...

Marktreview IJsbaan Haarlem rommelmarkt

Gepubliceerd op 17 juni, 2015 door Danny Post

0

Vrije rommelmarkt-kür in Haarlem

Tijdens de zomermaanden wordt er op de IJsbaan Haarlem niet geschaatst maar gevlooid. Bezoekers trekken een enthousiaste sprint langs de 250 kramen vol met antiek, design en gezellige rommel. Vaak zelfs meerdere keren. Want op deze markt blijf je ontdekken.

Uit een blunder komen soms de mooiste dingen voort. Dat blijkt afgelopen zondag maar weer als mijn vriendin Marie Cecile voorstelt om samen naar de carboot in Hillegom te gaan. Als we daar na een rit van ruim een uur arriveren, treffen we slechts een lege vlakte aan. De markt blijkt de dag ervoor te hebben plaatsgevonden. Terwijl Marie Cecile zich hardop afvraagt of haar hersenen antiek beginnen te worden (ik vermoed van wel), zoek ik op mijn telefoon of er nog een andere rommelmarkt in de buurt is. En die is er gelukkig, op de IJsbaan Haarlem.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt kraampjes

Bij het zien van zoveel moois smelt je voornemen om niets te kopen al gauw.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt schaatsen benen breken

IJsvrij. Alleen poppen hoeven hier ’s zomers te vrezen voor gebroken ledematen.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt spullen

In deze tweedehands chaos is het prettig verdwalen.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt schalen

Afdankertje uit een villa in het naburige Bloemendaal?

IJsbaan Haarlem rommelmarkt vogels

Aanvalluh! Bij aankomst maak je gegarandeerd een duikvlucht op de 250 kramen.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt glaasjes

Maar pas op dat je niet crasht en je hoofd verliest…

Blijkt dat even een goede switch te zijn. Bij binnenkomst in de grote hal in Haarlem-Noord dank ik het universum dat mijn vriendinnetje soms een brein als een stoffige kasteelzolder heeft. Van mij mag ze die spinraggen tussen haar oren voor altijd laten hangen, als dit inhoudt dat we dan vaker voor zulke toffe verrassingen komen te staan. Want de markt in de IJsbaan Haarlem is niet zomaar een flea, dat wordt meteen duidelijk. Qua locatie, maar ook qua aanbod. Op de baan, waar in de winter een dikke laag ijs ligt en volop wordt geschaatst, zie ik honderden kramen, die kreunen onder het gewicht van alle uitgestalde rommel en antiek. Ik hol er op af.

Te duur ge-Fisher-prijsd?
Binnen twee minuten doe ik mijn eerste aankoop: een poster die in 1959 werd uitgegeven ter gelegenheid van de maiden voyage van het schip de SS Rotterdam. Ik hoef er maar vijf euro voor betalen. Een belachelijk koopje. Helemaal omdat het mijn ervaring is dat de markten rond Haarlem en Amsterdam niet tot de goedkoopste behoren. Men is er om de een of andere reden makkelijker met uitgeven en daar anticiperen de verkopers meestal op. Maar niet hier. Ook bij de andere kramen die ik passeer, vallen de prijzen me ontzettend mee.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt foto

Deze taaie ijzervreterella baalt dat ze voor zo weinig weg mag.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt paspop

Klaar om een ereplaats in je woonkamer in te nemen: Vitra paspop uit de thirties.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt glaasjes 2

Oud strand- of tuinhuisje gekocht? Hier zijn de bijpassende retro glaasjes.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt geweien

…dat een rommelmarkt in de regio Haarlem nog zo goedkoop kan zijn!

IJsbaan Haarlem rommelmarkt West-Germany vazen

Zo’n joekel van een West-Germany vaas kan zelfs de langste pioenroos eenvoudig handelen.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt kraam 2

Fijn: doordat de markt in een brede cirkel loopt, ben je af van die krappe gangpaden.

Zelfs de handelaren, die op deze markt in de meerderheid zijn, zetten je niet het mes op de keel. Zeven euro voor schedeltjes en geweitjes, vijftien euro voor een enorme West-Germany vaas, een antiek servies dat maar twintig euro hoeft op te brengen, terwijl we van kraam tot kraam klunen, vallen we van de ene verbazing in de andere. Enige smet voor Fisher Price-verslaafde Marie Cecile is dat er voor een volle zak met poppetjes en autootjes van het merk 22,50 euro wordt gevraagd. Aan de andere kant: je komt zelden zoveel poppetjes in het wild tegen.

Flipperdeflipperkast
En over de levende poppetjes op de markt gesproken: die zijn veelal van een bepaalde leeftijd. We zien her en der een verdwaald hipster stelletje tussen de spullen duiken en een groepje studenten lijkt bezig met een melig wedstrijdje ‘wie neemt het lelijkste ding mee naar huis?’, maar het meeste publiek is iets ouder. Het is rustig ook. Al verzekert een verkoopster ons dat ze hier zelf ook van op kijkt. “Het is vandaag extreem stil, meestal is het een stuk drukker.” Ze legt uit dat de markt een speciale zomerversie is van de rommelmarkt die tijdens de wintermaanden in de naastgelegen Kennemerhal wordt georganiseerd. “In augustus wordt ‘ie nog een keer gehouden op de ijsbaan en dan verplaatst alles zich weer naar de sporthal. Persoonlijk vind ik deze zomermarkt het leukst. Hij is groter en het aanbod is aparter.”

IJsbaan Haarlem rommelmarkt platen

The name is Bond, Flea Bond.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt vrouw achter kraam

Op deze markt kun je gemakkelijk een Elfkistentocht maken.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt My little pony

Stralingsgevaar! My little radioactive pony.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt houten flipperkast 2

Lang getwijfeld over deze flipperkasten, maar toch laten staan.

IJshal Haarlem rommelmarkt blikken

Als antieke blikken konden doden, waren we al duizend keer dood geweest.

Rommelmarkt IJsbaan Haarlem schoolplaten

Links ging mee naar huis. Rechts bijna ook…

Daar moet ik haar gelijk in geven. Ik ken de wintereditie niet, maar ik stuit inderdaad op bijzondere dingen. Een vrouw bestiert een kraam met alleen maar houten flipperkastjes. “Ze zijn afkomstig van een verzamelaar,” lacht ze, wanneer ik mijn bewondering uitspreek. Ik heb er in principe weinig mee, maar bij elkaar zien ze er zo ontzettend bont en gezellig uit dat ik er voor twintig euro bijna eentje van haar koop. Even verderop hoor ik Marie Cecile vragen naar een schoolplaat uit 1951, die ongewoon kleurrijk is. Hij kost zes euro, maar de verkoopster zakt uit zichzelf al iets met de prijs. Marie Cecile mag hem voor vijf euro onder haar arm klemmen. Wederom zo goedkoop dat ze even twijfelt of ze er twee mee zal nemen.

Van de Lamme en de blinde
Volledig in de ban raak ik van de kraam waar een man oude foto’s verkoopt. Ik trek een humoristisch glamourportret van zanger/acteur Maurice Chevalier uit de stapel tevoorschijn (prijs: twee euro), maar een doos met allerlei mapjes foto’s trekt de meeste aandacht. “Ze zijn afkomstig uit de nalatenschap van de fotograaf Henk Lamme,” vertelt hij me. “Hij is bekend geworden om de vele foto’s die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte.” Die zitten er in de doos helaas niet bij, het betreft vooral privé-opnames, maar de vroege kleurenkiekjes die Henk maakte van zijn vrouw op het strand, mogen er ook zijn. Ik gok dat ze stammen uit eind jaren dertig, begin jaren veertig. Een zeldzaamheid. Voor vijftig cent per stuk koop ik er een heel stel.

IJsbaan Haarlem foto's Maurice Chevalier Henk Lamme

Kiek nou hoe cool!

IJsbaan Haarlem rommelmarkt luciferdoosjes

De Action was niet de eerste die iets deed met spreuken.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt meubels

Meubels voor grote en kleine mensen.

IJsbaan Haarlem rommelmarkt kraam

We rede … liepen wel vier rondjes.

IJsbaan Haarlem Jeanne Brandsma schilderij

Waarom wees ik Marlon nou niet op zo’n fraai, duizend in een dozijn babyportretje?

IJsbaan Haarlem rommelmarkt telefoon

“Hallo, eerste hulp? We hebben hier iemand van Go with the Vlo met ernstige ademhalingsproblemen.”

Helaas vertroebelt het geluksgevoel dat deze rommelmarkt bij me oproept ook mijn vintage visie. Wanneer ik bijna aan het einde van mijn tweede rondje ben, kom ik toevallig mijn goede vriendin Marlon tegen. We waren vorig jaar samen op de gigantische vlooienmarkt in Lille en ze is net zo’n retro liefhebber als ik. Terwijl we praten, lopen we langs een oud portret van een kind. Zonder na te denken wijs ik haar erop dat het een echt olieverfje is, om vervolgens -waarom, waaróm??- door te lopen. Marlon ruikt een buitenkansje en trapt op de rem. Voor maar vijf euro is hij van haar. Nee!! De grootste klap volgt een dag later. Het werkje blijkt gemaakt te zijn door Jeanne Brandsma (1902-1992). Deze Nederlandse schilderes creëerde een soort polderversies van de huilende zigeunerportretten die we allemaal wel kennen. Kitsch volgens velen, maar wel kitsch waarvoor op veilingen soms honderden euro’s worden neergeteld. Marlon is extatisch, ik iets minder. Kennelijk is Marie Cecile niet de enige met een warrig hoofd.

De volgende rommelmarkt in de IJsbaan Haarlem (IJsbaanlaan 2) vindt plaats op zondag 16 augustus. Erna verplaatst de markt zich weer naar de Kennemerhal. Houd voor alle data onze marktagenda in de gaten of kijk op de site van de organisator Van Aerle: vlooienmarkten.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Vrije rommelmarkt-kür in Haarlem Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑