...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 30 maart, 2016 door Danny Post

0

Wat er overbleef van Palmyra, de eerste beelden

IS werd verdreven uit Palmyra. Hoeveel is er na alle vernielingen nog over van de antieke stad? Best veel, zeggen sommige experts. “Binnen vijf jaar is Palmyra in ere hersteld.”

Bijna een jaar geleden sprak ik mijn angst uit over het lot van Palmyra in Syrië. We weten wat er gebeurde. De idioten van IS veroverden de befaamde ruïnestad en gingen tekeer als een olifant in een porseleinkast. De tweeduizend jaar oude Leeuw van Al-Lāt werd met een bulldozer gesloopt, de Tempel van Bel en de Tempel van Baal-Shamin werden opgeblazen, de Romeinse triomfboog ook, drie graftorens, elke maand waren er wel weer nieuwe berichten over zinloze vernielingen in Palmyra. In oktober 2015 meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten nog hoe IS-strijders gevangenen voor de lol levend vastbonden aan de antieke zuilen, waarna ze de zuilen lieten exploderen. Twee vliegen in één klap als het ware. Maar er is nog hoop voor Palmyra zeggen experts. Nadat het Syrische leger, ondersteund door Russische luchtaanvallen, IS op zondag eindelijk verdreef uit het gebied, kon men de schade met eigen ogen bekijken. En die is gigantisch, maar de Stad van Duizend Zuilen is niet reddeloos verloren. Dat komt onder meer door een stiekeme deal die de Syrische overheid sloot met IS.

Palmyra verwoesting

Losers met een kort lontje hebben vaak grote explosies nodig om zich het mannetje te voelen.

Palmyra verwoesting go with the vlo

Opgeruimd staat netjes. IS-terroristen zagen Palmyra bij voorkeur zo leeg als hun eigen hersenpan.

Palmyra Syrië go with the vlo

Gelukkig kwamen ze tot bedaren en werd Palmyra niet helemaal met de grond gelijkgemaakt.

Palmyra oorlog go with the vlo

Deze eerste foto’s van de stad na de herovering maken duidelijk dat niet alles verloren is.

Palmyra Syrië go with the vlo 2

Opluchting! De Stad van Duizend Zuilen kan zijn bijnaam behouden. 
Die deal voorkwam dat IS Palmyra compleet van de kaart vaagde, onthult het hoofd van het Syrische Directoraat-Generaal voor Antiquiteiten en Musea (DGAM), Maamoun Abdulkarim. “We werkten nauw samen met zo’n 45 à 50 mensen binnenin de stad om IS over te halen niet alles te vernietigen.” Ze doordrongen de IS-strijders van het feit dat ze zich hiermee een enorme volkswoede op de hals zouden halen. “IS besefte dat er een opstand zou komen wanneer men de hele handel kapot zou maken. Dat maakte dat de organisatie uiteindelijk niet alles heeft gestolen en verwoest.” Bovendien verborgen de gerenommeerde archeoloog en Palmyra-expert Khaled al-Assaad en zijn team een heleboel kunstschatten uit Palmyra op geheime locaties kort voordat IS de stad innam. Zijn heldendaad kostte de 82-jarige Khaled de kop, hij werd een maand lang gemarteld en tenslotte op brute wijze onthoofd, maar hij stierf met een triomfantelijke glimlach op zijn gezicht. Tenminste een deel van zijn geliefde Palmyra was gered.

Palmyra binnen vijf jaar herbouwd?
Terwijl het Syrische leger momenteel druk bezig is om Palmyra te ontdoen van alle booby traps, bommen en mijnen die IS achterliet, denkt Maamoun Abdulkarim dat de stad volledig te restaureren is. “We verwachtten het ergste, maar het gebied verkeert over het algemeen in een goede staat. Tachtig procent van de ruïnes staat nog overeind. We hadden Palmyra in zijn geheel kunnen verliezen. De vreugde die ik voel, is met geen pen te beschrijven. Zodra UNESCO met de herbouw akkoord gaat, hebben we vijf jaar nodig om alle gebouwen die door IS beschadigd of verwoest werden in ere te herstellen.” Maamoun wil zelfs de tempels van Bel en Baal-Shamin in hun geheel herbouwen, maar belooft dit te doen op een manier waarmee ze hun historische identiteit behouden. Bij de reconstructie van de circa tweeduizend jaar oude monumenten zullen zoveel mogelijk de originele stenen worden gebruikt, die worden aangevuld met “nieuwe identiek ogende stenen uit de steengroeve bij de stad”.

Palmyra tempel go with the vlo 3

Door alle bommen en mijnen konden onderzoekers nog niet overal komen, maar de eerste indruk is goed.

IS Palmyra go with the vlo

Onthoofdingsuitje. Het Romeinse amfitheater bleef intact, omdat IS het nodig had voor alle executies.

Tempel Bel IS go with the vlo

Bel voor de laatste ronde. Een afscheidsfoto voordat IS de Tempel van Bel opblies.

Palmyra tempel Bel go with the vlo

Alleen de toegangspoort tot de tempel bleef fier overeind staan.

Palmyra Londen go with the vlo

Steungebaar: in april worden in New York en Londen twee 3D-replica’s van de poort gebouwd.

Syrië Palmyra go with the vlo

Als het aan DGAM ligt, staat de Tempel van Bel er ooit weer zo bij. (Wikipedia/Bernard Gagnon)

De Russische president Poetin heeft alvast zijn steun voor de restauratie uitgesproken. Sinds hij zich vorig jaar mengde in de Syrische burgeroorlog is de herovering van Palmyra zijn belangrijkste wapenfeit. Daarom wil hij ook betrokken blijven bij de wederopbouw van deze magische plek. Op zondagmorgen belde hij onmiddellijk met de directeur van UNESCO en sprak hij de wens uit dat er nauw samengewerkt kan worden met experts van de Hermitage in Sint-Petersburg. Immers, de Hermitage is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld en daarnaast hebben de Russen door de Tweede Wereldoorlog als geen ander ervaring met het herbouwen van vernietigde oude steden.

Sluwe truc van de Syrische president
De Franse Annie Sartre-Fauriat, Syrië-expert bij UNESCO, is echter sceptisch. Ze vindt Maamoun Abdulkarim wel erg optimistisch over de mogelijkheden tot een snelle wederopbouw van Palmyra. Ze beweert dat ze zo’n beetje ieder uur foto’s en video’s ontvangt van de situatie ter plaatse en die stemmen haar bijzonder verdrietig. In het Palmyra Museum dat bij de stad hoort, is alles van de muren gerukt en verbrijzeld of gestolen. “Het is totaal vernield. In tegenstelling tot wat we dachten is de collectie van het museum niet geheel weggehaald voordat IS arriveerde, omdat het departement van antiquiteiten slechts 48 uur de tijd had om alles in te pakken en de grotere objecten niet vervoerd konden worden.” Annie wordt er ook niet bepaald vrolijk van dat Syrische troepen nu de scepter zwaaien over Palmyra. “Zolang het Syrische leger er is, ben ik niet gerustgesteld. Laten we vooral niet vergeten dat ditzelfde leger het gebied tussen 2012 en 2015 bezette en toen een hoop schade veroorzaakte en veel plunderde.” 

Palmyra zuilen go with the vlo

Hier vloeide zoveel bloed, het is een wonder dat de grond niet rood kleurde.

Palmyra citadel go with the vlo

Is het uitzicht vanaf het Arabische fort binnen vijf jaar weer net zo mooi als vroeger?

Palmyra ruine go with the vlo

Gewetensvraag: zo laten of …

Tempel Palmyra go with the vlo

… bijvoorbeeld de Tempel van Baal-Shamin toch herbouwen? (Wikipedia/Bernard Gagnon)

Palmyra opblazen go with the vlo

In Palmyra vinden geen explosies meer plaats, maar de rest van Syrië heeft helaas minder geluk.

“We moeten onszelf niet voor gek houden. De oorlog is niet voorbij omdat Palmyra nu toevallig is teruggepakt van IS. Dit moeten we puur zien als een politieke en publicitaire operatie,” briest ze. “Een die erop gericht was om de publieke opinie te beïnvloeden en zo zieltjes te winnen voor het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.” Annie heeft niks met het herbouwen van gebouwen als de Tempel van Bel, die bijna met de grond gelijk gemaakt werden. Dan praat je feitelijk over een kopie. Het origineel haal je er nooit meer mee terug. “We gaan niets herbouwen dat tot stof vergaan is. Herbouwen van wat? Een nieuwe tempel?” Daarnaast is de oorlog nog altijd niet voorbij, sneert ze. “Ik denk dat er nu andere prioriteiten in Syrië zijn dan het herstellen van ruïnes.” Toch lijkt Annie een roepende in de Syrische woestijn te zijn. Maamoun Abdulkarim en het DGAM zijn vastberaden om Palmyra te laten herrijzen uit de as van het kwaad. Maamoun: “De algemene en bekende mening is dat verwoeste oudheden niet herbouwd dienen te worden, maar in het geval van Palmyra is dat anders.”

Op de site van het Directoraat-Generaal voor Antiquiteiten en Musea (DGAM) kun je nog veel meer verse foto’s van het heroverde Palmyra bekijken: dgam.gov.sy.

 

Palmyra brokstukken go with the vlo

Het wordt nog flink puzzelen om alle brokstukken weer op de juiste plaats te krijgen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑