lourens, je begrijpt het niet. Go with the Vlo is een site met nieuws en reportages. Als je contact wilt met de eigenaresse van Vintage Lodge, dan moet je het 06-nummer in de bovenstaande reportage bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑