...

Tip! Lombok Straatfeesten Utrecht Bevrijdingsdag vlooienmarkt go with the vlo

Gepubliceerd op 1 mei, 2019 door Danny Post

0

Vrij en blij vlooien tijdens de Lombok Straatfeesten

Op Bevrijdingsdag trekken de bewoners van de Utrechtse wijk Lombok weer hun zolders en schuren leeg voor de Lombok Straatfeesten. Je wordt gék tijdens deze megavlooienmarkt.

Foto’s: Doe Lombok, Marijn van Gelder

Ik was nog maar net bijgekomen van een magistrale Koningsdag in de Amsterdamse Apollolaan (alle foto’s van die vrijmarkt staan op de Facebook-pagina van Go with the Vlo) of ik kreeg een berichtje van een volger: “Je móet ook naar de Lombok Straatfeesten op 5 mei.” Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar na het bekijken van wat foto’s op internet was mijn interesse gewekt en zocht ik contact met Denise Goossens. Ze is een van de bestuursleden van Lombok Anders, die dit grootse evenement organiseert. Ze is verbaasd dat ik de Lombok Straatfeesten niet ken. “Meen je dat nou??? Ze bestaan al toch heel lang hoor. Dit wordt alweer de 37e editie. Met de Lombok Straatfeesten vieren de bewoners van de Utrechtse wijk Lombok Bevrijdingsdag. Het is een superleuke vlooienmarkt in de straten rond het Bankaplein. Honderden mensen uit de buurt halen hun zolders en schuurtjes leeg en verkopen op straat de spullen die ze niet langer willen. Dit jaar zijn er 375 kramen en veertig kleedjes. Verder wordt de markt traditiegetrouw opgeleukt door muziekbandjes die al spelend door de straten lopen.”

Lombok Straatfeesten Utrecht rommelmarkt go with the vlo

De Lombok Straatfeesten trekken ieder jaar vele duizenden bezoekers.

Lombok Straatfeesten Utrecht danseres vlooienmarkt go with the vlo

Dancing queen. Sommige bezoekers struinen niet, maar swingen de markt over.

Lombok Straatfeesten straatverkoper vlooienmarkt Utrecht go with the vlo

Circa vierhonderd Lombokkers ruimen op. Pijpje pils en verkopen maar.

Lombok Straatfeesten rommelmarkt Utrecht toiletjuffrouw go with the vlo

Hopelijk kocht deze jolige toiletjuf geen tweedehands borstel?

Lombok Straatfeesten Utrecht vlooienmarkt kleding go with the vlo

Lombok is een smeltkroes van vele culturen, waardoor de markt een lekker multiculti-sfeertje heeft.

Lombok Straatfeesten Utrecht muziek rommelmarkt go with the vlo

Gooi tijdens het shoppen die heupen los!

Drie drummers, een blazer en twee danseressen van brassband AGOGO, de Swing Dixieland Band en saxofoonorkest Tutti Saxi zorgen dit jaar voor de muziek op straat. Speeltuin Bankaplein wordt omgetoverd tot een minifestival met een doorlopend programma met verschillende activiteiten. Denise: “De markt is zo bijzonder, omdat de Lombokkers er met hun vrienden en familie een groot feest van maken. Hun éigen feest. Professionele handelaren zijn niet welkom en ook etenswaren mogen niet worden verkocht. En alle niet-verkochte items worden na afloop weer keurig mee naar huis genomen. De sfeer is altijd gezellig en vreedzaam.”
Ieder jaar staat er tijdens de Lombok Straatfeesten een ander thema centraal. “Ditmaal is het thema ‘Duurzaam’. Op het Muntplein staan verschillende organisaties die iets met duurzaamheid te maken hebben. Zij laten zien wat zij doen en hoe belangrijk dat is. Maar eigenlijk is deze hele markt duurzaam. We verkopen spullen die een tweede leven krijgen.”
Bizar dat ik hier nog nooit geweest ben. Misschien moet ik aanstaande zondag toch eens wat aan mijn gebrekkige Lombokstraatfeestenkennis doen. Na 36 gemiste edities is het hoog tijd.

De gezellige Lombok Straatfeesten vinden plaats op zondag 5 mei in de straten tussen de Abel Tasmanstraat, Kanaalstraat, Leidsekade en de Billitonkade in de Utrechtse wijk Lombok.
Tijd: 07.30 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op facebook.com/lombok5mei.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑