...

Tip!

Gepubliceerd op 28 november, 2016 door Danny Post

1

De mooiste dag van twee diep gehate tortelduifjes

Koning Edward VIII en Wallis Simpson beleefden de meest controversiële romance van de twintigste eeuw. Op woensdag 30 november gaan bij het Britse veilinghuis Bellmans hun trouwfoto’s onder de hamer. Niet rijk genoeg? De boeken die over het tweetal werden geschreven – overspel! nazi-sympathieën! interseksualiteit! – zijn evenmin te versmaden. 

Door het enorme succes van The Crown staan de oud-koning Edward VIII en Wallis Simpson weer volop in de belangstelling. Wanneer Edward in 1936 niet zijn troon had opgegeven zodat hij kon trouwen met de twee keer eerder gehuwde Wallis (een doodzonde in de ogen van de Britse regering en de Anglicaanse Kerk), zou het Britse koningshuis er vandaag drastisch anders uit hebben gezien. Dan had zijn broer George VI hem nooit opgevolgd, kenden we nu geen koningin Elizabeth en waren William en Harry ‘gewone’ adel geweest. Als ze überhaupt geboren waren, want dan had Charles zich wellicht niet in een gruwelhuwelijk met Diana laten duwen. Voor de Engelsen is Edwards troonsafstand nog altijd een nationaal trauma. De scherpe randjes zijn er na tachtig jaar wel vanaf, maar het blijft zeuren waarom iemand alles opofferde voor een vrouw met een dubieuze reputatie en daarmee het koningshuis bijna de afgrond in hielp.

wallis-simpson-edward-huwelijk-go-with-the-vlo-2

Lachen als twee boeren met kiespijn. Edward en Wallis sleepten zich door hun bruiloft.

wallis-simpson-huwelijk-veiling-go-with-the-vlo

Geen van Edwards broers kwam opdagen. Ook zijn moeder bleef thuis.

edward-wallis-simpson-bruiloft-go-with-the-vlo-2

“Hadden we maar een castingbureau gebeld. Zij hadden zo een blik figuranten opengetrokken.”

wallis-simpsom-edward-huwelijksdag-go-with-the-vlo

“We kunnen wel aan tafel gaan. Ik geloof niet dat er nog meer mensen zullen verschijnen.”

Edward en Wallis betaalden een hoge prijs voor hun relatie. Oude vrienden keerden zich van de twee af, het volk kotste hen uit en de koninklijke familie gooide alle paleisdeuren dicht. In het bijzonder de Amerikaanse Wallis, volgens velen een gehaaide golddigger, werd hartgrondig gehaat. Hun isolement was pijnlijk zichtbaar tijdens hun bruiloft op 7 juni 1937 in Château de Candé bij het Franse Tours. Wat een bruisend societyfeest moest worden, liep uit op een treurige plechtigheid met een handjevol gasten. De meeste stoelen in het kasteel bleven leeg.

Was Wallis een man?
Zeventien kiekjes van deze niet zo gelukkige dag worden op woensdag 30 november geveild bij Bellmans Auctioneers & Valuers. Ze zijn genomen door lady Alexandra Metcalfe, de echtgenote van Edwards goede vriend en getuige, majoor Edward ‘Fruity’ Metcalfe. Alexandra deed later elke gast zo’n setje foto’s cadeau als aandenken. Volgens Denise Kelly van Bellmans is het een unicum dat ze op de markt komen. “Het is hoogst ongebruikelijk om zulke koninklijke privé-foto’s te ontvangen, maar om er zeventien in één partij te hebben, die bovendien de koning tonen die zijn rijk inruilde voor de vrouw waarvan hij hield, is buitengewoon.” De interesse in de foto’s is groot, naar verwachting zullen ze circa zesduizend pond opbrengen. Te duur? Tevens onder de hamer gaan een brief van Wallis en een gesigneerde foto van het stel waar je een tijdschrift uit december 1936 bij krijgt. Deze koop je al voor zo’n twee- à driehonderd pond.

edward-wallis-simpson-go-with-the-vlo-2

Dit tijdschrift kwam uit op 12 december 1936, de dag na de abdicatie.

wallis-simpson-brief-monaco-go-with-the-vlo

Leeg leven. Zonder aanzien of banen werden Edward en Wallis rondreizende societyparasieten.

wallis-simpson-edward-nazi-go-with-the-vlo

Naar verluidt wilde Hitler zijn vriendje Edward wel terugzetten op de troon zodra hij Engeland veroverde.

wallis-simpson-boeken-liefde-go-with-the-vlo

Op Buckingham Palace sprak men niet over Wallis, maar over “die vrouw”.

Nog goedkoper, maar wat mij betreft onbetaalbaar zijn enkele smakelijke boeken die over Edward en Wallis verschenen: Princes at War van Deborah Cadbury, That Woman van Anne Sebba, 17 Carnations van Andrew Morton, The Duchess of Windsor, The Secret Life van Charles Higham en Dancing with the Devil, The Windsors and Jimmy Donahue van Christopher Wilson. Ze schetsen een ontluisterend beeld dat totaal haaks staat op het romantische sprookje dat we voorgeschoteld kregen. Wallis zou nooit hebben gewild dat Edward alles voor haar opgaf. Ze hield stiekem nog steeds van haar tweede echtgenoot en zag de koning slechts als een amusant tussendoortje. Toen hij troonsafstand deed, kon ze voor haar gevoel onmogelijk terugkrabbelen. Edward op zijn beurt hoopte door het huwelijk af te rekenen met de homoseksuele gevoelens die hem plaagden. Zijn grote liefde zou eigenlijk Edward ‘Fruity’ Metcalfe zijn geweest. En er zat meer fout. De hertog en hertogin van Windsor koesterden nazi-sympathieën (ze brachten een omstreden bezoek aan Hitler-Duitsland), Edward zou zwaar labiel of zelfs krankzinnig zijn geweest en Wallis was mogelijk interseksueel (vandaar haar mannelijke uiterlijk en haar onvermogen om kinderen te krijgen). Ook beleefde ze van 1950 tot 1954 een affaire met de sletterige relnicht Jimmy Donahue. Vanwege alle commotie die ze hadden veroorzaakt, waren Edward en Wallis echter gedoemd om tot het bittere einde de schijn op te houden. Zoals Wallis eens verzuchtte: “Je hebt geen idee hoe moeilijk het is een grote romance uit te zitten.”

Princes at War
Deborah Cadbury
Bloomsbury Circus
ISBN 978 14 088 4524 0

That Woman: The Life of Wallis Simpson, Duchess of Windsor
Anne Sebba
W&N
ISBN 978 02 978 5896 6

17 Carnations: The Windsors, The Nazis and The Cover-Up
Andrew Morton
Michael O’Mara
ISBN 978 17 824 3456 6

The Duchess of Windsor, The Secret Life
Charles Higham
Pan
ISBN 978 03 304 2678 7

Dancing With the Devil: The Windsors and Jimmy Donahue
Christopher Wilson
HarperCollins
ISBN 978 00 025 7103 6

Meebieden? Alle spullen van Edward en Wallis worden op woensdag 30 november geveild bij Bellmans Auctioneers & Valuers: bellmans.co.uk. De veiling start om 12.00 uur Engelse tijd.

 

edward-wallis-simpson-go-with-the-vlo

Of ze in 1937 op Buckingham Palace ook zo’n pakketje trouwfoto’s ontvingen? Wat denk je zelf?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑