...

Binnenkijker De Stijlkamer Amsterdam IJ-Hallen Noordermarkt go with the vlo

Gepubliceerd op 18 september, 2019 door Danny Post

0

Vintagetripje Amsterdam? Slaap in De Stijlkamer

Bed and breakfast De Stijlkamer laat je voor even voelen hoe het is om in een Amsterdams grachtenpand te wonen. Je slaapt pal aan de Keizersgracht, op steenworp afstand van de Noordermarkt. En wat een fijn extraatje: veel vintage spullen in je kamer zijn te koop!

Ik ben gek op de vlooienmarkten in de IJ-Hallen (één keer per maand op zaterdag en zondag) en de maandageditie van de Noordermarkt (er is ook een zaterdageditie, maar die vind ik minder). Ik doe ze eigenlijk altijd los van elkaar en reis dan vanuit Schiedam in één dag op en neer, maar laatst besloot ik het anders aan te pakken. Laat ik er een keer een tweedaags citytripje van maken en een kamer in een leuke bed and breakfast boeken, dacht ik bij mezelf. Zo kan ik op zondag de IJ-Hallen doen en de dag erna de Noordermarkt. Veel relaxter.
Ik wist al meteen waar ik wilde overnachten, in De Stijlkamer natuurlijk! Deze bed and breakfast opende vorig jaar de deuren en is gevestigd in een monumentaal grachtenpand uit 1658 aan de Keizersgracht. Je slaapt volledig in 17e-eeuwse sferen. Een onvergetelijke ervaring.

IJ-Hallen rommelmarkt Amsterdam vintage zonnebrillen go with the vlo

Na een middag struinen over de IJ-Hallenmarkt wilde ik slapen op een plek met oldskool glamour.

IJ-Hallen Amsterdam rommelmarkt go with the vlo

In een bed and breakfast met wat fijne bling aan de muren.

IJ-Hallenmarkt rommelmarkt vintage jurken go with the vlo

Waar je je als gast een prins(es)je waant.

De Stijlkamer Amsterdam bed and breakfast go with the vlo

Gevonden! Welkom in bed and breakfast De Stijlkamer.

De Stijlkamer Keizersgracht Amsterdam bed breakfast go with the vlo

Nostalgisch cocoonen aan de Keizersgracht.

De Stijlkamer Amsterdam bed and breakfast vlooienmarkt go with the vlo

Eigenaar Matay schiep in zeer korte tijd een smaakvol paradijsje.

Wanneer ik en mijn man Evren op een zonnige zondagmorgen arriveren, worden we buiten al opgewacht door de veertigjarige eigenaar Matay de Mayee. De Stijlkamer is echt zijn kindje. Hij is supertrots op wat hij in korte tijd heeft neergezet, dat voel je meteen. Enthousiast leidt hij ons rond. “Dit grachtenpand telt een aantal verdiepingen,” vertelt hij. “Boven woon ik zelf en De Stijlkamer bevindt zich op de begane grond. Het is een bed and breakfast met één kamer. Eigenlijk is het meer een suite, met een apart slaapgedeelte achterin en een zitkamer met uitzicht op de gracht.” Ik loop naar de grote ramen en waan me voor even de eigenaar van mijn eigen grachtenpand. Dit was mijn droom toen ik in de prehistorie aan de Hogeschool van Amsterdam studeerde. Voor een fractie van de prijs komt hij voor één nachtje uit.

Aramese gastvrijheid
Matay liep al een tijdje rond met het idee voor een eigen bed and breakfast. “Ik werk al vele jaren in de mode- en lifestyle-industrie, onder meer als Chief Financial Officer (financieel manager) en consultant. Dan ben je heel erg bezig met data, ratio en strategie. Ik wilde er iets naast waarin ik meer mijn gevoel kwijt kon en wat me de kans bood om voor anderen te zorgen. Dit heeft met mijn jeugd te maken. Ik ben het vijfde kind uit een groot Aramees (Syrisch-orthodox) gezin en wij leerden al jong om voor elkaar te zorgen. Mijn moeder vond het vroeger heel belangrijk dat al haar zoons en dochters een eigen hoekje in het huis konden creëren waar ze zich konden terugtrekken en lekker voelden. Datzelfde hoop ik nu voor onze gasten te doen. Ik ben ervan overtuigd dat zulke plekken je sterker maken bij alles wat je doet.”

Amsterdam De Stijlkamer kroonluchter go with the vlo

Het slaapgedeelte van onze suite.

De Stijlkamer bed and breakfast slaapkamer go with the vlo

Het moest een plek worden waar gasten zich goed voelen. Missie geslaagd.

Grachtenhuizen boek De Stijlkamer go with the vlo

Matay zag het aanvankelijk niet zitten om een grachtenpand te betrekken.

Amsterdam De Stijlkamer keuken go with the vlo

Nu vindt hij het een voorrecht om hier te wonen. De keuken is een van zijn favoriete plekken.

De Stijlkamer Amsterdam keuken go with the vlo

De lange tafel leent zich voor eindeloze diners met vrienden.

De Stijlkamer Amsterdam Matay de Mayee go with the vlo

Matay woonde voorheen in een strakke bungalow. Her en der zie je zijn liefde voor modern nog terug.

Matay ontdekte het grachtenpand op Funda, maar het was geen liefde op het eerste gezicht. “Sterker nog, ik moest er aanvankelijk niets van hebben. Ik woonde op dat moment in een hypermoderne, strakke bungalow en zo’n grachtenpand is iets totaal anders. Ten eerste is het een monument, dus je bent aan strenge regels gebonden. En er moest best veel aan gebeuren. De begane grond was door de vorige bewoners, de ceo van een groot energiebedrijf en zijn vrouw, bijvoorbeeld gebruikt als bibliotheek. Alles was in kersenkleur en dit zou voor de bed and breakfast compleet veranderd moeten worden. Een flinke klus. Gelukkig kon ik er uiteindelijk doorheen kijken. Bovendien is de tuin is prachtig, echt een oase middenin de stad. En dan die stijlkamer in rococo-stijl op de eerste etage… Het is een voorrecht om hier te wonen.”

Paradijsvogelbehang
Het is die schitterende rococo-stijlkamer waarnaar hij de bed and breakfast vernoemde. Al koos Matay voor de bed and breakfast voor een lossere en kleurrijkere inrichting. Het begint al met het behang, een feest van weelderige bloemen en vrolijk kwetterende vogels. “Ik kocht het bij een behangwinkel in de Prinsenstraat, die inmiddels helaas niet meer bestaat. Het was echt een zoektocht, want het moest helemaal naar mijn zin zijn. Misschien leuk om te vertellen: de wanden zijn behangen door een bejaard homostel uit de Bijlmer dat ook de paleizen van het Koninklijk Huis heeft gedaan. Als je ze voor het eerst ontmoet, zou je dit niet verwachten. Ze kleden zich heel fetisj. Toch zijn het de beste behangers van Nederland. Ze nemen hun vak uiterst serieus, je mag ze tijdens hun werkzaamheden beslist niet storen. Erg bijzonder.”

De Stijlkamer Amsterdam rococo huiskamer go with the vlo

De rococo-woonkamer van Matay op de eerste verdieping. Old design meets new design.

Kroonluchter De Stijlkamer Amsterdam go with the vlo

Dat is nog eens een flinke lamp boven de bank.

De Stijlkamer Amsterdam behang go with the vlo 2

De bed and breakfast werd behangen door dezelfde mannen die ook de paleizen van de Oranjes doen.

Piet Jonker Historische Bouwmaterialen bad go with the vlo

De showroom van Piet Jonker. Matay snuffelt hier regelmatig rond en dat begrijp ik volledig.

De Stijlkamer Marktplein Oldenzaal go with the vlo

Een ander geliefd jachtterrein van hem is Marktplein Oldenzaal.

De Stijlkamer Amsterdam glitterpoedel brocante go with the vlo

Een vriendin zag deze glitterpoedel op mijn Instagram en kocht hem meteen.

De sfeer is een mix van stokoud, vintage en nieuw. Matay combineerde de zeventiende-eeuwse marmeren schouwen en houten vloeren met design, rariteiten zoals een glitterpoedel en veel vintage objecten die hij op bijvoorbeeld vlooienmarkten en in kringlopen vond. “Ik hou van oude spullen. Mijn favoriete shopadressen? Sowieso de Noordermarkt, die is hier praktisch om de hoek. Verder heeft Piet Jonker Historische Bouwmaterialen altijd originele dingen te koop. Twee ander fijne adresjes zijn de winkel Marktplein Oldenzaal en kringloopwarenhuis Het Goed in Hengelo. Vaste prik wanneer ik mijn moeder in Twente bezoek. Echt heel gaaf vind ik de brocantemarkt in de Rue de Bretagne in de Parijse wijk Le Marais. Daar ben ik vaak te vinden. Hoe ik selecteer? Puur op gevoel. Ik heb altijd een getraind oog gehad voor wat mooi is.”

Schatten te koop
Wat je her en der ook in het huis terugziet, is Matay’s liefde voor reizen. “Die drang naar avontuur zat er al vroeg in. Ik wilde erop uit, de wereld verkennen. Ik heb in het verleden een jaar in Sydney gewoond, een jaar in Kaapstad, reisde voor mijn werk veel naar Portland. Een heerlijke periode. En nog steeds reis ik veel. Enkele maanden geleden was ik in Oman en daar heb ik allerlei handgemaakte manden gekocht. Prachtig zijn ze.” En dan zegt Matay iets wat je de meeste schatjagers nooit zult horen zeggen: “In principe is het gros van mijn vondsten te koop. Met name de interieurspullen in de bed and breakfast.” Mijn oren klapperen. Huh, is hij serieus? Voor een verzamelaar met hoarder-neigingen zoals ik zijn Matay’s woorden moeilijk te bevatten. “Ja, echt,” lacht hij. “Ik hecht niet zoveel waarde aan bezit. Ik vind het heel leuk om te delen.”

De Stijlkamer Amsterdam balkon meubels go with the vlo

Matay reist graag naar verre zonnige oorden en neemt dan standaard iets mee terug.

Amsterdam De Stijlkamer bed breakfast borden go with the vlo

Toch hoeft hij zijn vondsten niet tot het einde der tijden zelf te houden. Hij hecht niet aan bezit.

De Stijlkamer Amsterdam vintage meubels go with the vlo

De Stijlkamer is een aparte mix van een shop en een hotel. Veel spullen die je ziet, zijn te koop.

De Stijlkamer Amsterdam drankkabinet go with the vlo

Merk je dat je ineens wel érg gehecht raakt aan dit kastje? Je mag hem misschien wel meenemen.

Thee koffie suiker potten De Stijlkamer go with the vlo

Vind je deze potten in de keuken leuk? Gewoon vragen wat ze kosten.

De Stijlkamer Amsterdam vintage meubels te koop go with the vlo

Kijk ook op de Instagram van De Stijlkamer. Daar vind je nog veel meer interessante koopwaar.

“Dat delen is ook weer iets dat ik van huis uit heb meegekregen,” legt Matay uit. “Met mijn zes broertjes en zusjes hielden we vroeger één keer in de week een soort ruilmarkt. Iedereen had een eigen kraampje en dan ruilden we onderling van spulletjes. Gingen we bij elkaar snuffelen en onderhandelen als we iets interessants zagen. Ik bewaar daar warme herinneringen aan.”
Daarnaast creëert verkoop ruimte voor nieuwe aanwinsten. “Ik vind het heerlijk om ons interieur continu te veranderen, ik heb beneden nog een magazijn vol.” Op de kamer ligt een prijslijst voor de gasten, maar niet-gasten zijn net zo goed welkom om iets te kopen. Alle koopwaar zet Matay in de etalage op Instagram. “Hier vind je ook dingen die niet in de bed and breakfast staan, zoals Scandinavische stoelen. Ik heb er een enorme zwak voor, maar ze passen niet in dit type huis.”

Sharing is caring
We praten nog een beetje verder, maar dan moeten we toch echt naar de IJ-Hallen. Het is veel te gezellig, straks missen we de markt nog. Matay geeft ons de sleutel en neemt afscheid. “Ik zie jullie morgenochtend bij het ontbijt. Veel plezier!” Evren en ik pakken achter Amsterdam Centraal de pont naar Noord en dan kan het feest beginnen. Omdat het zomer is, staan alle 750 kramen buiten aan het water. Zoals altijd wordt er een heleboel kleding aangeboden. Een beetje teveel, als je het me eerlijk vraagt. Maar het is wel aparte kleding. Ik scoor in de eerste vijf minuten na aankomst voor twintig euro een wit leren jack uit de jaren tachtig. Het is een heerlijk tacky ding, zoals de mannen van de Duitse kitschgroep Modern Talking (You’re My Heart, You’re My Soul) ze destijds droegen. Ik mis alleen nog een diarreebruin zonnebankhoofd.

Amsterdam De Stijlkamer Danny Post spiegel go with the vlo

Mijn foute ‘Modern Talking-jas’ matcht niet helemaal met mijn witte hoofd. Diarreebruin zou beter zijn.

IJ-Hallen vintage kleding vlooienmarkt Amsterdam go with the vlo

Meer kleding kocht ik niet. Hoewel er toch genoeg hing.

IJ-Hallen rommelmarkt kasten Stijlkamer go with the vlo

En ook de meubels liet ik staan.

IJ-Hallen vlooienmarkt rommelmarkt LL Cool J go with the vlo

Zelfs de plaat van LL Cool J zette ik terug.

IJ-Hallen rommelmarkt Amsterdam oude blikken go with the vlo

De woorden van Matay zetten me aan het denken.

De Stijlkamer Amsterdam hebberigheid go with the vlo

Ik ben soms een greedy bitch.

Ik koop nog wat klein spul, maar andere grote aankopen blijven uit. Matay’s woorden over delen confronteren me met mijn eigen hebberigheid. Ik heb de neiging om alle mooie vintage objecten te kopen. Evren pest me er soms mee. “Jij blijft doorgaan kopen,” zegt hij dan. “Wat wil je aan het eind van je leven met al die dingen doen? Neem je alles mee in je kist?”
Het oude plan om een eigen (online) winkel te starten komt weer boven. Als ik net als Matay mijn vondsten doorverkoop, kan ik blijven schatjagen zonder te verzuipen in mijn buit. Zo voorkom ik dat ik later geplet en gemummificeerd wordt teruggevonden onder art-decovazen, buisframemeubels en schilderijen. En ik maak anderen er gelukkig mee. Terwijl ik die avond geniet van de lichtjes die voor ons raam over de gracht dansen, laat het me niet los. Zal ik…?

Beroemde logés
De volgende morgen verwent Matay ons met een uitgebreid ontbijt in de keuken. We zitten aan een enorme tafel. “Dit is een van de beste vertrekken in het hele huis,” aldus Matay. “Je kunt er makkelijk met twintig mensen eten. Ik wilde al heel lang zo’n keuken en eindelijk heb ik er een.” De keuken en aangrenzende tuin zijn tevens te huur voor organic ontbijtjes/brunches. Verder stelt Matay De Stijlkamer en de rest van het huis ter beschikking voor fotoshoots. “Toch weer dat delen hè? Maar ik vind het gewoon dat je niet in zo’n grachtenpand moet gaan wonen als je het alleen voor jezelf wilt houden. Zo’n huis is voor iedereen. Laat anderen er van meegenieten.” Toen Matay vorig jaar veertig werd, vierde hij dat dan ook met een groots feest. “Ik nodigde zo’n 140 vrienden en familieleden uit en het ging tot vijf uur ’s ochtends door. Geweldig!”

De Stijlkamer Amsterdam tuin planten balkon go with the vlo

Matay wil dat anderen van zijn huis kunnen meegenieten.

De Stijlkamer Amsterdam ontbijt go with the vlo

Hij legt zijn gasten – bekend en onbekend – in de watten.

De Stijlkamer Amsterdam rust grachtenpand go with the vlo

In de tuin is het muisstil. Je hoort het rumoer van de stad totaal niet.

De Stijlkamer schouw vogels Amsterdam go with the vlo

De Stijlkamer heeft geen website. Matay wil het vooralsnog intiem en speciaal houden.

De Stijlkamer Amsterdam Tommy Walton MasterChef USA go with the vlo

Als Tommy Walton van MasterChef USA rust nodig heeft, overnacht hij in De Stijlkamer.

Amsterdam De Stijlkamer ansichtkaart tuin go with the vlo

Attent: gasten kunnen gratis een ouderwets kaartje naar vrienden of familie sturen.

Matay’s gastvrijheid werpt zijn vruchten af. De Stijlkamer is meestal maanden van tevoren volgeboekt en het gastenboek werd getekend door bekende namen. “Onze allereerste gast was Tommy Walton van MasterChef USA. Het beviel hem zo goed, dat hij ondertussen al vier keer is teruggekomen. De Stijlkamer is zijn vaste logeeradres in Amsterdam geworden. Een andere trouwe gast is de fotograaf David Mushegain. Hij werkt voor Vogue Italia en Vogue UK en is de huisfotograaf van U2 en de Red Hot Chili Peppers. “‘Why would you sleep in a five star hotel if you can have a six star b&b?’ schreef hij in het gastenboek. Zo’n mooi compliment.” En het is waar. “Gasten krijgen bij ons dezelfde soort kamer als in het Pulitzer Amsterdam met ook een canal view, maar met een veel intiemere sfeer. En je betaalt vele malen minder voor een overnachting.”

Geen moeite om te vertrekken
Nadat Evren en ik onze tassen hebben ingepakt – de Noordermarkt wenkt – neemt Matay ons nog even mee naar boven naar de stijlkamer in rococo-stijl. Hij heeft duidelijk het beste voor het laatst bewaard. Wat een schitterende ruimte. Aan de kamer grenst een ruime veranda met uitzicht op de tuin. Het is de perfecte plek om tijdens een zwoele zomeravond te genieten van een hapje en een drankje. Iets wat Matay en zijn intimi dan ook veelvuldig doen.
Kan Matay zich voorstellen dat hij hier ooit weer weggaat? Zijn antwoord verrast me weer. “Oh ja hoor. Alles is tijdelijk. Ik ben slechts een voetnoot in de lange geschiedenis van dit huis. Hierna komen er weer andere mensen. En het zit niet in mijn aard om ergens jaren te blijven. Ik heb al op zoveel verschillende plekken gewoond en altijd voor een relatief korte periode.”

De Stijlkamer huiskamer balkon go with the vlo

Bizar: Matay ziet zichzelf hier uiteindelijk weer vertrekken.

Noordermarkt Amsterdam maandag vintage antiek go with the vlo

Als ik hem was, zou ik hier voor altijd willen wonen. Al was het maar vanwege de Noordermarkt.

Noordermarkt Amsterdam rommelmarkt go with the vlo

Vijf minuutjes lopen en je bent er.

Noordermarkt Amsterdam vintage kleding go with the vlo

Op maandagmorgen is de markt geweldig. En redelijk toeristvrij.

Noordermarkt Amsterdam brocante antiek go with the vlo

Nu jaagt Matay er nog op spulletjes voor zijn bed and breakfast, maar…

De Stijlkamer Keizersgracht Amsterdam boten go with the vlo

… in de toekomst verruilt hij dit grachtenpaleisje waarschijnlijk toch voor een strandhotel.

In de toekomst zou Matay graag nog een kleinschalig strandhotel runnen. “Beetje in de stijl van het hotelletje Los Enamorados op Ibiza, dat werd opgezet door de oud-hoofdredacteur van Linda. Dat zou ik dan willen runnen met mijn twee zusjes, die me ook helpen met De Stijlkamer. We vormen een goed team. Maar we praten nu eerst over een dependance van De Stijlkamer in de Betuwe. Het zou fantastisch zijn als dat lukt. Verder zie ik het wel. Weet je, ik ben in de basis zo gelukkig. Altijd al geweest. Ik heb zoveel liefde van mijn ouders gehad. Ik mag niet klagen.”
Wanneer we deur uitlopen op weg naar de Noordermarkt, zegt hij dat we hem daar over een uurtje nog wel tegen zullen komen. Op zoek naar oude pareltjes om met anderen te delen.

De Stijlkamer
Keizersgracht 100
1015 CV Amsterdam
Tel. 06-25493877
Email: destijlkamer@yahoo.com
Instagram: destijlkamer_amsterdam
Facebook: destijlkamer

 

De Stijlkamer Amsterdam Evren Akdemir go with the vlo

Mijn man Evren appt zijn vrienden in Istanbul: “Hier logeren, de volgende keer dat jullie in Amsterdam zijn!”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑