...

MCB

Gepubliceerd op 17 februari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Warm bad in Maassluis

Gezelligheid troef, daar in Maassluis. De allervriendelijkste eigenaresse zit duidelijk op haar tweedehands praatstoel. Of is het een stiekeme afleidingsmanoeuvre? Want deze volle zaak bevat een paar goed verstopte parels. Koppie erbij houden is dus essentieel.

De Kleine Schaal zit in een krappe loods, die koud en donker is. Omdat het pand geen ramen heeft, blijft voor het broodnodige daglicht, de grote deur open. En daardoor is het binnen net zo koud als buiten. Ondanks dat is het onthaal meer dan warm. “Wil je ook wat?” vraagt de eigenaresse terwijl ze plaats neemt aan een tafel om een warme kop Cup a Soup te eten.

Maassluis-zithoek-landelijk

Door de spullen heen kijken is hier van levensbelang.

Maassluis-Hooimeijer-&-slee

Brocante-alert! Een goed geconserveerde winkeltrommel en een oude slee.

Maassluis-elpees

Alleen bij de kringloop: James Last, Ennio Morricone en de Dolly Dots gebroederlijk naast elkaar.

Ik dank vriendelijk, maar de toon is meteen gezet. De vrouw die deze kleine kringloop bestiert is een heel makkelijke prater, zo blijkt en kletst er vrolijk op los. “In het begin lustte niemand hier die erwtensoep, namen ze allemaal de andere smaakjes. Totdat erwtensoep de enige was die over was, toen moesten ze wel. En lekker dat ze het vonden,” vertelt ze smakelijk. Haar side-kick, een kalme man die haar helpt met hand en spandiensten, maakt het plaatje compleet.

Op jacht naar de schat
Een lelijke zithoek, oude kleding en James Last op klompen. Heel veel spullen zijn het bij De Kleine Schaal net niet. En op een paar spullen na is helemaal niets geprijsd. “Dat doe ik expres niet. Ik heb het daar veel te druk voor. Bovendien maak ik liever een prijs ter plekke,” zo legt ze uit. “Hier zou je zo maar voor een prikkie een Picasso kunnen vinden, want we hebben geen benul.” Nou is dat niet helemaal waar, want de prachtige grote metalen trommel van beschuitfabrikant Hooimeijer is keurig op waarde geschat met vijftig euro. Maar toch…

Maassluis-Vermeer

Ondanks stevig zoeken, kwamen we wat kunst betreft niet verder dan deze Vermeer.

Maassluis-duiven

Altijd fijn: duiven die niet kunnen poepen.

Maassluis-kastje

Door het schreeuwbehang en kitsch-accessoires zie je het bijna niet, maar hier staat een leuk retrokastje.

Het ontbreken van prijzen en de bekentenis van de eigenaresse dat ze het ook niet allemaal weet (dat wil zeggen, in sommige gevallen), maken het shoppen hier in ieder geval wel spannender. Je weet inderdaad niet wat je tegen kan komen. Na uitvoerig scharrelen door de zaak zijn me twee dingen duidelijk geworden: de zeldzame spulletjes die de moeite waard zijn, zijn hier heel goed verstopt. Maar als je dan iets vindt, is het meteen héél interessant. Verder kijken dan je neus lang is, is hier dus verstandig. En je niet laten afleiden door het gezellige geklets van de eigenaresse.

Juich-momentje
Zo zie ik, bovenop een hoge plank (die verder helemaal leeg is) een prachtig schoolplankje van Fisher-Price. De ‘stille kracht’ is zo vriendelijk om me een stoel te geven en zo haal ik het zelf van de plank. Als ik het vintage speelgoed in mijn hand heb geloof ik bijna mijn ogen niet, de magneetletters zitten er nog allemaal bij, de leeskaartjes ook en verder is het puntgaaf.

Maassluis-huoten-huisje-1

Shoppen in oldskool western-style: alleen in Maassluis.

Maassluis-retro-gordijnen-en-hangertje

‘Weet je wat ik wel zou willen zijn? Een groen retro-gordijn!’

Maassluis-Houten-huisje-2

En na het shoppen een afzakkertje in de plaatselijke retro-saloon.

Voor een Fisher-Price gek als ik is dit een klein geluksmomentje en als ik de prijs hoor (twee euro, ik herhaal: twee euro) moet ik me inhouden niet te gaan juichen. Even later pluk ik uit de boekenhoek, die verder niet bijster interessant is, zo maar een geweldig retrowoonboek. Vol prachtige foto’s en opnieuw maar twee euro. Blij! Want ook die liggen in veel kringloopwinkels niet voor het oprapen.

Een stukje klantenbinding
Nu ik op dreef ben, besluit ik een tweede ronde te maken en ontdek ik een mooi retrokastje. De lelijke kitschvazen op de planken werken bijna als camouflage, ze trekken zo de aandacht naar zich toe dat je op deze manier bijna niet ziet wat een beauty dit kastje eigenlijk is. En nog in goede staat. In een strakkere omgeving met de juiste accessoires zou dit kastje een echte eyecatcher kunnen zijn.

Maassluis-Odi-en-garfield

Door zijn kapotte pootje kan Garfield lang wachten op een nieuw baasje.

Maassluis-dienblad

Geen zin in Cup a Soup? Theeleuten mag ook in Maassluis.

Maassluis-boeken

Plaatjes van boeken: deze verzamelalbums van Verkade.

“Ik ben even een bloemetje naar een klant aan het sturen,” verklaart de eigenaresse als ze druk met haar mobieltje in de weer is. Het was ook even verdacht stil aan haar tafeltje… “Ik heb zulke leuke klanten,” verzucht ze, om daarna uitvoerig uit de doeken te doen waarom deze dame volgens haar bloemen verdient: tegenslag in de liefde, slechte gezondheid en een nieuwe, maar niet helemaal zorgeloze nieuwe romance zorgen ervoor dat deze klant even in het zonnetje mag worden gezet. Ik vind het heel aardig. Wanneer we, in onze bespreking van kringloopwinkels en rommelmarkten, punten zouden geven voor de medewerkers/eigenaars, dan zou kringloopwinkel De Kleine Schaal in Maassluis ergens bovenaan eindigen. De kringloopwinkel is geen enorme knaller, maar de eigenaresse en die paar zeer fijne aankopen die ik heb kunnen doen hebben mijn hart veroverd. “Leuk dat je geweest bent,” zegt de vrouw als ik de deur uit loop. En ik geloof dat ze het echt meent.

Kringloopwinkel De Kleine Schaal
Heldringstraat 6a
3144 CG Maassluis
Tel. 06-26350268 / 010-2600808

Maassluis-FP

Ogen dicht?! Heel onverstandig bij De Kleine Schaal.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail
Warm bad in Maassluis Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Sfeer
Koopjesgehalte

Summary:

3.5


Tags: , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑