...

Vlo nieuws Wizard of Oz veiling jurk Judy Garland

Gepubliceerd op 20 november, 2015 door Danny Post

0

Wie biedt op de jurk van Oz?

Op 23 november gaat een stukje filmgeschiedenis onder de hamer. Bij Bonhams in New York wordt de jurk geveild die actrice Judy Garland droeg in The Wizard of Oz, inclusief originele vlekken. Geschatte opbrengst: 1,2 miljoen dollar.

Het kan weleens een van de duurste filmjurken ooit worden. En dat voor een simpel niemendalletje waar bovendien zweetvlekken op zitten. Was het zo snikheet onder de studiolampen of was Judy Garland gewoon bang dat ze als 17-jarige niet meer geloofwaardig een kind kon spelen? We kunnen het ‘Dorothy’ helaas niet meer vragen, de actrice overleed in 1969 op 47-jarige leeftijd. Maar ondanks of juist omdat haar zweet erop zit (vintage sterren DNA!!) zullen fans een moord doen om hem te bemachtigen. Al sinds de zomer is de buzz rond deze veiling enorm. “Wat zo geweldig is aan deze jurk is dat de koper het beste van twee werelden krijgt,” lacht Catherine Williamson van veilinghuis Bonhams waar de jurk aanstaande maandag wordt geveild. Je hebt door de zweetplekken het bewijs dat hij écht gedragen is en tegelijkertijd verkeert hij voor een kledingstuk dat ruim 75 jaar oud is, in een uitmuntende staat.”

Judy Garland Wizard of Oz jurk

“Ik zwaai maar even niet naar jullie. Ik heb zulke gigantische klotsoksels.”

Dorothy The Wizard of Oz jurk Judy Garland go with the vlo

Zo te zien heeft de jurk ook wat authentiek nekvet in de kraag.

The Wizard of Oz leeuwenpak go with the vlo

“Pssst, zal ik jou eens wat vertellen meid? Mijn leeuwenpak ging voor drie miljoen weg.”

The Wizard of Oz jurk veiling go with the vlo heks

“Als je die jurk niet heel gauw aan mij geeft, zorg ik ervoor dat het zweet zelfs uit je oogballen gutst.”

The Wizard of Oz rode schoentjes go with the vlo

The Wizard of Onion Smell. Zien we daar nu ook zweetvlekken in Judy’s sokken?

Maar wat boven alles hebberig maakt is het feit dat The Wizard of Oz natuurlijk een iconische rolprent is. Sinds hij uitkwam in 1939 groeide hij uit tot een klassieker waar ook de jongste generaties nog steeds van genieten. Verstokte fans doen een moord om originele objecten uit de film te bezitten. Vorig jaar rond deze tijd haalde het pak van de ‘Laffe Leeuw’ bij een andere veiling van Bonhams meer dan drie miljoen dollar op. Zoveel zal Judy’s/Dorothy’s jurk niet opbrengen (aan de andere kant: zeg nooit nooit), maar om 1,2 miljoen dollar bijeen te harken, zul je je als fan diep in de schulden moeten steken. Tenzij jij degene was die de bijpassende rode schoentjes tien jaar geleden stal uit het Judy Garland Museum in Minnesota (er is een beloning van één miljoen dollar uitgeloofd aan degene die ze terugbrengt). Die hebben zoals iedereen weet, magische krachten. Gewoon even drie keer de hielen tegen elkaar klikken en zeggen: “Er is geen betere plek voor de jurk dan bij mij thuis.” Dan moet het toch lukken.

De jurk uit The Wizard of Oz is niet het enige filmobject dat op 23 november onder de hamer gaat. Tijdens de Treasures from the Dream Factory-veiling krijgen ook het racepak van Steve McQueen uit Le Mans en het gouden kaartje uit Charlie and the Chocolate Factory een nieuwe eigenaar. Kijk voor een complete veilinglijst op bonhams.com. 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑