...

Flea your style Veiling Madonna Björk go with the vlo

Gepubliceerd op 13 juni, 2016 door Danny Post

0

Wie legt de hand op Madonna’s punttetten?

De grote Passion for Fashion-veilingen van Kerry Taylor zijn een hoogtepunt voor iedere fashionista. Ditmaal kun je bieden op de spullen van Lady Diana, Björk, Wallis Simpson en Hollywood-legende Lauren Bacall. Uitsmijter is het gouden korset dat Madonna in 1990 droeg tijdens haar Blond Ambition Tour. Steek jij hiermee straks iedereen de ogen uit?

Dit weekend zag ik eindelijk de documentaire Strike a Pose over Madonna’s dansers tijdens de Blond Ambition Tour. Een echte aanrader. De film is grappig, ontroerend (je hart breekt wanneer de moeder van danser Jose Gutierez vertelt hoe teleurgesteld ze is dat hij zijn potentieel nooit waarmaakte) en laat een van de coolste tours ooit voor even herleven. Ik werd er blij, maar ook behoorlijk weemoedig van. Het is allemaal alweer 26 jaar geleden. Kreun. Bij Kerry Taylor Auctions verkeren ze ook in een Blond Ambition-bui, want daar gaat op dinsdag 14 juni Madonna’s gouden korset met de puntbeha onder de hamer. Inderdaad, het stoeipakje waarin de diva zich avond na avond lag droog te vingeren op de klanken van Like a Virgin.

Madonna veiling Blond Ambition go with the vlo

Madonna kreeg het elke avond weer zó warm in dit pakje…  
De stof is opvallend goed bewaard gebleven. Geen kale wrijfplekken op het kruis. Maar het korset werd dan ook ontworpen door Jean Paul Gaultier. Hij weet hoe je iets maakt dat mooi is en toch tegen een (bekken)stootje kan. Wie dit niet zo maagdelijke masturbatie-uniform wil hebben, zal echter diep in de buidel moeten tasten. Experts denken dat het stoute lapje stof ergens tussen de 25.000 en 37.000 euro zal opbrengen.

Haute Björk couture
Madonna’s korset vormt het klapstuk van de Passion for Fashion-veiling. Deze halfjaarlijkse veiling in Londen is een must-see. Alleen de beste haute couture, historische kostuums en koninklijke memorabilia komen onder de hamer. Stylisten, verzamelaars en andere modeminnende mensen laten tijdens deze veilingen alle beleefdheid varen om de outfits van hun dromen te bemachtigen. En dat zal ditmaal niet anders zijn. Kerry Taylor vertelt dat ze haar stinkende best heeft gedaan om het populairste biedfestijn van haar veilinghuis weer amazing te maken. Trots: “Ik heb de hele wereld afgezocht naar zeldzame, mooie stukken.”

Lauren Bacall veiling jurk go with the vlo

Lauren Bacall overleed in 2014, maar dankzij deze jurk is ze niet helemaal weg.

Bjork veiling go with the vlo

Niet voor grijze muizen. In de jurken van Björk zien (en horen) ze je altijd aankomen. 
Wat Kerry – los van Madonna’s korset – nog meer in de aanbieding heeft? Een zwart jurkje dat Lauren Bacall in 1956 droeg in de film Written on the Wind en een aantal spectaculaire gewaden/jurken van Björk. Ze werden speciaal voor haar ontworpen door de te vroeg gestorven Alexander McQueen. De bekendste zijn de kimono die de zangeres droeg op de hoes van haar album Homogenic uit 1997 en de bizarre belletjesjurk waarmee ze door de clip Who Is It? (Carry My Joy on the Left, Carry My Pain on the Right) rinkelde. Je kunt er niet even mee naar de supermarkt, maar wat zijn ze te gek. Verder worden er duizelingwekkend veel kledingstukken van grote ontwerpers geveild. Balenciaga, Balmain, Chanel, Callot Soeurs, Courrèges, Cardin, Dessès, Galanos, Gernreich, Givenchy, Griffe, Lucile, Lanvin, Patou, Poiret, Piguet, Madeleine de Rauch, Dior, je kunt je hart ophalen. Iconisch is een ensemble uit de Ballet Russes-collectie van Yves Saint Laurent. Gemaakt voor de winter van 1976-1977, maar van een tijdloze schoonheid.

Dragqueen Di en no queen Wallis
Op de Passion for Fashion-veiling worden als altijd ook koninklijke (kleding)spullen te koop aangeboden. Ze zijn zo zeldzaam dat je je steeds weer afvraagt: how did Kerry do it? Ze heeft babypakjes opgesnord uit circa 1630 die van koning Charles II zouden zijn geweest en veilt ook twee eighties jurken van Lady Diana. Dragqueens zullen verliefd kirren bij het zien van Di’s zeegroene paillettenjurk. De prinses pronkte met de creatie van Catherine Walker toen ze in 1986 een officieel bezoek bracht aan Oostenrijk. Hij is echter veel geschikter om mee te shinen in travestietencafé Lellebel. Zo’n ongelooflijke kitschjurk smeekt om een discobal.

Lady Diana veiling go with the vlo

Tijdens het kerstfeest op Buckingham Palace fungeerde Lady Diana altijd als kerstboom.

Wallis Simpson vakantie go with the vlo

Wallis (links) had in augustus 1936 nog de hoop dat ze koningin van Engeland zou worden. 
Mijn persoonlijke favoriet uit de veilingcatalogus van Kerry Taylor Auctions heeft slechts zijdelings met mode te maken. Het gaat om een fotoalbum van de Britse koning Edward VIII en zijn minnares, stijlicoon Wallis Simpson. Het doet verslag van een cruise die de twee maakten langs de Adriatische kust in augustus 1936. Een belangrijk jaar voor hen en Groot-Brittannië. Vier maanden later zou Edward zijn troon opgeven zodat hij met de tweemaal gescheiden Wallis kon trouwen. Het album bevat tweehonderd foto’s en wordt geveild met een reeks andere objecten die betrekking hebben op het beruchte liefdeskoppel. Daaronder zijn brieven en een gouden sigarettenkoker van Cartier die de twee signeerden. Kerry: “Deze collectie is nooit eerder gezien. De spullen hebben tachtig jaar lang in een kluis in de kelder van een huis in Canada gelegen.” Spannend!

De Passion for Fashion-veiling vindt plaats op dinsdag 14 juni en start om elf uur Engelse tijd. Je kunt de complete veilingcatalogus uitpluizen op kerrytaylorauctions.com.

 

Wallis Simpson veiling go with the vlo

De Edward- en Wallis-memorabilia moeten in totaal 75.000 euro opbrengen.

Wallis Simpson go with the vlo

Zijn de geruchten dat Edward thuis niet de broek aanhad en het slaafje was van zijn vrouw, toch waar?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑