...

Tip! Leeshal Oost Amsterdam Dapperbuurt tweedehands boeken go with the vlo

Gepubliceerd op 27 december, 2019 door Danny Post

0

Wie neemt boekeneldorado Leeshal Oost over?

Leeshal Oost is al 63 jaar een vaste waarde in de Amsterdamse Dapperbuurt. Helaas gaat eigenaar Hans ter Horst stoppen. Hij zoekt een opvolger. Ben jij die persoon?

Vroeger wemelde het van de tweedehandsboekwinkels. Van die muffe, stampvolle grotten waar je uren kon ronddolen. Heerlijk vond ik dat als kind. Maar hun aantal daalt door de ontlezing en door de opkomst van online shoppen. Ook Leeshal Oost begint hiervan de gevolgen te merken. De winkel met de rood-witte luifel bestaat al sinds 1956, maar de laatste jaren lopen er steeds minder klanten binnen. Daarom gooit eigenaar Hans ter Horst (63), die de zaak drieëntwintig jaar geleden overnam, de handdoek in de ring. Het liefst was hij doorgegaan, maar hij kan de vechtlust niet meer opbrengen. Vooral van internet heeft hij last. “Mensen kijken in winkels of het iets is en kopen het vervolgens online,” vertelde hij in Het Parool. “Het helpt ook niet mee dat parkeren in deze straat nu zes euro kost. Dan snap ik dat mensen minder langskomen.”
Hans heeft de huur in juli van dit jaar opgezegd, hij gaat er aankomende zomer uit. Hij hoopt dat iemand Leeshal Oost wil overnemen en de winkel nieuw leven inblaast. Het is bijvoorbeeld in Groot-Britannië ook gelukt om noodlijdende kleine boekhandels weer te laten bruisen, dat moet hier toch ook kunnen? De frisse blik van een nieuwe eigenaar kan wonderen doen.

Leeshal Oost Dappermarkt Amsterdam sluiting go with the vlo

Al sinds 1956 een begrip. Vroeger zag het binnen zwart van de klanten.

Leeshal Oost Amsterdam tweedehands boeken go with the vlo

Kleurrijke adresjes zoals Leeshal Oost horen gewoon bij Amsterdam. (Flickr/Bastian)

Naast astronaut André Kuipers weet ook actrice Anna Drijver de winkel van Hans te vinden.

Leeshal Oost luifel Amsterdam sluiting tweedehands boeken go with the vlo

Shop local, ik doe het ook. Anders verdwijnen zulke markante zaken allemaal uit het straatbeeld.

Het wordt wel pittig, waarschuwt Hans. “De woningbouwvereniging gaat de huur flink omhooggooien. Wie het wil overnemen, moet het dubbele betalen. Veel omzet maak je hier natuurlijk niet.” Een klein beetje hoop heeft hij al. Een dame heeft serieuze belangstelling om de winkel met vijftigduizend boeken over te nemen. “Ze wil het winkeltje zo houden en hier lezingen en workshops geven. Maar ze gaat eerst nog met de woningbouw in gesprek over de huurverhoging. Ik ben heel benieuwd.”
Leuk: de nieuwe eigenaar krijgt er een stel bekende klanten bij cadeau. Zo landt de astronaut André Kuipers regelmatig in het berglandschap van thrillers, reisboeken, erotische boeken, oude comics en antiquarische boeken. “Zijn moeder kocht hier vroeger Perry Rhodanboekjes (een sciencefictionserie). Daar begon zijn obsessie met ruimtevaart.”

Zie je een bestaan als boekhandelaar wel zitten? Neem contact op met Hans ter Horst van Leeshal Oost. Adres: Commelinstraat 53 in Amsterdam. Telefoonnummer: 020-6682528. Op de Facebook-pagina van Leeshal Oost zie je welke boeken Hans momenteel te koop aanbiedt: leeshaloost.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑