...

Vlo nieuws Rotterdamse vlooienmarkten oudje stoel go with the vlo

Gepubliceerd op 23 maart, 2018 door Danny Post

0

Vlooienmarkten mogen weer in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft eindelijk het licht gezien. Haar krankzinnige verbod op vlooienmarkten dat begin 2017 inging, wordt teruggedraaid. Nou ja, ten dele dan…

Wat was ik kwaad toen ik voor het eerst over het verbod hoorde. Per 1 januari 2017 schrapte de gemeente Rotterdam plotseling alle openluchtvlooienmarkten die werden georganiseerd door commerciële ondernemers. Het was het briljante idee van wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) van Leefbaar Rotterdam. Voortaan mochten alleen bewonersorganisaties, verenigingen en kerken nog zulke markten organiseren. De wethouder hoopte dat de vlooienmarkten hierdoor een meer ‘maatschappelijk’ karakter zouden krijgen.
Een idioot plan dat jammerlijk faalde. In één klap kwam er een einde aan een bloeiende vlooienmarktscene. Organisatoren verloren tienduizenden euro’s per maand aan inkomsten en moesten uitwijken naar randgemeentes (een enkeling vond in Rotterdam een overdekte locatie) en bezoekers stonden met lege handen. De woede was enorm. Iedereen wilde Maarten Struijvenberg het liefst de nek omdraaien. Het regende protestbrieven op zijn bureau.

Visserijplein Rotterdam rommelmarkt verbod go with the vlo

Na 1 januari 2017 was het vlooifeest op o.a. het Visserijplein ineens voorbij.

Rommelmarkten Rotterdam verbod go with the vlo

Kan wethouder Maarten Struijvenberg niet gewoon zijn koffers pakken?

Rommelmarkt trein mat 64 Rotterdam go with the vlo

Zo’n man gun je een enkeltje naar Siberië.

Rommelmarkt Vanity 6 Drive me wild plaat go with the vlo

Maarten drives everybody wild and not in a good way.

De blunderende wethouder riep sinds mei 2017 al dat hij iets aan de door hem gecreëerde puinhoop zou doen en nu is het dan eindelijk zover: de gemeente heeft aangekondigd dat de openluchtvlooienmarkten per 15 april terugkeren in het stadsbeeld. Alleen lijkt dit nieuws mooier dan het is. Dat blijkt als ik bel met Martin Beukers van Beukers Evenementen. Hij organiseerde jarenlang de ene na de andere vlooienmarkt in Rotterdam. “In de media blaast de gemeente nu hoog van de toren: ‘De vlooienmarkten keren terug’. Ze doen alsof het weer wordt zoals vroeger, maar dat is in werkelijkheid totaal niet zo. Voorbeeld: we mogen twintig markten organiseren in het centrum bij het Eendrachtsplein, de Westersingel en de Schiedamsedijk. Hier hebben we niets aan. Je kunt daar maar weinig kramen kwijt en het is overal betaald parkeren, ook op zondag. En neem dan Delfshaven: Heemraadsplein, Visserijplein en het Lloyd Multiplein. Op alledrie deze pleinen vonden voorheen twaalf markten per jaar plaats. Op het Heemraadsplein en het Visserijplein worden dat er zes en op het Lloyd Multiplein zelfs nog minder: drie. Bovendien zit bij die laatste een addertje onder het gras, want dat is een evenemententerrein en kost 800 euro huur per dag exclusief BTW. Schreeuwend duur.”

Gekke wethouder
In Hilligersberg-Schiebroek keert een nog bedroevender aantal markten terug. Martin: “Op zowel het Rododendronplein als het Ganzerikplein had je ook twaalf markten per jaar. Dat wordt nu één markt per jaar. We mogen in Hilligersberg ook op het Bergpolderplein staan, maar daar heb je sowieso geen reet aan. Je kunt er net tien kramen neerzetten.” En de gemeente verzwijgt voor het gemak maar even dat het verbod op openluchtvlooienmarkten in Prins Alexander, Overschie, Feyenoord, IJsselmonde en Hoogvliet gewoon van kracht blijft. “Bij de Olympiaweg in IJsselmonde had je zes keer per jaar hartstikke gezellige markten. Mensen vonden het heerlijk. Hetzelfde geldt voor Hoogvliet. Daar stonden wij met Beukers Evenementen zelfs bijna elke week. Allemaal weg. Maarten Struijvenberg heeft rare gedachten over de markten. Hij weet er duidelijk niets vanaf. Ik betwijfel of hij überhaupt weleens op een vlooienmarkt geweest is.”
Dergelijke geluiden hoor ik ook van andere organisatoren. Als ik Gerben Vossestein van Don Events via de mail om een reactie vraag, antwoordt hij: “Ik baal ervan dat bijvoorbeeld Hoogvliet niet meer mag en dat populaire locaties als het Visserijplein en het Heemraadsplein gehalveerd terugkomen, maar beter iets dan niets.”

Overschie rommelmarkt openlucht go with the vlo

Een deel van de Rotterdamse vlooienmarkten keert terug, maar helaas niet in Overschie.

Overschie vintage stoel sixties rommelmarkt go with the vlo

Terwijl duizenden mensen daar in het weekend altijd graag gingen schatjagen. Voorbij.

Heemraadsplein Rotterdam platen vintage rommelmarkt go with the vlo

De markt op het Heemraadsplein maakt wel een comeback. Niet meer maandelijks, maar zes keer per jaar.

Lampen jurk rommelmarkt Rotterdam go with the vlo

Het zijn geen lichten op het Rotterdamse stadhuis.

Een ander punt dat Martin hoog zit, is dat de gemeente een nieuw systeem van toewijzen bedacht voor de terugkerende vlooienmarkten. “Dat ging altijd via een lotingssysteem. Dan wist je meteen welke markten je had. Nu moet je de markten aanvragen. Probleem is alleen, dat de gemeente wil dat je direct betaalt. En als blijkt dat een andere organisator je voor die datum op die locatie voor was, loop je het risico dat je je geld kwijt bent. Ze roepen wel dat je het terugkrijgt, maar ik ken dat. Dan wordt er gezegd: ‘We hebben allerlei administratieve kosten moeten maken.’ Dat heb ik eerder meegemaakt. Bovendien mag nu iedereen zo’n markt aanvragen. Al heb je geen Kamer van Koophandel-nummer, maakt niet uit. Verdwijnen de inkomsten van zulke ‘ondernemers’ na de markt zwart in hun zak? Uiterst vreemd.”

Op gesprek?
Martins vriendin Carla Zijlmans die met Martin samenwerkt en tevens haar eigen bureau Carma Evenementen runt, komt ook nog even aan de telefoon. Ze sluit zich volledig bij zijn woorden aan, zegt ze. “Wij willen dat er weer gewoon een loting komt met de drie belangrijkste partijen die de meerderheid van de openluchtvlooienmarkten in Rotterdam altijd organiseerden: Beukers Evenementen, Willy’s en BB-evenementen. Dat zou het eerlijkst en duidelijkst zijn.” Carla begrijpt niet waar de wethouder mee bezig is. “Hij had moeten informeren bij team Evenementen van de directie Veiligheid (hier kunnen burgers en bedrijven vergunningen verkrijgen voor evenementen in Rotterdam). Zij begeleidden de markten altijd en organiseerden ook de lotingen. Zij hadden hem het een en ander kunnen uitleggen. Dat heeft-ie nooit gedaan. Ik sprak vanmorgen iemand van het team en die viel zowat van zijn stoel toen ik hem vertelde over het nieuwe beleid. Daar wist deze persoon nog niets vanaf. Hij had vanuit de gemeente helemaal niets gehoord. Bizar toch?”

Rommelmarkt Heemraadsplein plaat Rotterdam oudje go with the vlo

“Weet je nog wel oudje? Die tijd dat de gemeente nog niet zo zeurde over al die gezellige markten?”

Trapauto vlooienmarkt Rotterdam go with the vlo

Bij het terugzien van deze foto’s besef ik hoe erg ik ‘mijn’ markten heb gemist.

Heemraadsplein Rotterdam vlooienmarkt go with the vlo 10

Vele mensen doen een schietgebedje in de hoop, dat de wethouder bij zinnen komt.

Vlooienmarkt verbod Rotterdam borden go with the vlo

Maar deze man lijkt een paar flinke borden voor zijn kop te hebben.

De meeste marktorganisatoren zouden best eens een persoonlijk gesprek met wethouder Maarten Struijvenberg willen. De communicatie verloopt tot nu toe overwegend per mail of brief. Maarten deelt uit en zij hebben het maar te incasseren. Het gaat Willy Jägers van Willy’s evenementen aan het hart wat er allemaal gebeurt. “Mijn man en ik waren twintig jaar geleden de pioniers van deze openluchtsnuffelmarkten met gratis toegang. We begonnen destijds op het Heemraadsplein. Dat was toen nog een zeer slechte plek met een heleboel criminaliteit. Mede door de vlooienmarkten heeft het plein een veel betere reputatie gekregen. Iedereen kwam daar. Het zorgde voor verbinding. Ik zou erg graag met Maarten Struijvenberg in gesprek willen, het liefst met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb erbij.” Martin: “Het is belangrijk om hem onze kant van het verhaal eens te kunnen vertellen. Dit sleept nu al een jaar. Het klopt van geen kanten. Zo staan de kofferbakmarkten in de Rotterdamse deelgemeente Hoek van Holland aangemerkt als braderie en ontsprongen die alle regeltjesellende, terwijl het toch overduidelijk vlooienmarkten zijn. Hoe zit dat dan?”

Wethouder Maarten Struijvenberg heeft nog steeds een hoop uit te leggen.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑