...

#tbt Diabolik en Eva Kant

Gepubliceerd op 10 juli, 2014 door Danny Post

0

Who’s bad? Diabolik en Hyena!

Op deze Throwback Thursday graaf ik de anti-helden Diabolik en Hyena op. Oneindig veel spannender dan die saaie burgerlul Batman lieten ze in Nederland korte tijd het Kwaad zegevieren. Maar zo snel als ze opdoken, verdwenen ze weer. Of toch niet…?

Diabolik. Bijna niemand in Nederland kent hem, maar mijn liefdesgeschiedenis met deze duistere stripfiguur gaat terug tot halverwege de jaren tachtig. Ik was met mijn ouders op een verjaardag bij mijn oom en tante toen ik daar toevallig een oud stripboekje vond: De beul staat klaar. Die heftige titel in combinatie met de naam Diabolik in bloedrood erboven, wauw. Ik was meteen hooked. De andere gasten hebben me de hele avond niet meer gehoord.

Diabolik-superstrip-vintage-De-beul-staat-klaar go with the vlo

Deze beul van een misdadiger weet zijn blauwe kijkers perfect te accentueren.

Diabolik-Eva-in-de-klem go with the vlo

Diabolik, Eva en Ginko genieten sinds 1962 van een eeuwigdurend trio.

Dit was even iets anders dan Suske en Wiske of Batman. Niks boertige teletijdmachines of een brave APK-gekeurde Batmobiel, deze afgetrainde antiheld en zijn blonde sidekick Eva Kant scheurden in een sexy zwarte Jaguar door de straten van het fictieve Clerville op weg naar de volgende kraak of diamantroof. Daarbij werd niet moeilijk gedaan over een dode meer of minder. En dankzij een ‘ultrageheim procedé’ dat hen in staat stelde om perfect gelijkende maskers te maken, konden Diabolik en Eva in de huid kruipen van welke persoon dan ook en zo steeds weer uit de handen van hun aartsvijand inspekteur Ginko blijven. Een strip waarin het Kwaad overwon, ik kon mijn geluk als puber niet op.

Kus des doods
Na die avond sloeg ik acuut aan het verzamelen. Elke markt, stripwinkel of rommelloods plunderde ik, op zoek naar de andere Diabolik-deeltjes. Want de Nederlandse Uitgeverij Nooitgedacht had er in de jaren zestig en zeventig nog veel meer uitgebracht. Tezamen met een strip rond een soort vrouwelijke Diabolik: Hyena. Deze sluwe tante was ‘jong en knap maar een duivelse vrouw en wreed als een roofdier’. En hoe fantastisch van de pot gerukt: deze feministische blootloopster doodde mannen met haar kussen. Eén Kamasutra-sessie met Hyena en je kon het nooit meer navertellen. Je raadt het al: ook deze stripboekjes begon ik gretig te verzamelen. Alleen de pulpcovers waren al onweerstaanbaar.

Hyena Duivelse Schoonheid vintage strip go with the vlo

Met haar gifklieren krijgt deze rondborstige adder elke vent plat.

Hyena retrostrip seventies go with the vlo

Bloot rijmt op…dood.

Hoeveel deeltjes er van beide strips precies waren, wist ik niet (dit was in de prehistorie voor internet), maar dat maakte het juist spannend. Op elke rommelmarkt liep ik te fantaseren over de deeltjes die ik nu weer zou vinden. Maar helaas, aan al het kwaads komt eens een einde. Op een gegeven moment moest ik toch echt de bittere waarheid onder ogen zien. Na De grootste kraak van Diabolik en Verloren en gewonnen van Hyena waren er op een stel herdrukken na geen nieuwe zwart-wit pockets van mijn criminele jeugdhelden meer verschenen. Out of the darkness I steppend – met tegenzin – back into the light.

Diabolik-koorts
Ik vergat Diabolik en Hyena nooit helemaal. Ik kocht af en toe op markten nog deeltjes om sleetse exemplaren te vervangen en ging als twintiger op zoek op internet. Wat schetste mijn verbazing? Mijn oude vriend Diabolik was niet dood! Hij was alive and kicking ass in Italië. Daar komt hij ook oorspronkelijk vandaan ontdekte ik. Bedacht in 1962 door de zussen Angela en Luciana Giussani verschijnen er tot op de dag van vandaag nog elke maand nieuwe delen van de strip. In Nederland was zijn succes dan van korte duur, in Italië werd vorig jaar oktober het 800e deel (Sus en Wis, you’re NOTHING) gevierd. Zijn populariteit kent geen grenzen.

Stripheld Diabolik editie 800 go with the vlo

De achthonderdste editie, daar moet op geroofd worden!

Diabolik Italiaanse strip jaren zestig go with the vlo

De Eros Ramazzotti van de misdaad heeft soms ook een gladde Spaanse babbel.

Diabolik merchandise go with the vlo

Boxer met bewaking of eau de Eva? Mannen èn vrouwen zijn fan.

Er zijn Diabolik en Eva Kant-poppen, -kalenders, -tassen, -parfums, -truien en zelfs -teenslippers en -onderbroeken te koop. Bovendien brachten verschillende mode-ontwerpers zoals Dolce & Gabbana een ode aan hem in hun collecties. “Diabolik is een legende, we lezen de strip al vanaf dat we jong waren,” koeren Domenico Dolce en Stefano Gabbana. “Hij is een mannelijk icoon: hij heeft het perfecte lichaam, een prachtige vrouw en woont in de meest fantastische schuilplaatsen. Tegelijkertijd is hij ook een overvaller en een dief met een voorliefde voor diamanten. Diep van binnen zijn we allemaal criminelen zoals hij…”

Crimineel behangetje
Inmiddels bezit ik een waanzinnig Diabolik-horloge, een DVD van de Italiaans-Franse film
Danger: Diabolik uit 1968 die zo slecht is dat hij weer goed wordt (in 1998 namen de Beastie Boys deze cultclassic op de hak in hun clip Body Movin’), enkele zeldzame Engelstalige edities en een overhemd van het label Iceberg met Diabolik-tekeningen erop. Ook heb ik tijdens het tikken van dit stuk (sorry) net een te cool T-shirt besteld.

Danger Diabolik cultfilm uit 1968 go with the vlo

Pas op: gevaarlijke Kees uit SM-kelder ontsnapt.

Diabolik Duitse tv go with the vlo

Breaking news: Sky Deutschland en Sky Italia werken hard aan een nieuwe tv-serie.

Toch wil ik het liefst binnenkort naar Italië om daar op zoek te gaan naar vintage merchandise en oude deeltjes. Al heb ik begrepen dat je voor een origineel exemplaar van het allereerste deel Il Re del Terrore (‘De koning van de terreur’) tegenwoordig de hoofdprijs betaalt. Misschien vind ik dan ook meer informatie over Hyena. Want haar oorsprong is nog steeds in dikke nevelen gehuld. Sommige Nederlanse stripkenners vermoeden dat ook zij van Italiaanse komaf is. Het zou in elk geval haar temperamentje verklaren. Mocht je het antwoord weten, mail me dan. Ik zou het óntzettend graag willen weten.

Diabolik retro behang huiskamer go with the vlo

Haal NU die schoenen van de bank of je krijgt een dolk tussen je ribben.

Diabolik retro behang slaapkamer go with the vlo

Bewaar geen kostbaarheden in huis, want Diaboliks slaapkamerogen volgen je overal…

Ik vrees dat ik compleet los zal gaan in Italië. Ik ontdekte onlangs dat er krankzinnig Diabolik-behang bestaat. Tikje Roy Lichtenstein qua look, maar stukken goedkoper en lekker crimi chic. Voel ik straks op de bank Diaboliks duivelse blik in mijn rug prikken?

Surf voor een complete historie van Diabolik naar diabolik.it.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑