...

Tip! heywood-hill-gratis-boeken-prijsvraag-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 12 oktober, 2016 door Danny Post

0

Win gratis boeken voor de rest van je leven!

De Britse boekhandel Heywood Hill bestaat tachtig jaar en viert dit met een briljante stunt. Wie het leukst kan vertellen over zijn favoriete boek, ontvangt tot aan zijn dood elke maand gratis nieuw leesvoer. En ja, ook Nederlandse boekenwurmen mogen meedoen.

Gratis boeken voor de rest van je leven. Ik had even een kleine kortsluiting in mijn hersenpan toen ik over de weggeefactie van Heywood Hill hoorde. Serieus??? “Ja het is het echt waar,” lacht Nicky Dunne. Hij is de manager van deze literaire hotspot in de chique Londense wijk Mayfair en krijgt die verbaasde reactie wel vaker. Maar de tachtigste verjaardag van een boekhandel is een bijzondere gebeurtenis, zeker in deze woelige tijden met de concurrentie van internet en veranderend leesgedrag. Dat vroeg om een buitengewone prijsvraag. Het principe van ‘The Library of a Lifetime Prize Draw’ is heel simpel. “Het enige dat je hoeft te doen is ons vertellen welk boek het meest voor jou betekend heeft en waarom. Het moet wel een Engels boek zijn dat is uitgegeven sinds de opening van Heywood Hill in 1936.” De winnaar hoeft nooit meer een boek te kopen. “Die persoon krijgt elke maand, voor de rest van zijn of haar leven, gratis een nieuw hardcover boek toegestuurd.” En het zullen geen willekeurige titels zijn, garandeert Nicky. “Vanzelfsprekend houden we rekening met je persoonlijke interesses.”

heywood-hill-gratis-boeken-go-with-the-vlo

Nicky (links) en zijn team staan klaar om één persoon voor altijd te overladen met gratis boeken.

heywood-hill-londen-boekwinkel-go-with-the-vlo

Bij Heywood Hill staat de liefde voor literatuur centraal. (Flickr/Herry Lawford)

heywood-hill-boekhandel-signeren-go-with-the-vlo

Auteurs signeren er graag. Zoals Paula Byrne die een biografie over de vrijgevochten Kick Kennedy schreef.

The Library of a Lifetime Prize Draw is een soort gratis XXXL-versie van het A Year in Books-abonnement dat Heywood Hill al langer aanbiedt, vertelt Nicky. “Hierbij nemen klanten vooraf met een van onze ervaren verkopers uitgebreid door van welke genres ze houden. Vervolgens krijgen ze een jaar lang iedere maand of iedere twee maanden – je kunt kiezen – een boek toegestuurd.” Het is telkens weer een verrassing wat er voor je uitgekozen wordt, maar doordat men je profiel kent, word je zelden teleurgesteld. Het abonnement is ongelooflijk populair. “En wanneer de interesses van de klant gaandeweg veranderen, kan hij dit aangeven en wordt zijn abonnement bij een verlenging voor het volgende jaar aangepast.”

Het vaste boekenadresje van queen Liz
Extra leuk aan The Library of a Lifetime Prize Draw is dat buitenlanders ook mee kunnen doen. Nicky vindt het niet meer dan logisch. Heywood Hill heeft klanten in zo’n tachtig landen. Het zou tamelijk ondankbaar en lomp zijn om alleen de Britten een kans te bieden op die tsunami aan gratis boeken. Hij moedigt Nederlanders aan om vooral een poging te wagen. De concurrentie is wel gigantisch, waarschuwt hij. “De respons is tot nu toe fantastisch. We zijn de actie gestart op 30 september (deze loopt nog de gehele maand oktober) en tijdens de eerste vijf dagen ontvingen we al 25.000 inzendingen.” Dat aantal is nu nog hoger en blijft gestaag groeien. Zijn er anekdotes die Nicky ontroerd hebben? “Oh, zoveel. Een heleboel mensen kiezen een boek dat ze als kind of puber hebben gekregen van hun ouders die inmiddels overleden zijn.”

heywood-hill-actie-gratis-boeken-go-with-the-vlo

Heywood Hill, die de winkel in 1936 startte, kijkt vanaf zijn wolkje vast goedkeurend toe. Wat een topactie.

heywood-hill-boekhandel-go-with-the-vlo

De winkel, waar zelfs koningin Elizabeth dol op is, zit al tachtig jaar op hetzelfde adres: 10 Curzon Street.

mitford-zussen-nancy-heywood-hill-go-with-the-vlo

De lol die Nancy meebracht, werd gehandhaafd. Het kopen van boeken moet fun zijn, vindt Nicky.

Los van de prijsvraag is Heywood Hill sowieso een geweldige boekhandel. Je vindt er nieuwe, maar ook zeldzame antiquarische boeken. Bovendien kun je in de winkel allerlei mooie oude objecten en curiositeiten kopen. De oorspronkelijke eigenaar Heywood Hill, die de boekhandel begon op 3 augustus 1936, deed dit vroeger al. Dat vond hij gezellig staan. Zijn excentrieke gewoonte wordt tot op heden voortgezet.  Door de historie van Heywood Hill lopen tal van bekende namen. De twaalfde hertog van Devonshire is de huidige eigenaar (Nicky is zijn schoonzoon) en de klantenkring is om van te watertanden. Sommige klanten, zoals de Britse koningin Elizabeth, zul je tussen de kasten niet snel tegen het lijf lopen (ze laat medewerkers met een selectie naar haar paleis komen of bestelt, zoals ze ook doet bij Hatchards waar ik over schreef in mijn reportage over mijn favoriete Londense boekhandels), maar je maakt wel een goede kans om grote auteurs te ontmoeten. Schrijver John le Carré is bijvoorbeeld zo dol op Heywood Hill dat hij de boekhandel zelfs in zijn roman Tinker Tailor Soldier Spy verwerkte. Wat mij het meest prikkelt, is dat Nancy Mitford tijdens de Tweede Wereldoorlog als verkoopster bij Heywood Hill werkte. Nancy was de oudste van de legendarische Mitford-zussen die met hun scandaleuze gedrag (zo waren Unity en Diana Mitford innig met Adolf Hitler) Groot-Brittannië op stelten zetten. Over deze zes losgeslagen it-girls uit de hogere kringen zijn verschillende juicy boeken volgeschreven, die natuurlijk ook te koop zijn bij Heywood Hill. Heb ik nog een laatste vraag voor Nicky: wat nu als de winnaar 110 jaar oud wordt? Dat zijn behoorlijk wat gratis boeken. “Dan is dat zo. Geen probleem. Maarre… de winnaar kan net zo goed al 109 zijn.”

Laat die kans op een leven lang gratis boeken je niet ontlopen! Op heywoodhill.com staat precies hoe je mee kunt doen. Treuzel niet te lang, want de actie eindigt op 31 oktober om middernacht.

 

mitford-zussen-boeken-go-with-the-vlo

Nancy Mitford schreef na haar tijd bij Heywood Hill een stel boeken die klassiekers werden.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑