...

Opknappertje Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo

Gepubliceerd op 18 januari, 2019 door Danny Post

0

Voor één euro een huis in Sambuca op Sicilië

Vreet de kou aan je botten? Pak je spullen en verkas naar het Siciliaanse dorp Sambuca. Voor de prijs van een pakje kauwgum koop je daar al een sfeervolle hideaway.

Het weggeven van oude huizen voor bijna niets begint een goede Italiaanse traditie te worden. Op Go with the Vlo kwamen de afgelopen jaren al meerdere van zulke acties voorbij (hier, hier en hier). Ze vormden vorig jaar zelfs de inspiratie voor de grote tv-hit Het Italiaanse Dorp: Ollolai.
En nu is er gewoon wéér een Italiaans plattelandsplaatsje waar ze aan het stunten zijn geslagen om de leegloop te bestrijden. In Sambuca op het eiland Sicilië worden enkele tientallen huizen aangeboden voor één euro per stuk. En je kunt er snel in, belooft loco-burgemeester Giuseppe Cacioppo. “In tegenstelling tot andere plaatsen die zulke acties puur deden als promotiestunt, is deze gemeente de eigenaar van alle huizen die in de uitverkoop gaan.” En dat betekent nul bureaucratische rompslomp. “Wij zijn geen tussenpersonen die het contact onderhouden tussen de oude en nieuwe eigenaren. Wie een bepaald huis wil, heeft het in no time in zijn bezit.”

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo 2

In het vredige Sambuca kun je de stress vaarwel kussen. (Wikipedia/Mboesch)

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo 3

Ruimte en frisse lucht. (Wikipedia/Ennio Gurrera)

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo

Wie zo’n optrekje koopt, moet dit van de gemeente wel binnen drie jaar opknappen. (Flickr/Admanchester)

Sambuca Sicilië huizen te koop 1 euro wonen go with the vlo

In sommige huizen staan zelfs nog oude meubels. (Flickr/Rino Porrovecchio, Flickr/Admanchester)

De grootte van de huizen varieert van veertig tot honderdvijftig vierkante meter. Er schuilt alleen wel een addertje onder het gras. Elke koper is verplicht om het huis van zijn/haar keuze binnen drie jaar op te knappen voor minimaal 15.000 euro. Verder moet er een borg van vijfduizend euro worden betaald. Na de renovatie krijgt de eigenaar dit geld netjes terug.
Wie de sprong waagt, krijgt geen spijt. “Sambuca staat bekend als de Stad van Pracht,” aldus Cacioppo. “Dit vruchtbare stukje land wordt het aards paradijs genoemd. We bevinden ons in een natuurgebied dat doordrenkt is van historie. We zijn omringd door prachtige stranden, bossen en bergen. Het is stil en vredig, een idyllisch oord waar je heerlijk kunt onthaasten.”

Arabische sferen
Sambuca is beslist geen armetierig gehucht en veel minder in verval dan de meeste dorpen en steden die zulke huizenacties op poten zetten. Het werd circa 830 na Christus gesticht door de Arabieren en die oosterse roots zie je nog steeds terug in het straatbeeld. Het oude hart is een doolhof van nauwe steegjes, zoals je die bijvoorbeeld in Marokkaanse steden tegenkomt. Leuk: hier staan ook de meeste huizen die nu voor één euro van de hand gaan. Verder kun je tijdens heldere dagen in de verte de Etna zien liggen, de op één na actiefste vulkaan van Europa.
In 2016 werd Sambuca zelfs nog verkozen tot het mooiste dorp van Italië. Desondanks trokken veel jongeren naar de grote stad omdat daar meer werk voor ze was. In 1991 bedroeg het aantal inwoners 6797, eind 2016 waren dat er bijna duizend minder: 5.878. Daarom is vers bloed hard nodig. Volgens Cacioppo zijn nieuwe mensen essentieel voor het voortbestaan van Sambuca. “We kunnen het ons niet veroorloven om onze wonderschone Arabische erfenis te verliezen.”

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo 5

De Arabische roots van Sambuca zijn duidelijk zichtbaar. (Flickr/Admanchester)

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo 4

Maar natuurlijk ontbreken de typisch Italiaanse kerken niet. (Wikipedia/Mboesch)

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo 6

Het dorp vergrijst en kan wel wat jonge honden gebruiken. (Flickr/Admanchester)

Sambuca Sicilië wonen huizen 1 euro Italië go with the vlo 7

De eerste nieuwe bewoners zijn al aan het klussen. Ben jij de volgende? (Wikipedia/Mboesch)

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Wik en weeg niet te lang. De eurohuizen van Sambuca gingen de hele wereld over en inmiddels hebben zich al talloze geïnteresseerden gemeld. “Buitenlanders komen hier in drommen naartoe, verbluft door al deze schoonheid,” zegt Cacioppo. “Ongeveer tien huizen zijn reeds verkocht. Tientallen anderen zijn nog beschikbaar, maar hebben dringend behoefte aan een make-over. We zijn al benaderd door mensen uit Zwitserland, Frankrijk en Spanje en worden bedolven onder de verzoeken.”
De Duitse Susanna Heinson behoort tot de gelukkigen die als eerste een huis wisten te scoren. Ze is momenteel druk aan het klussen en staat te trappelen om erin te te trekken. “Ik kan niet wachten om de volgende zomer in Sambuca door te brengen,” jubelde ze tegen CNN. “Het is een heerlijke, speciale plek. De mensen zijn erg ruimdenkend en vriendelijk. Goede restaurants, geweldige wijnhuizen. We voelen ons thuis.”

Zie jij jezelf wel wonen op Sicilië? Een deel van de huizen staat op de website van Sambuca: comune.sambucadisicilia.ag.it. Of stuur een mail naar case1euro@comune.sambucadisicilia.ag.it.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑