Vlooienmarkt Lille afgelast, waar nu naartoe??!
Wat een teleurstelling: de jaarlijkse Braderie de Lille is afgelast vanwege de aanhoudende terreurdreiging in Frankrijk. Mocht je van plan zijn geweest om te gaan: rond diezelfde periode zijn er gelukkig andere grote markten die nog wél doorgaan.
Geen vlooienmarkt in Lille. Ik moet nog steeds aan het idee wennen. Het is een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant moeten we misschien maar opgelucht zijn, omdat zo wellicht een bloedbad voorkomen is. Aan de andere kant kak ik er gigantisch op dat we opnieuw rekening moeten houden met de vernietigingsdrang van een stel fanatieke randdebielen. De Braderie de Lille is zó leuk. Ieder eerste weekend van september staat de Noord-Franse stad helemaal op zijn kop wanneer in de straten duizenden antiek- en vintageverkopers en 2,5 miljoen bezoekers samenkomen. Ik was er twee jaar geleden voor het laatst en het kriebelde eigenlijk om dit jaar weer te gaan. Heb ik pech. Afgelopen vrijdag maakte burgemeester Martine Aubry bekend dat de markt is afgelast. De autoriteiten durven het niet aan, de risico’s zijn te groot.
Een plek waar zoveel mensen langs elkaar heen krioelen, is een natte droom voor terroristen. Het was een pijnlijke beslissing om de markt te schrappen, aldus de burgemeester, maar wel de enige juiste. Ze beschouwt het als haar morele plicht om iedereen te beschermen tegen nog meer dood en verderf. “Het volume van de goederen en de menigte zijn onmogelijk te controleren.” De organisatie belooft dat er in 2017 gewoon weer een Braderie de Lille zal zijn. Dan zal de politie ook beter uitgerust zijn om zulke grootschalige evenementen te controleren. We gaan het zien. Ondertussen wordt er stevig gebaald. Een heleboel mensen keken uit naar een heel gezellig weekend. Ik kreeg er ook al mails over van lezers. Allemaal met dezelfde vraag: wat nu? Nu gaan we naar een andere toffe markt in Frankrijk of België. Dát gaan we doen. Stop met snotteren als Gordon die weer eens aandacht nodig heeft en noteer de volgende data. Het vlooienleven gaat door!
Brocante de Temploux, 21 en 22 augustus
Het is gek. De markt in Lille kent iedereen, maar die in Temploux is veel minder bekend. Terwijl ze toch de grootste vlooienmarkt van België is. Ieder jaar in augustus kapen 1.500 verkopers het dorpje Temploux en rijgen ze een zes kilometer lange ketting van antiek en vintage door de straten. Je weet niet wat je meemaakt. Het spektakel begint op zaterdagochtend en eindigt op zondagavond 18.00 uur. Ja, dat betekent dat er dus ook na middernacht doorgevlooid kan worden. Stel je voor dat je een kraam mist… Meer info: temploux.be en temploux.nl.
La Grande Foire à Tout des Andelys, 10 en 11 september
De organisatoren beloven dat hun markt in het stadje Les Andelys iets heeft voor iedereen. Het moet ook wel heel raar lopen wanneer je bij de meer dan vijfhonderd verkopers (sommige sites spreken van achthonderd) helemaal niets van je gading vindt. Op beide dagen begint men om acht uur ’s ochtends en het handelen stopt rond zeven uur ’s avonds. Tijdens de grootste fair van Normandië kun je behalve vintage ook heerlijke streekproducten kopen. Je rijdt met een volgeladen auto terug naar Nederland. Meer info: lesandelys-tourisme.fr en ucial.fr.
Brugse Zandfeesten, 25 september
Wie naar deze immense antiek-, brocante- en vlooienmarkt in Brugge wil, moet zeer vroeg uit de veren. De honderden verkopers beginnen hun kraampjes vanaf vier uur ’s nachts op te bouwen en twee uur later ziet het er al zwart van de mensen. Het totale vintage parcours is ongeveer vijf kilometer lang. De Brugse Zandfeesten worden drie keer per jaar georganiseerd en de septembereditie is de laatste. Het zou een misdaad tegen jezelf zijn om haar over te slaan. Mijn advies: maak er een lekker weekendje van! Meer info: bezoekers.brugge.be
Ciney Puces et Salon des Antiquaires, 7, 8 en 9 oktober
Twee keer per jaar komt deze vlooienmarkt en antiekbeurs op de kalender voorbij: in het voorjaar en in het najaar. In oktober is het weer zover. Drie dagen lang vergrijpen de bezoekers zich aan alle spullen bij de kramen en op de kleden. De circa vijfhonderd verkopers die in en rond de Ciney Expo hun waren slijten, zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië én Nederland. Bijzonder is de mengelmoes van eersteklas antiek en gezellige ‘rommel’. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Alle dagen van tien tot zeven. Meer info: cineyexpo.be.
Op de website van Go with the Vlo vind je een uitgebreide agenda met nog veel meer markten. Houd deze in de gaten, want er worden dagelijks nieuwe antiek-, brocante-, en vlooienmarkten aan toegevoegd. Je kunt het verlies van Lille tevens compenseren door naar een van de wekelijkse vlooienmarkten in België te gaan. Een aantal hiervan staat ook in de agenda. Rommelse!