...

Tijdcapsule Benelux Hondekop treinen opknappen go with the vlo

Gepubliceerd op 20 juni, 2018 door Danny Post

0

Wie helpt bij het opknappen van deze Hondekop?

Op zaterdag 23 juni aanstaande begint de revisie van de legendarische Beneluxtrein. Stichting Hondekop zoekt enthousiaste vrijwilligers die mee willen helpen. Haak je aan?

In juli 2017 keerde de Benelux Hondekop 220.902 vanuit België terug naar Nederland. Een emotionele rit voor de vrijwilligers van de Stichting Hondekop. Ze hadden er hard voor geknokt om de trein, die dertig jaar wegkwijnde in een loods in Leuven, te redden. Het is de enige van dit type die nog bestaat. De andere elf Benelux Hondekoppen (Mat ’57) die tussen 1957 en 1987 op het traject Amsterdam-Brussel reden, belandden reeds lang geleden bij de sloper.
Het is de bedoeling dat de 220.902 in de toekomst weer door Nederland en België gaat rijden, maar zover is het nog lang niet. Eerst moet er nog een hoop werk verzet worden. Aankomende zaterdag wordt begonnen met de grote revisie en de Stichting Hondekop kan hierbij wel wat extra hulp gebruiken. Vind jij het leuk om een spooricoon nieuw leven in te blazen?

Stichting Hondekop Beneluxdienst trein opknappen go with the vlo

Dertig jaar stond de Beneluxtrein te verstoffen in een Belgische loods.

Hondekop Beneluxtrein vrijwilligers go with the vlo

Maar nu wordt in Roosendaal keihard gewerkt aan zijn flitsende comeback.

Hij moet straks even hard glimmen als de andere Hondekop van de stichting, de 766.

Beneluxdienst Jimmy Langeveld treinen Hondekop go with the vlo

De Benelux Hondekoppen waren van 1957 tot 1987 vertrouwde gezichten op het spoor.

Beneluxtrein Hondekop jaren tachtig go with the vlo

Benelux Hondekop nadert Leiden, 1986. Met jouw hulp kan dit tafereel terugkeren. (Flickr/Hendrik Ploeger)

Geïnteresseerden moeten ouder zijn dan achttien jaar, maar verder zijn er geen strenge eisen. Man of vrouw, technisch of niet-technisch, treinfanaat of gewoon een geschiedenisliefhebber, iedereen is in principe welkom. “Belangrijkste is dat je enthousiast bent en graag de handen uit de mouwen steekt,” aldus de stichting. Vrijwilligers kunnen zich zaterdag om 12.30 uur melden voor de aftrap achter de oude locloods aan de Bosstraat 24 in Roosendaal. Stuur vooraf wel een mailtje naar info@mat54.nl om te zeggen dat je eraan komt. Handig om te weten: de stichting werkt in principe nooit doordeweeks. Er wordt alleen geklust op de zaterdagen en zondagen vanaf een uur of 11.00 uur. En kun je een keertje niet, ook goed.
Je vooraf nog even snel inlezen? Jimmy Langeveld schreef het boek De Beneluxdienst Amsterdam – Brussel over de gloriedagen van deze trein. Zo weet je waar je het voor doet.

De Beneluxdienst Amsterdam – Brussel
Jimmy Langeveld
Uitgeverij Uquilair
ISBN 978 90 715 1397 8
Prijs: € 19,95
railmagazine.nl

Lees meer over de Benelux Hondekop 220.902 én de Hondekop 766 op stichtinghondekop.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑